Caridina multidentata

 

Artikel en foto beschikbaar gesteld door :

Jasper Luijkx

GTemp: 18-28 graden Celsius
pH: 6-8
gH: 5 tot 20

Familie: atyidae → Caridina
Herkomst: Madagaskar, Japan, Korea, Taiwan, IndonesiŽ
Lengte garnaal: 4-5 cm
Min. Lengte aquarium: 20 cm (20 liter)

Japonica garnalen zijn een van de beste algeneters van het zoetwateraquarium. Ze eten vrijwel alle soorten algen.  Qua waterwaarden zijn ze heel makkelijk, de gH en pH moeten niet uitzonderlijk groot of klein zijn, pH 6-8 en een gH van max. 20 dgH, liefst niet lager dan 5 dgH
Daarnaast zijn het nuttige afvalopruimers, die de bodem een beetje schoon houden van voedsel dat naar de bodem is gezonken e.d.

Naast algen eten Japonica garnalen ook graag droogvoer als algentabletten, en ze zullen ook verschillende soorten diepvriesvoer als artemia en watervlooien eten.  Ook lusten ze wel een stukje komkommer en ongekookte spaghetti.

Japonica garnalen kunnen het best in groepen worden gehouden vanaf ca. 10 stuks. Als ze met minder zijn zullen ze zich minder prettig voelen en zich heel schuw gaan gedragen. Dan laten ze zich niet veel zien.
Ze kunnen al in zeer kleine aquaria worden gehouden, maar 20 liter is toch wel een minimum, kleinere aquaria zijn gewoonweg te snel vervuild en te krap.
De bak moet zijn ingericht met wat mos of lagere planten waar ze zich, als het moet, in kunnen verstoppen. Mosballen zijn niet noodzakelijk, daar zitten ze niet vaak op, al zegt men dat Japonica's het liefst op mosballen zitten.

Japonica garnalen zijn heel tolerant ten opzichte van andere vissen, ze kunnen alleen niet bij te grote vissen worden gehouden. Vooral als ze nog jong zijn (ca. 1-2 cm) is het wat oppassen met grotere vissen. Die zullen, als hun mond groot genoeg is, wel een garnaaltje lusten. Als Japonica garnalen volwassen zijn, ca. 4-5 cm, dan kunnen ze bij de meeste soorten wel. behalve dan bij echt grotere cichliden vanaf ca. 15 cm. Ze kunnen gewoon samen met Apistogramma soorten, zolang de japonica garnalen maar groter zijn dan ca. 2 cm

De kweek van Japonica garnalen is lastig, voornamelijk om het feit dat de larven zich alleen voortplanten in brakwater, half zout half zoet. In een gezelschapsaquarium zullen ze zich dus niet zomaar voorplanten. Wel zullen ze eitjes onder zich dragen, die tussen hun 'wappers' onder hun achterlijf zitten. Af en toe zullen ze dan wat wapperen om ervoor te zorgen dat de eitjes genoeg zuurstof krijgen. Na ong. 3 weken de eieren te hebben gedragen laten ze larven los, dit gaat meestal over een periode van enkele dagen. Die larven zullen echter max. 4 dagen overleven in zoetwater, en ze zijn heel erg klein. In een gezelschapsbak zul je ze dus niet gauw zien.

extra:
Pas met Japonica garnalen op met overzetten in een ander aquarium. In het algemeen zijn garnalen gevoeliger dan vissen voor overwennen naar ander water. Als je dus Japonica garnalen in je Aquarium wilt zetten, zorg er dan voor dat je stapsgewijs steeds een beetje water uit je aquarium bij het water in het zakje doet, zodat ze de tijd krijgen om aan het nieuwe water te wennen ong. 1 uur wennen.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik