Balantiocheilus melanopterus

Artikel beschikbaar gesteld door :

Erik Lievens, Aquarianen Gent


Ook al een naam waarbij u moet opletten dat ge over uw tong niet struikelt. Als synoniemen kan hij ook: Barbus melanopterus, Puntius melanopterus of Systomus melanopterus genoemd worden. In het Nederlands klinkt hij veel mooier, namelijk de haaienvinbarbeel.

Vorige keer was het aanbod van de maand de ons alombevreesde piranha, nu is het de beurt aan de zilvergrijze haaienvinbarbeel. U zult misschien denken: oeieoei,  Lievens is in een agressieve bui, hij schrijft over niets anders meer dan over roofzuchtige vissen.  In het vorige artikel had ik het erover dat de piranha door de media verkeerdelijk werd beschouwd als een afschrikwekkende doder, deze Balantiocheilus melanopterusis een echt doetje dat zelfs niet eens een roofvis is. Zijn naam: haaienvinbarbeel dankt hij enkel aan de vorm van zijn rugvin die een sterke gelijkenis vertoont met de rugvin van de 'echte' haaiensoorten en is qua grootte niet vergelijkbaar. Bij deze Balantiocheilus melanopterus kan men zelfs kleine visjes houden in eenzelfde aquarium.

De haaienvinbarbeel behoort tot de familie van de Ciprinidae, de karperachtigen vindt zijn natuurlijke oorsprong in het Aziatische continent: Thailand, Indonesië en Maleisië. Het zijn vissen die houden van snelstromend en zuurstofrijk water; wat duidelijk te zien is aan hun torpedovormig lichaam en de vorm van hun vinnenstelsel. Let wel op: deze vissen kunnen een lengte bereiken van 30 cm. In ons aquarium blijven zij evenwel heel wat kleineren afhankelijk van de ruimte blijven zij slechts 17 cm. Het zijn bovendien heel snelle zwemmers, waardoor een aquarium met een minimum lengte van 150 cm zeker geen overbodige luxe is. Bovendien is het een scholenvis die het liefst gehouden wordt in een groep van ongeveer 6 exemplaren.

Om aan hun eisen te voldoen is een krachtige filtering noodzakelijk, al dan niet gecombineerd met een circulatiepomp die het oppervlaktewater in beweging brengt. Het zijn echte juwelen: bij invallend zonlicht geven zij hun zilverkleurige schubben prachtig weer.

Vermits wij voor deze vissen een groot aquarium nodig hebben, mogen wij twee zaken niet uit het oog verliezen:

Hebben wij plaats in onze woonruimte om een dergelijk aquarium op te stellen?

Wat zijn de financiële implicaties?

Het beplanten van een groot aquarium is geen sinecure, al vlug moeten wij enkele biljetten van duizend neertellen om het aquarium op een degelijke manier in te richten. Wilt u een groot aquarium dat binnen uw budget blijft, dan is u met deze Balantiocheilus melanopterus aan het goede adres: zij vreten graag alle planten op die zachte stengels of zachte bladeren hebben, zodanig dat u enkel planten kan gebruiken met een harde stengels en harde bladeren. Nu moet u ook niet gaan denken dat deze vis zich enkel tevredenstelt met wat groenvoer. Het is een omnivoor wat betekent dat het een alleseter is: krachtig levend voer, diepvries, droogvoer, plantaardige kost van de soorten: saladeblaadjes, spinazie en waterkers mogen zeker aan hun menu niet ontbreken. Wel is het noodzakelijk om de groenten eerst wat af te koken (in culinaire termen wordt van 'blancheren' gesproken).

Het onderscheid tussen een mannetje en vrouwtje is moeilijk te maken, zeker bij jonge visjes. Bij volwassen exemplaren kunnen wij standaard zeggen dat de vrouwtjes een dikkere buikpartij hebben, ook als zij niet zwanger zijn. De watersamenstelling is niet van essentieel belang, op voorwaarde natuurlijk dat het nitrietvrij is en zo weinig mogelijk nitraten bevat. Het leidingwater voldoet meestal, hoewel een lichte aanzuring van het water bij een lage hardheid ideaal zou zijn.

Een pH tussen 6 en 7 en een totale hardheid van 12 °DH is optimaal te noemen. Om deze waarden te bereiken is het over het algemeen noodzakelijk om te filteren over turf of te zorgen voor een mengeling van leiding-, put- of regenwater. Metingen zijn in dit verband onontbeerlijk omdat over ons ganse grondgebied de watersamenstelling enorm kan variëren. De temperatuur houden wij ongeveer op 24 graden Celsius.

De Balantiocheilus melanopterus is moeilijk of niet na te kweken. Sommige boeken spreken van een 'toevallige' kweek.

Bij het inrichten van ons aquarium mogen wij zeker niet vergeten om het aquarium bovenaan goed af te dekken. Deze haaienvinbarbelen deinzen niet terug om boven het aquarium uit te springen. Hun explosief karakter hebben al menigeen het leven gekost eenmaal ze op uw tapijt zijn terechtgekomen.

Hebt u een ruim aquarium die u kan opstellen op een zonnige plaats, dan moet u zeker deze robuuste gasten eens houden. Van hun uiterlijk gaat er iets majestatisch uit.
 
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik