Badis badis
Blauwbaarsje

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

M. J. Parry,
Newport Aquarists Society, England
AQUARTICLES•COM
 

 Badis badis

De Nandidae is een groep van vissen afkomstig uit Zuid Amerika, de Caraïbische eilanden, Afrika en India en omvat diverse soorten, waarvan er slechts enkele bekend zijn bij het grootste gedeelte van de aquarianen. Waarschijnlijk is de meest bekende soort de Badis badis, een vis die afkomstig is uit India. Deze vis bereikt een maximale lengte van ongeveer 5 centimeter.
Het is geen gemakkelijke vis om te beschrijven gezien zijn vermogen (net als de Kameleon) om van kleur te veranderen. Zijn gebruikelijke lichaamskleur varieert van egaal rood tot blauw-zwart, onderbroken door golvende verticale strepen. Het is een tamelijk temperamentvolle vis die niet kan worden samen gehouden met kleinere vissen of met vissen met lange vinnen zoals de Maanvis (Pterophyllum scalare), de Diamantgoerami (Trichogaster Leeri) en de Siamese Kempvis (Betta splendens). Ze eten vrijwel uitsluitend levend voedsel, zoals Tubifex, meelwormen, fijngehakte regenwormen en dergelijke. Dit voedsel wordt graag gegeten.
Het is een tamelijk eenvoudige vis om te kweken, het gebeurt zoals bij een aantal cichliden-soorten. De man kan men herkennen aan zijn slanke uiterlijk en zijn intense kleuren. Voor het beste resultaat kan men het beste de dieren gescheiden houden en ze goed voeren met bovenstaand voedsel zodat ze in conditie komen. Een kweekaquarium moet worden gevuld met licht zuur water met een Ph van ongeveer 6,8. Een bloempot waar de bodem is uitgebroken moet in een van de achterste hoeken worden geplaatst. Hierin zal de vis vermoedelijk gaan afzetten.
Na de gebruikelijke voorafgaande vrijerijen die samengaan met krachtige achtervolgingen door het mannetje, zal het vrouwtje uiteindelijk de bloempot betrekken om haar eieren te leggen zodat ze door het mannetje bevrucht kunnen worden. Na het afzetten moeten de ouders worden verwijderd en moet er een 5 procents oplossing van methyleen blauw worden toegevoegd om beschimmeling te voorkomen.
De eieren komen binnen 72 tot 80 uur uit en nadat de dooierzak is opgeteerd moeten de jongen gevoerd worden met het normale opfokvoer zoals infusoriën, pas uitgekomen pekelkreeftjes en uitgezeefde watervlooien en tenslotte kleine meelwormen en gehakte tubifex. Het ultieme resultaat zou dan een behoorlijk aantal verkoopbare vissen moeten zijn die dan kunnen zorgen voor een grotere populariteit onder de aquarianen.

Vertaling : Jan Bukkems

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik