Anostomus anostomus

Kopstaander

Artikel beschikbaar gesteld door :

P. Bus, A.V. Pronkjuweel
In de binnenlanden van Zuid-Amerika wordt hij gevangen. Om precies te zijn in het Amazone-stroomgebied en de zijarmen van de Guyana. Bij de liefhebbers kreeg hij de naam kopstaander. Het is een rustige vis, die door zijn typische stand in het water wel opvalt. Hij kan 15 cm. lang worden en is een ideale vis om in een gezelschapsaquarium te houden, samen met een school Discusvissen. Zorg wel voor een voldoende groot aquarium; bijv. 130 cm. lang, 50 cm. hoog en 50 cm. diep. Ook de temperatuur komt overeen met die voor de Discusvis, namelijk rond de 27 °C.

Hoewel het met name een planteneter is, d.w.z. hij eet algen en knabbelt soms wat aan planten, eet hij ook watervlooien. Het is echter wel een vis voor de gevorderde aquariaan en een beginnende zal ze wel niet zo gauw kopen, omdat ze bovendien nogal prijzig zijn, zoals alle andere moeilijke vissen. Bij de aanschaf moeten wij wel rekening houden met de eisen die ze stellen. Ze moeten voldoende schuilplaatsen kunnen vinden tussen de planten. Enkele soorten planten, zoals Vallisneria, zijn dan ook nodig zodat ze zich hierin kunnen terugtrekken. Zorg voor rustige medebewoners, want ze zijn wat schuw en kunnen zich dan voorgoed terugtrekken in de planten om daar dan weg te kwijnen. Zorg ook voor een groep lage planten als Cryptocoryne-soorten of Tenellus, waar ze rustig kunnen rondzoeken naar voedsel.

Evenals de Discus houden ze niet van een felle belichting. Dit kan men het gemakkelijkst regelen door lege rolletjes van toiletpapier om de T.L. buizen te schuiven. Op deze manier kan men ook iedere groep planten apart belichten. Een ander voordeel is, dat men zo ook mooie schaduwpartijen kan maken tussen de wortels van kienhout.

Over kweekresultaten is niet veel bekend.
U ziet, er valt nog genoeg te ontdekken.

P. Bus, A.V. Pronkjuweel.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik