Altolamprologus calvus

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

 Danny Smit

Altolamprologus Calvus is een endemische subtraatbroeder uit het Tanganjikameer.  Ze worden solitair of paarsgewijs aangetroffen.  Ze leven in het Tanganjikameer van insectenlarven en jonge visjes.  Deze dieren zijn als ze volwassen zijn helemaal zwart met oplichtende punten op de schubben, jonge dieren daarentegen zijn vaak een stuk lichter van kleur.   Meestal worden in de handel alleen jonge exemplaren aangeboden van 3-5 cm groot, zelfs dan zijn de dieren al een jaar oud, maar een enkele keer worden er wildvang dieren aangeboden van  7-12 cm groot deze zijn dan meestal wel kostbaar.  Altolamprologus Calvus kan in het wild maximaal 15 cm groot worden voor het mannetje, het vrouwtje daarentegen word in de regel niet groter dan 8 cm.  In het aquarium worden de dieren enkele centimeters groter.

Eigen kweekervaringen met A.Calvus “black” :
Ik heb al eerder een groot wildvang koppel van deze dieren een paar jaar verzorgd, deze heb ik inmiddels verkocht.  Maar op dit moment ben ik weer in het bezit van een 5 jaar oud nakweek vrouwtje van 8cm groot en een nakweek mannetje van 7 cm en nog een jong nakweek koppel van 4-5 cm.  Deze dieren delen hun aquarium met een groepje Cyphotilapia Frontosa Zaire, 4 Neolamprologus Moorii, 1 koppel Neolamprologus Buescheri Kapampa en 1 koppel Julidochromis Regani.  Ze tonen  geen enkele aggressie tegenover de andere cichlidensoorten alleen onderling is er agressiviteit.
De andere Neolamprologus soorten reageren altijd agressief op Altolamprologus Calvus, met name als ze jongen verzorgen.  Het lijkt wel alsof ze instinctief  weten dat deze vissen een gevaar op kunnen leveren voor hun jongen.
Als Altolamprologus Calvus aangevallen word door een andere vis dan draait hij zijn flank naar de aanvaller toe, op de flank van A.Calvus zitten harde verdikte schubben, zodat het voor een aanvaller erg moeilijk,zoniet onmogelijk is om A.Calvus te verwonden.  A.Calvus is dan ook niet onder de indruk en zwemt meestal rustig weg, zonder zelf van enige agressie blijk te geven.  A.Calvus is een erg rustige vissoort die geen permanent territorium bezet.
Een volwassen koppel van het geslacht Altolamprologus kan bij elke Tanganjikacichlide gehouden worden, mits deze maar groter zijn dan 3 cm.

Kweken in het aquarium :
Als men Altolamprologus Calvus  met enige regelmaat na wil kweken dan zal men ze een ruime schelp aan moeten bieden. 
Deze vissen zijn zonder meer goed na te kweken in gezelschap van andere cichlidensoorten, de eieren worden diep in de schelp gelegd door het wijfje, waarna ze bevrucht worden door het mannetje.  Het mannetje past meestal zelf niet in de schelp, dus gaat hij boven de schelp “hangen” en spuit hij zijn homvocht in de schelp.
Na het afzetten blijft het wijfje meestal in de opening van de schelp zitten, men ziet haar regelmatig de schelp ingaan en dan wuifbewegingen maken met haar staart om de eieren van vers zuurstofrijk water te voorzien.  Het mannetje zwemt door het hele aquarium heen, maar komt regelmatig even kijken bij de schelp en het vrouwtje. Als er andere vissen te dicht in de buurt van de schelp komen dan gaat het  wijfje in de schelp zitten en sluit ze met haar lichaam de opening af.  Zelfs nu vertonen ze nog nauwelijks enige vorm van agressie tegenover de andere medebewoners.
Na ongeveer 10 tot 12 dagen zie je in de opening van de schelp jonge visjes verschijnen, de eerste twee dagen blijven deze nog in de schelp, daarna zwemmen ze onder en om de schelp heen.  In een gezelschapsaqarium lukt het A.Calvus niet goed om zijn jongen te beschermen, zodat er nauwelijks wat overblijft van het nest. 
Wil men graag jongen overhouden, dan kan men ze beter uit de schelp schudden op het moment dat men de jongen ziet.  Wel is het leuk om niet alle jongen bij de ouders weg te halen, zodat men nog kan genieten van de broedzorg van de Calvus.
Het is ook mogelijk om een koppel A.Calvus  in een klein aquarium zonder andere vissen na te kweken. Wel is het belangrijk dat het koppel het onderling goed kan vinden. Ook moet men kijken of het mannetje de jongen niet opeet als ze vrij gaan zwemmen, dit komt soms voor.  Als de jongen ongeveer 2 cm groot zijn dan moet men ze uit de kweekbak verwijderen zodat het koppel een nieuw nest kan gaan voorbereiden.

Er zijn nog twee andere varianten van Altolamprologus Calvus bekend, namelijk: Altolamprologus Calvus White (Cape Chaitica) en Altolamprologus Calvus Yellow (Nangu), al deze dieren komen uit de wateren van  Zambia , ook de Balck Calvus komt alleen in Zambia voor van Cape Chipimbi tot aan Cameron Bay.
In de andere delen van het meer zijn tot dusver geen Altolamprologus Calvus waargenomen.

Nawoord :
Ik ben eigenlijk van mening dat er in elk Tanganjika- speciaalaquarium een Altolamprologus soort aanwezig moet zijn, mede door de makkelijke verzorging en het feit dat deze dieren geen permanent territorium bezet houden. .

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik