Apistogramma cacatuoides

Kakatoecichlide

Artikel beschikbaar gesteld door :

Suzanne Smilde


Apistogramma Cacatuoides

Herkomst : Suriname

De kweek met deze visjes is redelijk eenvoudig. Daarvoor hebben we natuurlijk wel een correct aquarium nodig, met absoluut de juiste waterwaardes. Ook de inrichting van het aquarium telt hierin mee. Kortom, een heleboel dingen waar je op moet letten. Hieronder zal ik over van alles even een stukje uitleggen, door eigen ervaring, en veel leesvoer.

Het aquarium dat ik gebruik is 70x30x40. Ingericht met hout, stenen en veel planten. Schuilplaatsen zijn absoluut een must.!! Ik had 2 halve kokosnoten geplaatst, plat op de grond, met een gat erin, zodat de visjes echt een holletje hadden. Beide zijkanten bedekt met veel cabomba plantjes, en verder wat plantjes door heel de bak, en door het hout, veel overige schuilplaatsen.

Ik had een harem cacatuoides, 1 man en 2 vrouwen. Na ongeveer 2 weken begonnen de vrouwtjes prachtig geel te kleuren. Tussentijds voerde ik deze met zwarte, en witte muggenlarf. (diepvries), en zo nu en dan wat watervlo. Ook meneer in de bak was absoluut prachtig van kleur, en pronkte wat tegen z'n wijfjes. Hij schudde met zijn lijfje, en de vrouwtjes gingen op hun zij liggen. Ze deden een soort van *shake your body* dansje. Het leek wel alsof hij geen keuze kon maken. Beide vrouwtjes hadden hun holletje gevonden. Ieder z'n eigen kokosnoot. Het mannetje bezocht beide vrouwtjes. Even gluren bij de 1, en vervolgens terug naar de ander. Helaas heb ik nooit kunnen zien wat er zich afspeelde in deze kokosnoten.

In de bak zelf heb ik nog 1 ancistrus algeneter, en 6 corydoras zwemmen. Wat achteraf geen geweldige combinatie is. Meneer caca' zat constant deze cory's bij zijn wijfjes weg te jagen. En wij mensen, kennen cory's, deze komen keer op keer gewoon weer vrolijk terug ;-)

De waardes op dat moment in mijn bak waren:
PH: 6.5
KH: 3.0
en de temp. op 26 gr.
Ik ververste wekelijks zo'n 20%.

Er was mij de volgende dag opgevallen, dat 1 vrouwtje niet meer weg te slaan was bij haar holletje. Alles wat in de buurt kwam, moest en zou verdwijnen. Telkens trok zij zich terug in de kokosnoot. Zij kwam zo nu en dan eten, maar verder zag je haar dagen lang niet. Ongeveer 6 dagen na deze vertoning kwam zij weer naar buiten, en wat zwom er om haar heen? Een stuk of 30/40 jonge cacatuoides vlak voor de uitgang van de kokosnoot. Papa had inmiddels zijn vermaak bij de cory's gevonden, ze mochten absoluut niet in de buurt van mama en de baby's komen. Hij was dan ook de hele dag bezig met deze beestjes.

Mama gaf haar kleintjes 'zwemles'. Af en toe, glipte er wel eens een kleine vandoor, direct pakte mama deze in haar bek, en spuwde zij deze terug bij de rest van de jongen. Die wat op de bodem lagen, en af en toe rond mama zwommen. Mijn tijdklok laat mijn lamp uitgaan om 22:30 uur, exact rond 22:00 uur bracht mama alle kleintjes terug in de noot, waar zij zelf ook bij ging. (ik had natuurlijk mijn digitale klokje voor het aquarium geplaatst, zodat zij kon zien, hoeveel tijd ze nog had). Nee, ik vraag me af, hoe dit visje elke dag kon weten, ongeveer 30 minuten van te voren, dat het licht uit ging. Elke nacht had ik een klein nachtlampje bij het aquarium geplaatst, zodat zij evengoed alles nog kon verdedigen. De verdere dagen hielp papa ook het groepje bij elkaar te houden. Soms nam hij er wel 4 of 5 tegelijk in zijn bek, en plaatste deze terug bij de rest.

Ik voerde deze kleintjes met Artemia Quick en stofvoer. Wat zij absoluut aten, want ik zag duidelijk dat hun buikjes goed gevuld waren.

Af en toe wist een slimme corydoras tussen deze jongen door te racen, en ik denk ook dat 's nachts mijn ancistrus wel even een hapje had gevonden. Deze ging absoluut niet aan de kant, wanneer vader en moeder naar hem uithaalden. Ik had er na een aantal dagen nog een stuk of 10 over. Hiervan heb ik een aantal apart gezet. En deze heb ik nu in mijn kweekbak behoorlijk onder de duim. Ze eten, "spelen" al in de uitstroom, en doen het tot nu toe perfect. En achteraf denk ik bij mezelf, wat had ik moeten doen met zoveel kleine cacatuoides?

Deze visjes zijn echte holenbroeders. En dat vind ik erg jammer. Ik zie liever een echte paring. Het spel tussen de ouders is een prachtig gezicht. Hoe deze eitjes worden geplaatst en bevrucht. Helaas heb ik hier dus niets van meegekregen.

Als men deze visjes wil kweken, kun je ze denk ik beter apart houden. Zorg wel dat je deze jonge visjes zo lang mogelijk bij de ouders houdt, zonder dat de broedzorg bij hen wordt afgenomen. Er zijn teveel visjes in de handel die al als 'ei' verwijderd werden, waardoor zij niet meer weten wat ze moeten doen, als ze zelf gaan paren.

 

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik