Callochromis pleurospilus

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

Larry Jinks,
uit : Shoreline, Jersey Shore Aquarium Society
AQUARTICLES•COM

Een muilbroedende Cichlide uit ’t Tanganyikameer

Tijdens het NJAS Oktober 1998 Weekend Extravaganza, kon ik 4 volwassenen (3 vrouwen, 1 man) en 4 jongen bemachtigen. Deze zandzevende, muilbroedende Tanganyika’s kunnen alleen in een harem worden gehouden, dwz 1 man op 3 a 4 vrouwen, tenzij je beschikt over een heel groot aquarium!
In een 75 liter aquarium met een bodemsubstraat van gebroken koraalzand, 2 hoekfilters (luchtfilters) en lavastenen werden de 4 volwassenen losgelaten. De 4 jongen plaatste ik in een tweede 75 liter aquarium om uit te groeien, samen met andere Afrikaanse jonge cichliden van ongeveer dezelfde grootte.
Als voer gaf ik vlokken, tabletten, diepvries rode mug en artemia en levende artemianaupliën. De temperatuur van ’t water was rond 24 graden en de Ph ongeveer 8,5 met een KH van 12.
Het gedrag van de volwassen vissen was moeilijk te bestuderen, omdat ze zich voornamelijk verborgen hielden; behalve als ik ze voerde, zag ik ze. Na een paar maanden vond ik het mannetje dood. Gelukkig was een van de jongen in de andere bak uitgegroeid tot een klein mannetje. Deze zette ik bij de 3 vrouwen en na ongeveer een week, zag ik ineens een vrouwtje met haar muil vol eitjes. Ze mocht haar jongen in dat aquarium loslaten, helaas hield ik daardoor maar 2 jongen over.
Om te voorkomen dat ’t volgende nest jongen vrij konden zwemmen en dus opgegeten konden worden, besloot ik om het tweede vrouwtje met haar muil vol eitjes in een soort drijvend bakje te zetten wat in het aquarium hing. Na een week zwommen er 18 jongen in dit bakje rond.
Ik verwijderde ’t vrouwtje en plaatste de jongen in een apart aquarium. Dezelfde methode heb ik gevolgd bij een ander vrouwtje en zij liet meer dan 20 jongen los. De jongen werden meteen gevoerd met fijngemalen vlokvoer en levende artemianaupliën.
Kortom, de Callochromis pleurospilus is een zeer interessante vis en ik raad het een ieder aan deze vis eens te houden. Naar mijn mening komt ze goed tot haar recht in een gezelschapsaquarium, samen met andere vreedzame Tanganyika cichliden.

Vertaling : Det Urlings

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik