Barbus titteya

Sherrybarbeel

Artikel beschikbaar gesteld door :

Suzanne Smilde

Barbus titteya

Herkomst : Sri Lanka

Wij kochten er totaal 6, 2 mannen, en 4 vrouwen.  De mannen die wij kochten waren volwassen, ook de vrouwtjes.  De mannen waren prachtig dieprood van kleur.  De vrouwtjes waren kleine ballonnetjes.  Dikke buikjes en goed op kleur.  Op een dag vond ik 1 jong tussen wat Cabomba.  Heel klein, ik schat een millimeter of 3.  Heel angstig, (voor hem/haar, de reuze kardinalen), die langs hem/haar raceten.  Het groeide perfect, en zwom na enkele weken al tussen de kardinalen door.  At goed, en groeide flink.  Inmiddels is dat nu een grote man geworden. Echt de man van het aquarium, nergens bang voor!

Heb mij toen veel ingelezen op internet.  Alles over de Sherrybarbeel (ik zou haast een boek kunnen schrijven inmiddels).  Heb mijzelf een kweekbakje van 30 liter aangeschaft.  Ingericht (toen nog inclusief zandbodem).  De waardes van het water waren op dat moment : PH : 6.5, KH : 3.0
Veel cabombaplantjes geplaatst, aangezien de visjes daarin opvallend afzetten.  Het water is vooraf gefilterd over turf.  In het filter had ik enkele keramische pijpjes, en gewoon filterwatten (gebruikte, uit een goed draaiend aquarium).

2 vrouwen in het bakje geplaatst.  Afwisselend eten gegeven, droogvoer, rode mug, zwarte mug, en watervlo. Ongeveer 4 dagen waren de vrouwen apart.  De bak had ik verduisterd aan achter- en zijkanten.  Vervolgens, 's avonds in het donker het mannetje toegevoegd.  De volgende ochtend dat ik keek, rond een uur of 08:30, waren de visjes 'bezig'.  Met iets, wat ik nog nooit had gezien.  Ze tolden langs elkaar, de man schudde en draaide langs de vrouwtjes.  Waarna hij het dikste vrouwtje uitkoos, en hij haar in een hoekje van de bak dreef.  De vrouw lag op haar zij, en tolde in het rond met de man langs haar.  Enkele seconden later zag ik een 10tal eitjes naar de bodem dwarrelen.  Bingo !!

Het was de hele dag feest tussen de beestjes.  Het bakje wat ik gebruikte was van plastic, en telkens hoorde ik een zachte tik.  Ze vlogen door alle hoeken, en de eitjes vlogen ook letterlijk in het rond.  Diezelfde avond heb ik de ouderdieren nog verwijderd, en teruggeplaatst in de grote bak, waar ze vandaan kwamen.

De temperatuur in het kweekbakje was op dat moment rond de 26gr.  De volgende ochtend zag ik niets, tenminste, dat was wat ik dacht.  Na goed kijken zag ik de kleine 'frutjes' langs het raam plakken.  Uit de eitjes stak een klein staartje.  Ze plakten overal aan vast, de ramen, de planten, het filter.  Overal !!  Het filter heb ik toen direct uitgezet, en bedekt met een panty van moeders.
De kleintjes bewogen en hobbelden door heel de bak.  Afhankelijk van mij.  De 1e water verversing kon beginnen.  Ik weet nog goed, hoe bang ik was, dat ik alle kleintjes zou opzuigen.  Gelukkig heb ik goede ogen, en heb ik toen geen enkel gevangen.  Het aquarium weer opnieuw gevuld, met dezelfde waardes (die kleintjes kunnen niets hebben) en zijn dan ook ontzettend gevoelig voor de water samenstelling.

De volgende dag zaten de kleintjes met z'n allen in de buurt van de verwarming, allemaal op en tegen elkaar geplakt.  De bodem moest schoon, was erg vervuild.  Helaas (dat was een drama, serieus) had ik een zandbodem. Hoe ging ik de kleintjes niet opzuigen/vermoorden, en toch de bodem afhevelen?  Voorzichtig heb ik wat vuil op laten komen door mijn vingertoppen door de bodem te woelen.  Weer water terug geplaatst.

Na een dag of 4 begonnen de 1e ukkies (zonder ei op hun kop, laten we zeggen, geen calimero meer) te zwemmen.  Alhoewel, ze bewogen zichzelf naar het oppervlak, en lieten zich weer terugvallen.  Een verticale zwembeweging. Van bodem naar top.  En dat de hele dag door.  De 5e dag konden de ukkies ook horizontaal voortkomen.  Ze zwommen inderdaad al echt !!  Hun kleine staartjes (zonder enige echte kracht) bewogen als gekken, en vlogen van links naar rechts.  De kleine broertjes en zusjes konden dat de dagen erna pas doen, wat de groteren al deden.  Een verhaal tussen sterke en zwakke apart.  In de natuur waren de kleinsten natuurlijk al dood geweest.  Ook ik zal met mijn onhandige afhevel-acties ook heel wat kleintjes hebben vermoord.  Misschien beter, voor de kleintjes.  Een enorme achterstand was ook niet alles.  Hoe jaloers ze toekeken, hun grote broers en zussen konden al zwemmen, en zij zaten alleen nog geplakt, aan alles.

Wanneer de kleintjes vrij kunnen zwemmen, kun je beginnen met voeren.  U kunt de eerste dagen ook goed voeren met fijngewreven hardgekookt eigeel, wat ik de eerste 2 dagen ook had gebruikt.  Ook had ik voor de dagen erna Artemia Quick.  Gedroogde reeds ontschaalde artemia's welke je kort na inweken (15 tot 20min) in een beetje warm water, kunt voeren.  Je zag de kleintjes lustig happen naar het dwarrelende voer.  De visjes groeiden, naar mijn ervaringen toen, erg snel.  Ook de kleinsten konden 3 dagen later 'mee-zwemmen'. Het is wat men zwemmen noemt, want het is haast zielig om te zien, hoe deze kleintjes zich proberen een weg te banen door het water.

Elke dag heb ik zo'n 40% water ververst.  Doordat ik geen filter kon gebruiken, moest ik het water wel in goede conditie houden.  Je zag hoe de ukkies ervan genoten.  2 weken later heb ik het filter weer aangezet.  Met een filterinhoud die uiteraard al draaiende was geweest in 1 van mijn andere aquaria.  Om mijn filter had ik een panty geknoopt.  De kleintjes hadden te weinig kracht, om bij de laagste stand van het filter weg te zwemmen. Ik zag hoe de grootsten op dat moment zelfs nog door die kleine kracht aangezogen werden.  Weer het filter uit. En dagelijks blijven verversen.  De bodem afhevelen met altijd veel moeite.  Ongeveer na 3 weken heb ik het filter 24 uur per dag aangezet, op z'n zachtst.  De kleintjes konden inmiddels wegzwemmen, en ze speelden zelfs al in de uitstroom. Toen die tijd voerde ik ze met stofvoer.  Zo klein, en groot genoeg voor mijn kleine visjes. Je zag hoe ze kleurden van wit, naar lichtelijk oranje.  Prachtig om te zien, hoe je kleine visjes opgroeien tot mooie grote sherry barbeeltjes.

Wat heb je er dan van geleerd?

Neem geen bodem in een kweekbak.  Het onderscheiden van larfjes, onder het afhevelen van de bodem (vuil etc), is absoluut geen doen.  Neem gewoon een kale bodem, met lekker veel plantjes (cabomba), en zorg voor voldoende schuilvormen voor de eitjes die door de hele bak gedumpt worden.  Ook sherry barbeeltjes eten hun eigen eitjes erg graag.  Gebruik anders een afzetrooster.  Maar zonder dat, is het ook absoluut geen probleem. Deze Barbelen zijn niet echt bodemzoekers/eters (in mijn geval dan).  Ze hebben hier geen seconde omgekeken naar de eitjes op de bodem.  Verwijder daarom wel vroegtijdig de ouderdieren, het blijven eirovers.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik