Celestichthys margaritatus

Artikel beschikbaar gesteld door :

Jelmer Legebeke



Temperatuur: 20 – 25 Graden Celsius
Ph: 7.5
Gh: 3 - 10
Waterlaag: Middelste
Waterstroming: Zwak tot matig stromend

Familie: Cyprinidae
Herkomst: South East Asia
Lengte vd vis: Tot 2 cm
Min. Lengte aquarium: 40 cm


Info vis:

Augustus 2006, Myanmar voormalige Birma, op een hoogte van 1040 meter boven de zeespiegel nabij het Lake Inlé wordt in één van de vele zwaar begroeide poeltjes een klein visje ontdekt. Dit visje zou aquarianen over de hele wereld in de daarop volgende maanden in de ban houden. Toen het visje eenmaal in de aquariumwinkels zwom ontstond er een echt run op dit prachtige visje, dit was zelfs zo er dat ze telkens uitverkocht waren.

Begin 2007 ontdekte men dat het leefgebied van de visjes dusdanig beschadigd was dat men vreesde dat het leefgebied onherstelbaar zou zijn en hierdoor gevaar zou lopen.

De vis is tolerant betreft de waterwaardes. De bak moet goed ingericht worden met planten, zodat de vis zich kan verbergen dit omdat hij af en toe nog best schuw is. De vis kan verder voorkomen onder deze namen: Danio Galaxy, Microrasbora sp. Galaxy. Microbora Galaxy.

Info voer:

Als voedsel moet levend voer of diepvriesvoer gegeven worden.

Info kweek:

Makkelijk te kweken.

Je kunt makkelijk zien welke het mannetje is en welke het vrouwtje. Het mannetje is roder dan het vrouwtje en de aarsvin is bij het mannetje gekleurder dan bij het vrouwtje.

De vis is een vrijlegger die zijn eitjes overal neer strooit. Wil je ermee gaan kweken dan moet je zorgen dat de bak is ingericht met veel javamos, hier kunnen de jonge visjes zich dan in verbergen. Verder doe je er een kweekgroep in en geen kweekstel, dit omdat men heeft ontdekt dat ze in een groep sneller voorplanten dan een koppeltje. Als er gelegt is dan moeten de ouders eruit omdat de ouders de visjes zullen op eten. De temperatuur moet rond de 22 Graden Celsius zijn en de Ph iets boven de 7.

Er kunnen per paring wel tot 30 eitjes afgezet worden. De eitjes komen na 4 – 5 dagen uit en kunnen dan na nog is 4 dagen zichzelf bewegen door de bak. In het begin zijn ze ongeveer 3 mm groot en je kunt dan beginnen met een opvoekvoeding als Liquifry voor een periode van 2 tot 3 weken. Daarna kan je overstappen naar Artemia naupliën, gewelde artemia eitjes of zeer fijn droogvoer. Na ongeveer 10 weken kun je de vrouwtjes van de mannetjes onderscheiden en na 12 weken zijn ze volwassen.
 

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik