Aplocheilichtys normani

Afrikaans Blauwoogje

Artikel beschikbaar gesteld door :

Easther Houmes
Wie eens iets anders wilt dan de neon tetra, is het Afrikaans Blauwoogje een leuke vervanger. De vis is levendig, schoolt goed en is een aanwinst voor het aquarium ondanks de weinige kleuren.
De normani komt van oorsprong uit Afrika, en valt prima te houden met de Epiplatys annulatus voor een eventuele Afrika-biotoop. Ik heb er ook succesvol Dwergklauwkikkers bij gehouden, en ongewervelden laten ze ook gewoon hun gangetje gaan. Zo'n vriendelijke vis heb ik in mijn aquariumtijd, tot nu toe nog niet gehad!
Het Lichtoogje heeft een lichtgrijs lichaam, met een blauwe glinster in het oog. Vrouwtjes hebben gelige vinnetjes met hier en daar wat blauw, mannetjes hebben ook stippen op de rugvin en blauwe randen. Het onderscheid is later pas te zien, als ze zo rond de 1,5 cm zijn, schat ik. Maar onderscheid is zelfs voor een leek goed te zien.
Over de kweek valt niet veel te zeggen. Wekelijks vind ik een eitje, en het maakt niet zoveel uit of je veel ververst of niet. Deze vis doet het in veel bakken wel goed en heeft geen strenge eisen qua waterwaardes.
Het voer; da 's een ander verhaal. Ze halen hun weerstand vooral uit hun voedsel, net zoals elke andere vis eigenlijk, en hebben zeker afwisselend eten nodig. Maar om diepvries eten en/of levend voer te halen, nee. Af en toe is het lekker voor ze, maar als je die dingen liever niet haalt omdat je geen larven naast je kipfilet wilt hebben, zou ik het gewoon laten doen. Van die grote, dikke diepvries larven zou ik trouwens ze ook niet voeren, dat is een te grote opgave voor ze!
Ik voer ze gedroogde tubifex, rode muggenlarfjes en artemia in van die blokjes die ik eerst los laat weken in een bakje alvorens het voeren, vlokvoer en verschillende soorten korrelvoer.
Deze visjes zijn wel een beetje dom, en na al die tijd weten ze nog steeds niet hoe ze een blokje tubifex moeten opeten. Ik raad je dan ook aan het eten los te weken en het in spuitjes te doseren.
Wat naar beneden valt, blijft ook op de bodem liggen trouwens. Mijn Lichtoogjes heb ik nog nooit iets van de bodem zien plukken, dus een paar appelslakken of andere bodembewoners zou ik wel houden bij dit visje.
De vis is te houden vanaf vijftig centimeter. Sommige mensen houden ze zelfs in veertig centimeter bakjes. Maar dat zou ik alleen aanbevelen als de bak ook zo'n veertig centimeter de hoogte, en breedte in gaat. Anders is het veel te smalletjes voor deze bewegelijke vis.
En plantenbak met wat drijfplanten die voor wat verduistering zorgen, laat deze vis zeker shinen met zijn blauwe oogjes. Hoe meer lichtinval er in je bak is, des te minder de oogjes op vallen. Een donkere bak met een donkere grind bodem, of zand bodem is dus zeker aan te bevelen, ze zullen zich dan zeker ook wat meer laten zien. Deze vis is namelijk ook ietwat schrikachtig, maar de nieuwsgierigheid wint het vaak en de vissen zullen je in een school algauw weer tegemoet komen.
Een prima visje, makkelijk te onderhouden en zo verdraagzaam als maar kan. Zeker niet bij agressieve vissen houden, want net zoals de meeste Corydoras soorten zullen ze het niet snappen dat ze zich soms in een territorium bevinden en aangevallen worden. En geloof me, het is een klus om ze eruit te vangen en apart te zetten om te behandelen. Zelfs als ze ziek zijn hebben deze visjes nog pit!
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik