Ameca splendens

Artikel beschikbaar gesteld door :

Bron :

Gord Mitchell,
Brant Aquarium Society
AQUARTICLES•COM
 

Ameca splendens


Een gesprek met Stanley en zijn familie, een AMECA SPLENDENS

Hier zit ik dan helemaal alleen, volledig afgezonderd van mijn maatje en al die andere lieve levendbarende vrienden van mij.
Nu zwem ik hier volledig alleen in dit 75 liter aquarium. Waarom doen ze me dit aan ?
Gewoon omdat ik hoogzwanger ben en klaar om mijn eerste jongen op de wereld te brengen.
Moeten ze mij daarom zo behandelen ? denkt Susan Splendens.

Hey hallo, mijn naam is Stanley Splendens en ben juist verwijderd van mijn vrouwtje Susan om samen te gaan zwemmen met een groot aantal onbekenden die ik nog nooit heb gezien.
Zie je, mijn vrouwtje gaat haar eerste jongen op de wereld brengen en ik denk dat ze daarom haar gedurende die periode op een rustige plaats hebben gebracht. De laatste dagen hadden we een beetje ruzie onder elkaar maar denk niet dat ze haar daarom hebben verwijderd van mij, ik denk eerder omdat ze hoogzwanger is .
Zo laat ik jullie nu een beetje vertellen over ons ontstaan tot dat we nieuws krijgen uit de kraamafdeling van Susan.

Onze grootouders emigreerden aanvankelijk van uit Rio Ameca en Rio Teuchitlan in Mexico centraal Amerika.
Wij zijn het liefste op een plaats met veel licht en een donkere bodem aangevuld met veel rotsen en dichte vegetatie. Hoewel wij deze donkere dichte bodem verkiezen, vragen we toch naar een goed filter en een watertemperatuur van 26 tot 32 graden.
Bij de geboorte hebben wij 5 tot 30 jongen die met hun moeder door een 6 mm lange navelstreng worden verbonden ,deze zal binnen 24 tot 36 uur na geboorte wel weg vallen..
Bij de geboorte zijn onze jongen ongeveer 2 cm en dit na een zwangerschapsperiode van 55 tot 60 dagen.Wanneer ze volwassen worden zullen onze mannen uitgroeien tot 6 – 8 cm en de vrouwen tot 7 – 12 cm.

Oh Oh !!! Wacht ik ontvang hier juist een bericht van de kraamafdeling.
Mijn lieve vrouw Susan Splendens is juist moeder geworden van 15 jonge vissen.
Ik geef je direct het woord aan onze oudste zoon, dan kan hij zijn verhaal aan jullie vertellen over zijn geboorte en zijn behandeling tot opgroeien.

Hey hallo mijn naam is Sherman Splendens en de oudste zoon van de 15 jonge visjes die onze moeder Susan op de wereld heeft gebracht.  Ik wilde jullie graag vertellen hoe en waar ik verder ga opgroeien.

Eerst en vooral na een paar dagen heeft onze verzorger onze moeder terug verhuisd naar het aquarium waar onze vader nog aan het zwemmen was en nu zit ik hier nog in het 75 liter aquarium met veel zwemruimte samen met mijn zusjes en mijn broers.  We hebben een aquariumbodempje van ongeveer een vijftal centimeter witte steentjes of zandbodem.  Deze bodem is goed beplant met veel planten.  Als wij naar de lucht kijken zien we een goede Tl-buis met een volledig afdekkende dekruit.
Ze hebben me verteld dat onder onze bodem een filter is geïnstalleerd dat in een van de beide hoeken terug naar boven gaat .In de andere hoek heb ik wel al een andere prachtige filter teruggevonden met inwendig een prachtige kleurige blauwe spons die ons met zuiver water bevoorraadt.
Als speeltuin hebben we veel steentjes opgebouwd als rotsen en tunnels.  Het geeft je een gevoel dat je vrij bent zonder steeds de controle van onze ouders.
Toen ik geboren werd luisterde ik een aantal grote mensen af en die vertelden dat wij zeer grote baby’s waren en verrast waren dat onze moeder er zo 15 heeft op de wereld gebracht.
Ik denk dat ze een beetje vreemd stonden kijken toen ze opmerken dat wij reeds bij onze geboorte 1.5 mm waren.
O ja, dat was ik bijna vergeten, als wij geboren worden hebben we een navelstreng die de eerste dag aan onze moeder blijft zitten.

Sinds de geboorte worden we heel goed verzorgt door onze verzorger. Elke zondag wordt ons water met 10% of meer ververst met nieuw water, daarna wordt ons filtersysteem goed gecontroleerd, overschot van plantenrestjes worden verwijdert en de buitenkant van ons huisje wordt opgepoetst. Na al die onderhoudswerken ontvangen we natuurlijk een extraatje in de vorm van levende jonge baby pekelkreeftjes of artemia’s.
Oeps laat me dit herformuleren want dat is wat onze dokter heeft voorgeschreven.
Elke morgen zet onze verzorger het licht aan en geeft ons elk special voeding voor jongbroed of een van de verschillende vlokvoeders en dat hangt natuurlijk af van onze grootte en onze leeftijd.  Als maaltijd ontvangen wij dan afwisselend diepvriesvoeding ( rode muglarven, zoutwater pekelkreeftjes ( artemia ), watervlooien, ( cyclops en daphnia ), plankton ) die eerst is ontdooid en afgespoeld door mijn verzorger.

Zo, ik hoop dat ik jullie al iets meer heb kunnen aanleren van onze splendens familie, ik ga jullie nu laten want ik heb mijn zusje die naar me roept om verstoppertje te spelen tussen de rotsen.
Hou jullie haaks en tot gauw

Susan,Stanley en de Splendens familie

Vertaling : Ronny Vannerom
 
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik