Caridina japonica

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Han Kreeftenberg

Gebruikelijke benaming: Japanse Swamp shrimp, Yamato shrimp of Amano shrimp.                         

Dit keer geen vis als onderwerp maar een garnaaltje. Ik had al wel vaker zoetwater garnaaltjes gezien, (bij de diverse aquariumwinkels waar ik regelmatig kom), maar had er verder nooit aandacht aan geschonken, waarom ik nu wel geïnteresseerd was weet ik zelf ook niet zo goed, misschien omdat ze algen eten? of omdat je wel eens wat anders in je bak wilt. In ieder geval ging ik eerst op zoek naar gegevens over garnalen - en dat viel tegen, zelfs op Internet (begin 2001) kon ik niet veel vinden, ja recepten hoe je garnalen het beste kunt klaar maken, om te eten e.d. zaken.
Ik vond maar één website die wat informatie verschafte over het houden van zoetwater garnalen in het aquarium, n.l. die van de Familie Meek, (www.gjmeek.demon.nl/garnaal.htm) inmiddels is deze website buitengebruik.
Naar aanleiding wat Bieneke Meek schreef over haar garnaal heb ik er ook een paar gekocht, bij een aquariumzaak in Aalten die in ons clubblad adverteert. Ik heb daar naar de wetenschappelijke naam gevraagd, de eigenaar heeft het op de bestellijst van de groothandel nagekeken, en daarop stond de naam van Palamon elegans, dit is waarschijnlijk niet de juiste naam. (*)
Ik zelf heb toen in 2001 niet veel extra gegevens kunnen vinden over deze garnaal, alleen weet ik nu dat hij in Nederland ook wel glasgarnaal genoemd wordt, omdat hij zo doorzichtig is, je kunt zien wat hij gegeten heeft, meestal groen, van de algen, maar ook wel rood van de rode muggenlarven. Met de gegevens die Bieneke toen vermelde op haar website kon ik het eens zijn, nu vul ik die gegevens nu grotendeels aan:


Glasgarnaal - foto Bieneke Meek

De herkomst is Japan, regio van Yamato, Yamato Rivier. Verschillen per sekse onbekend, het vrouwtje zou groter worden dan het mannetje, grootte voor het mannetje is ongeveer 3 cm en het vrouwtje ongeveer 5 cm. We kunnen ze het beste houden bij een water temperatuur tussen de 22 – 28º C., in ieder geval niet hoger dan 28º C. de pH waarde tussen de 6,5 tot 8 º, waar bij ik opmerk dat ze volgens mij niet van zuur water houden. Volgens mij zijn het alleseters als het eten maar klein is, zoals algen, droogvoer, en klein diepvriesvoer. Deze garnaal kan goed in gezelschap aquaria gehouden worden, is vreedzaam en rustig.

De Caridina japonica zou door de Japanner Takashi Amano in de wereld van de aquaria geïntroduceerd zijn. Takashi Amano is een bekende aquariumfotograaf en aquarium -liefhebber.
De meest opvallende karakteristiek van de Caridina j. is het transparante lichaam bedekt met bruin – rode punten van ongeveer 0,3 mm. Op de onderzijkant kunnen de punten enigszins langwerpig zijn. De ogen zijn zwart, en over hun rug loopt een lichte wittige streep van staart tot kop. Op hun staart kunnen zwarte of wittige bolletjes zitten.
Sommige bronnen melden dat ze overdag schuilen en ‘s nachts actief worden, mogelijk is het aantal Caridina japonica in het aquarium van invloed op de schuwheid van de dieren. Waterverversingen hebben een activerende uitwerking op de Caridina j. ook houden ze volgens mij van enige stroming in het water. Soms verdwijnen ze een tijdje voor een vervelling. Je moet ze niet samen houden met te grootte vissen, deze kunnen aan ze gaan eten, ze proberen de vissen op afstand te houden dmv hun tentakels. Ze laten kleine vissen geheel ongemoeid, ik zelf heb kleine vissen in de bak en merk niet dat de garnaal hier naar omkijkt. Als je ze in een groepje houdt komen er vanzelf wel jongen. Ze kunnen ongeveer twee jaar worden, (onbevestigd).
Garnalen zijn leuke en interessante dieren. Wel moet ik vermelden dat garnalen kunnen klimmen, zoals ik gemerkt heb, ongeveer een week na aanschaf zag ik ‘s morgens een uitgedroogde garnaal voor de bak liggen, deze is via de filter inlaat c.q uitlaat uit het aquarium gekropen, dus hier voor opletten.
De garnalen vormen een onderklasse van de tienvoetige kreeften (Decapoda). Ze zwemmen veel meer dan hun verwante soorten, de kreeften en krabben.
Zoetwater garnalen leven vooral in de tropen, waar ze in grootte scholen voorkomen. Bij veel tropische soorten leven de volwassen garnalen aan de oevers en de larven in het midden van de meren en rivieren. Veel soorten leven in symbiose met andere dieren. De vrouwelijke garnalen dragen hun eitjes aan de eerste vier achterlichaampoten met zich mee, maar er zijn ook soorten die de eitjes aan de laatste paar poten dragen. De larven doorlopen verschillende stadia en vervellen in tien dagen tot de volwassen vorm. De meeste soorten kunnen op latere leeftijd van geslacht veranderen, meestal van het mannelijke in het vrouwelijke.

(*) Dit stukje is eerst geschreven in de veronderstelling dat deze garnaal de Palamon elegans was, ik betwijfelde dit altijd al gezien de vindplaats en beschrijving die ik op het internet vond. Maar door Jan Bukkems beheerder van de aquariumdatabase van de Geldropse Aquariumvereniging AquaVISie werd ik er op geattendeerd dat het waarschijnlijk de Caridina japonica was en dat blijkt volgens mij te kloppen.

Op de volgende websites is meer informatie te vinden over de Caridina japonica.
http://users.skynet.be/caridina-japonica/
http://www.dennerle.de/fundgrube/japonica.htm
http://badmanstropicalfish.com/profiles/profile83.html

Over garnalen in het algemeen is op de website http://users.tijd.com/~tdn47530/Garnaal.htm informatie te vinden.

Met dank aan Bieneke Meek en Jan Bukkems.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik