Ceratopteris thalictroides
Eikenbladvaren

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

Twyla Lindstrom-Peters,
uit "Fins & Friends" , Regina Aquarium Society, Canada
AQUARTICLES•COM

Ceratopteris thalictroides

Dit is een van mijn eerste en favoriete planten. Hij werd in de jaren ’30 bij aquarianen geïntoduceerd. Hij is gewoonlijk normaal verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Eikenbladvaren groeit snel, plant zich zelf eenvoudig voort en kan op een groot aantal aantrekkelijke manieren worden gebruikt.
Eikenbladvaren wordt gevonden in stilstaande en langzaam stromende watertjes in bijna alle tropische gebieden van de wereld. De zachte bladeren lijken op de bladeren van de chrysant. Ze zijn prachtig smaragd-groen gekleurd, en de kleur varieert naar mate de hoeveelheid licht die ze ontvangen. Onder water zijn de bladeren groot en buigzaam. Als de plant boven water komt worden de bladeren brozer en vleziger (bijna zoals groene twijgjes)
Deze plant is tamelijk uniek omdat hij kan groeien in de grond of een pot (hij wordt dan tot wel 60 cm hoog), hij kan worden vastgemaakt aan kienhout, rotsen, enz, hij kan aan het wateroppervlak drijven (en zo een uitstekende schuilplaats zijn voor jonge vis) en hij kan boven water gaan groeien, en krijgt dan veel vezelige wortels. Het is ook een uitstekende zuurstofplant die bijdraagt aan de biologische filtering van het aquarium.
Eikenbladvaren gedijt in de meeste watersamenstellingen maar heeft een voorkeur voor zacht, enigszins zuur water bij temperaturen boven de 20 graden Celcius. Hij houdt van allerlei soorten verlichting, van matig tot hel, van direct tot indirect, licht van gloeilampen of Tl-buizen en/of daglicht. Hij schijnt niet gehinderd te worden door alggroei, het gerag van meervallen, vissen die er kleine beetjes van af knabbelen (de meeste cichliden verslinden hem), of een slakkenplaag. (Waarschuwing : hij verbrandt zeer snel als u voor ontsmettingsdoeleinden kaliumpermanganaat gebruikt)
Eikenbladvaren plant zich zeer gemakkelijk voort door “baby’s” te ontwikkelen op de uiterste randen van zijn bladeren. Afgebroken bladeren moet men laten drijven zodat zij ook baby’s kunnen laten groeien. Zodra de wortels zich hebben ontwikkeld, kunnen de jonge plantjes zachtjes van het ouderblad worden getrokken, maar ze komen ook dikwijls vanzelf los.
De originele plant leeft met ongeveer een jaar vrij kort, maar gedurende dat jaar, en daar ben ik zeker van, zal u er achter komen dat verschillende generaties van deze plant uw aquaria zullen sieren.

Vertaling : Jan Bukkems

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik