Bombina orientalis

Koreaanse vuurbuikpad

Artikel beschikbaar gesteld door :

Hans Meulblok
Verspreidingsgebied :
Deze pad komt in Noord en Zuid-Korea en in het noorden van China voor. Ze worden meestal aangetroffen in de rijstvelden, poelen en kleine stroompjes. Deze pad is verwant aan de twee Europese Bombina soorten. Bombina-bombina en Bombina-variegata zijn groen van kleur, maar ook komt de bruine vorm voor. De buik van de Europese soorten zijn geel, de Bombina orientalis heeft een oranje-rode buik. De huid van de pad is erg wratterig en hij is licht giftig.

Geslachtsonderscheid :
De mannen zijn groter dan de vrouwtjes. Het onderste deel van de voorpoten is bij de mannen vrij dik, vrouwtjes hebben slanke voorpoten. In de paartijd hebben de mannen aan de binnenkant van de duim een donkere ovale verdikking. De kop van de mannen is iets puntiger, en de poten zijn wat langer dan bij de vrouwtjes. De mannen kwaken.

Voedsel :
Deze pad eet alles wat beweegt, zoals : krekels, vliegen, weide plankton en regenwormen. Regenwormen moet men niet te veel voeren omdat er anders in het lichaam gasvorming ontstaat en de dieren gaan drijven. Het gas moet in zo'n geval uit het lichaam worden gemasseerd.

Huisvesting :
De padden zijn goed te houden in een aquarium of terrarium van 50 x 50 x 70 cm. Op de bodem van het watergedeelte kunnen we zand of fijn grind gebruiken en ook het landgedeelte maken we van deze materialen. In het water leggen we grote stenen die gedeeltelijk ook boven het wateroppervlak uitsteken. De dieren verblijven namelijk graag op de grens van land en water. Op het landgedeelte kunnen we kamerplanten gebruiken, zoals Spathiphyllum en Philodendron soorten en tevens varensoorten. Het water kunnen we laten circuleren door middel van een dompelpompje. Scherm de aanzuigopening goed af, zodat de poten van de dieren niet in de pomp kunnen komen ! Verwarming is niet nodig ; de lampen en T.L. verlichting geven voldoende warmte. Een goede ventilatie is in alle terraria's een must.

De Voortplanting:
In het terrarium paren de dieren het gehele jaar door, in de natuur alleen in het voorjaar. De mannetjes drijven dan kwakend in het water en hij omklemt elk dier dat in zijn omgeving komt. Als hij een vrouwtje omklemt heeft kan het enkele dagen duren voordat de eieren worden afgezet. De eieren worden vaak in de avond en nacht afgezet, tussen de waterplanten en stenen. Het aantal eieren kan 60 tot 80 stuks zijn. Na 3 dagen komen de larven uit het ei. We voeren ze met vlokken visvoer en met sla of spinazie. Het water moet wel goed doorlucht worden, anders bestaat de kans op zuurstofgebrek.
Na 30 dagen komen de padjes door de metamorfose en gaan ze aan land. Zorg ervoor dat de dieren ergens op kunnen zitten; een stukje hout is al voldoende. De padjes zijn 14 mm. groot en eten tubifex en kleine fruitvliegen. Voeg voldoende kalk en vitamine D3 aan het voer toe om de botten goed te laten ontwikkelen. De bij volwassen dieren oranje gekleurde buik is nog niet aanwezig. De buik is geel. We voegen de eerste weken een kleine hoeveelheid caroteenpoeder aan het voedsel toe. Dit is een natuurlijke kleurstof voor vogels. Laat men dit achterwege dan zal de buik geel blijven.
De Bombina orientalis is een heel goed te houden dier waar men veel plezier van heeft.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik