Aequidens rivulatus
Artikel beschikbaar gesteld door : Loek van der Klugt
In de pauze van de lezing die ik jaren geleden bij A.S. Tropica te Velsen-Noord verzorgde, stond ik voor een van de nogal grote aquaria die in het "home" van die vereniging langs de wanden stonden. Ik keek mijn ogen uit op een zeer fraai stel Aequidens rivulatus. Voorzitter Roel Feenstra nodigde me uit na afloop met hem mee naar huis te gaan om daar wat nakweek op te halen. Zielsgelukkig liet ik die avond één stel los in het waterdeel van mij aquarium en deed een ander stel in een van mijn "rommel-aquaria". Mijn vrouw toonde zich de volgende dag opgetogen: "Nou heb je eindelijk eens echt mooie vissen!".
Een poosje ging alles voortreffelijk. U voelt de bui al hangen: ze gingen afzetten. In tegenstelling tot de gunstige ervaringen die ik eerder opdeed met Aequidens portalegrensis (de zogeheten groene Acara, al waren ze bij mij eerder geel!), veranderden pa en moe Rivulatus hun leefmilieu in een stoffige onderwater woestijn. Geen plant bleef staan en ik moest met spoed alle medebewoners uitvangen wilde ik die niet allemaal verliezen.
Op zeker moment ving ik de jongen uit en kweekte enkel tientallen op tot ze 6-8 cm en fraai van kleur waren. Dat leverde me de teleurstelling van mijn leven op: geen mens die ze hebben wou. Eén winkelier zei zelfs met zichtbaar afgrijzen: "Meneer, doe me een lol ?". Wat later belde Roel me op, of ik ze nog had ... Bedremmeld keek hij een paar dagen later naar de twee grote emmers vol vis die ik bij hem in de kamer zette.
In de dierentuin van Keulen zag ik Aequidens rivulatus eens "op ware grootte". Wat een knapen, en wat een indruk maakten de mannen met hun bultkoppen. Helaas bleken de meeste dia's nogal schraal belicht. Des te blijer was ik met de fraaie opnamen van evenzeer met enorme bulten uitgedoste Cichlasoma citrinellum die ik later in de Rotterdamse dierentuin Blijdorp maakte. Zie mijn artikel over aquariumfotografie in Het Aquarium, uitgave december 2001 (jaargang 71, nr. 12). Het meest bekend is de voorhoofdsbult denkelijk wel van Cyphotilapia frontosa.
Overigens schijnt het rood van mijn Aequidens rivulatus ook meer geel te kunnen zijn. Op blz. 65 van Cichliden van de Wereld (uitgave NVC, 1985) is een foto van Ad Konings afgebeeld van een mannetje waarvan de zomen van rug- en staartvin vuilwit te noemen zijn.

Loek van der Klugt

Foto's beschikbaar gesteld door : Loek van der Klugt
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik