Archocentrus octofasciatus

Jack Dempsey

Artikel beschikbaar gesteld door :

Michael Kwist
De octofasciatus, in het Nederlands genoemd Jack Dempsey.  Deze vissen hebben prachtige kleuren op een mooie donkere ondergrond deze vissen komen voor in Mexico, Guatemala, en Honduras.  Er zijn ook diverse varianten bekend van deze mooie vissen, de mooiste is de Laguna Ocotal variant die mooi donker is met blauwe vlekken,
Ze zijn niet moeilijk te houden, een bak van 150x50x50 is voldoende voor een koppel en nog wat medebewoners. Ze zijn niet heel agressief, alleen in de paartijd.  De medebewoners kunnen zijn Vieja synspila, Cichlasoma bocourti, Vieja argentea, Chuco godmani en nog andere cichliden.
De inrichting kan bestaan uit een bak met een bodem van zand of fijn grind met daarop diverse maaskeien en kienhoutstronken zodat er schuilplaatsen zijn.  Een sterke stroming is niet ze nodig, deze vissen houden zich liever op bij de schaduwrijke omgeving.  Van nature eten ze insecten, en de larven daar van en jonge visjes en garnaalachtigen.  In het aquarium zijn ze met alles te voeden maar levend voer (regenwormen,meelwormen) worden opprijs gesteld en een regelmatige waterverversing.  De tempratuur kan je op 26 a 28graden houden.
Het verschil tussen man en vrouw is makkelijk te zien, de mannen worden groter en de vrouwen zijn donkerder van kleur
De kweek is niet zo moeilijk.  Laat een groepje van 6 jongen vissen opgroeien en dan vormen ze vanzelf koppels. Het is dan het verstandigste om de overige vissen op te ruimen anders worden ze gesloopt door het koppel of je moet een grote bak hebben met veel schuilplaatsen.
De man en vrouw gaan dan territorium verdedigen en gaan daar graven en een steen of stuk kienhout schoonpoetsen en dan zullen ze vanzelf afzetten.
De eitjes komen na 3 dagen uit en na nog eens 3 dagen gaan ze vrij zwemmen en kan je ze voeren met droogvoer of Artemia jongen.

*Jammer genoeg is er niet veel vraag naar de jongen dus is het niet zo verstandig alles op te kweken *

Deze mooie vissen worden veel aangeboden in de handel en is de mooiste soort die je kan krijgen en is ook geschikt voor de beginners.  Er is jammer genoeg ook een kweekvorm te koop, de electric blue Dempsey.  Deze hebben dezelfde verzorging nodig maar zijn alleen wat meer gevoelig voor vinrot dan de natuurlijke exemplaren .
 
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik