Arnoldichthys spilopterus

Roodoogkongozalm

Artikel beschikbaar gesteld door : Peter Bus AV Pronkjuweel
Het zijn zeer fraaie en snelle zwemmers deze zalmen. Dit is wel één van de mooiste Afrikaanse Kongozalmen. In het Nederlands worden ze wel Roodoogkongozalmen genoemd. Ze verlangen een ruim aquarium, omdat ze vrij groot kunnen worden, namelijk 10 cm.. Ook moet U zorgen voor goed voedsel, zoals bijv. muggelarven, watervlooien en tubifex. Ook insecten zoals vliegen, kevertjes en watertorren worden graag verorberd evenals meelwormen, kleine regenwormen en dergelijke. Tevens wordt plantaardige kost op prijs gesteld; af en toe een blad sla. Zo'n slablad binden we aan een steentje en laten het dan naar de bodem van het aquarium zinken.

In het aquarium moet voor de Arnoldichthys spilopterus beslist een flinke zwemruimte zijn, een donkere bodem en een goed werkend filter, zo mogelijk een lichte waterstroming en wat zon. Het zijn uitgesproken scholenvissen; we moeten tenminste 6 à 8 exemplaren bij elkaar houden. Ze komen het mooist op kleur in zacht, licht zuur water en een temperatuur van ca. 24 - 27 °C.

De kweek van deze zalmen is erg moeilijk. Paarvorming speelt een belangrijke rol en is het beste te proberen met een scholenparing en een ruime kweekbak met vers, zacht en zuur water. Vooral voor de kweek niet te jonge vissen nemen. De volwassen Kongozalmen rijkelijk met insecten voeren, gebeurt dit niet dan zetten de vrouwtjes nauwelijks kuit aan. De kweekbak moet ook op een rustige plaats staan en het verdient aanbeveling te zorgen voor diffuus licht.

Arnoldichthys spilopterus komt uit West-Afrika uit het gebied van de Nigerdelta tot in Lagos. Het is een vis die zich ophoudt in de middenzone van het aquarium.
Bij een eventuele kweek wens ik U veel succes, het is niet eenvoudig, maar het proberen zeer zeker waard.

Peter Bus, A.V. Pronkjuweel

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik