Chalinochromis brichardi

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

Michael McKinney,
uit "The Underwater News",
Pioneer Valley Aquarium Society
AQUARTICLES•COM

Kweken met Chalinochromis brichardi 'Masked'

Al zo lang als ik de hobby van vissen houden beoefen (wat ik nu al meer dan 20 jaar doe) heb ik al vissen uit het Tanganyikameer Maar om wat voor reden dan ook heb ik tot voor kort nog nooit vissen gehouden uit het geslacht Chalinochromis. Ik heb nu wildvang koppels van Chalinochromis brichardi 'Masked' en Chalinochromis sp. 'Streaked Masked Mabilibili'. Vrij recentelijk is het mij gelukt een succesvolle kweek van beide soorten te produceren. In dit artikel zal ik dieper ingaan op de kweek van Chalinochromis brichardi 'Masked'.
Ik kwam in het bezit van 2 wildvang koppels van deze soort en plaatste ze in een bak van 250 liter met een temperatuur tussen de 25 en 28 graden. Het water was redelijk hard bij een PH van 8.2. Op de bodem lag een laagje grind van ongeveer 2,5 cm dik met een normale korrelgrootte. Verder stond er aan beide kanten in de bak een kleien afzetpot en in het midden een stapel bloempotten. De bloempotten warren tussen de 15 en 20 cm en grootte en creëerden een natuurlijke afbakening tussen de 2 zijden in het aquarium. Ook boden deze bloempotten talloze schuilplaatsen voor de vissen. Ik dacht, of liever gezegd hoopte dat er 2 koppels zouden ontstaan die in harmonie samen zouden leven in hetzelfde aquarium. Toendertijd had ik geen ruimte om 2 aparte bakken neer te zetten voor de 2 koppels. Ook wilde ik op deze manier de natuurlijke selectie van een partner bevorderen onder de vissen.
Het aquarium werd gefilterd door 3 spons filters van normale grootte en een Aqua-Clear 300 buitenfilter. Wekelijks werd er 20 procent water ververst en het voer van de vissen bestond uit een dieet van vlokvoer (cichliden en spirulina), diepvries artemia en diepvries rode muggenlarven. Onder deze omstandigheden duurde het niet lang voordat er zich 2 koppels vormden en er gepaard werd. Het dominante mannetje koos de linkerzijde van het aquarium samen met z’n partner en het niet dominante mannetje leek het niet erg te vinden om aan de rechterkant te moeten vertoeven samen met het voor hem overgebleven vrouwtje. Met bovenstaande aquarium inrichting in ogenschouw genomen was het interessant om te zien dat de mannetjes voor het grootste gedeelte aan hun eigen kant bleven en de stapel bloempotten in het midden vermijden. Ze kwamen slechts alleen bij de bloempottenstapel in de buurt om hun vrouwtje te bezoeken of om het andere mannetje uit hun territorium te verjagen. De vrouwtjes daarentegen vlogen regelmatig in en uit de bloempotten, sterker nog ze zaten zelfs meer in de bloempottenstapel dan ergens anders. Ik was er van overtuigd dat ik binnenkort jongbroed kon verwachten.
Beide paren hebben een paar keer gekweekt in mijn aquarium. Na de 2e of 3e kweek van het dominante koppel kwam er ineens een verandering. Het dominante mannetje begon de boel te terroriseren en daardoor was ik genoodzaakt om het niet dominante koppel te verwijderen. Het niet dominante mannetje was meer dood dan levend. Ik plaatste het niet dominante koppel in een 400 liter bak waar ook een kweekgroep Aulonocranus dewindti inzat. Gedurende de daaropvolgende weken herstelde het mannetje en begon weer paarneigingen tegenover het vrouwtje te vertonen. Enkele weken later zorgde het koppel weer voor nageslacht. Ondertussen werd het dominante mannetje in de 250 liter bak steeds agressiever. Buiten de paartijd viel hij het vrouwtje onophoudbaar lastig. Ik moet hierbij wel opmerken dat het mannetje de jongen geen kwaad deed. Ik kon niet anders dan het vrouwtje verwijderen uit de 250 liter bak.
Het verwijderen van het vrouwtje leidde tot een aantal weken van ergernis, aangezien ik geen goede plaats had om het vrouwtje te huisvesten. In eerste instantie wilde ik haar in een 40 liter bakje plaatsen in haar eentje. Maar na haar een paar dagen te laten bijkomen besloot ik om haar in de 400 liter bak te doen samen met het andere koppel. Dit was een grote fout. Het nieuwe vrouwtje nam al snel de leiding over en begon het andere vrouwtje lastig te vallen. Het mannetje liet dit niet op zich zitten en probeerde het nieuwe vrouwtje mores te leren. Op dat moment besloot ik om een 250 liter bak leeg te maken door wat Victoriameer cichliden in een andere bak te plaatsen. Hierin plaatste ik het vrouwtje dat ik eerder in de 400 liter bak had geïntroduceerd. Ik liet de dingen een tijdje op z’n beloop en eigenlijk deed het vrouwtje het prima in haar eentje. IN de 2 andere bakken ging het minder goed. In de 250 liter bak zat het dominante mannetje constant achter de nog aanwezige grotere jongen aan te jagen. En in de 400 liter bak was de paarbinding tussen het koppel verdwenen doordat er een vreemd vrouwtje bij in had gezeten.
Ik besloot om het dominante mannetje ui de 250 liter bak te halen en besloot de jongen er in te laten zitten om op te groeien. Ik voegde het mannetje toe aan de 270 liter bak met z;n oorspronkelijke maatje. Nadat het mannetje over de ergste schrik van de verhuizing heen was begon hij de baas over de bak te spelen. Het duurde niet lang of ik zat weer met dezelfde problemen als in de 400 liter bak. Het mannetje domineerde het vrouwtje voortdurend maar liet haar met rust als ze boven in het water verbleef. Op dat moment besloot ik om alles rustig z’n gang te laten gaan, aangezien ik het beu was om de vissen steeds van bak te verhuizen. Op het moment van het schrijven van dit artikel is het 4 week geleden dat bovenstaande plaatsvond. Gedurende die 4 weken is alles rustig geworden en trokken de vrouwtjes steeds meer op met de mannetjes en zwommen door de hele bak. Deze morgen werd ik blij verrast met een grote wolk vrijzwemmende jongen in de 250 liter bak. Hopelijk blijft alles zoals het is, maar ergens betwijfel ik dat…

Vertaling : Robin Bleeker

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik