Cheirodon axelrodi

Kardinaaltetra

Artikel beschikbaar gesteld door :

P.Bus A.V. Pronkjuweel
De Cheirodon axelrodi (Kardinaaltetra) lijkt sterk op de Neontetra. De Kardinaaltetra is eveneens slank en gestrekt en zijdelings wat afgeplat. De lengte is ca. 3 cm.. Een stralend groene band loopt van de bovenkant van de oogrand tot onder de vetvin, aan de onderkant begrensd door een brede rode band, die van de staartwortel tot aan de punt van de snuit loopt. De bovenkant van de rug is bruinachtig-bloedrood. De iris is lichtend groen. De rug- en aarsvin zijn kleurloos en bezitten elk een fijne witte zoom langs de voorste rand.

Het geslachtsonderscheid is moeilijk te bepalen, maar het vrouwtje is wat voller van lichaamsbouw.
We hebben hier te maken met een uitgesproken scholenvis. In een school komen ze pas goed tot hun recht.
De beide soorten; Kardinaaltetra en Neontetra, niet tesamen in het aquarium houden, want dan valt de Neontetra in het niet. De Kardinaal-tetra heeft namelijk fellere kleuren.
Verspreidingsgebied: De Kardinaaltetra's worden aangetroffen in de zij-rivieren van de Amazone en de Rio Negro.
Verzorging: Alle soorten levend voer wordt gegeten, o.a. rode- en witte muggelarven, tubifex, watervlooien enz.. Ook wel droogvoer, maar het voer moet niet te grof zijn, dit in verband met hun kleine bekjes. De Kardinaal-tetra's bevolken de middenzone van het aquarium.
De temperatuur moet ca. 24°C zijn, liever niet hoger.
Op een donkere bodem komen de kleuren van de Kardinaaltetra's veel beter uit, dus niet een te lichte bodem gebruiken. De pH moet ook niet te hoog zijn, ze houden van zachtzuur water.

De kweek: De kweek van de Kardinaaltetra is niet eenvoudig. Een kweekbakje met de afmetingen 40x30x30 cm. is ruimschoots voldoende. Bij de kweek moet geen bodemgrond in het kweekbakje gebruikt worden. Alle hulpmiddelen en het aquarium zelf moeten gedesinfecteerd worden. De hardheid van het water moet de 50 DH niet overschrijden. De zure pH-waarde heeft slechts in zoverre betekenis als dat deze de vermeerdering van micro-organismen remt.
Volledig verduisteren is onnodig. De beste temperatuur is 24 - 25°C (moet wat hoger zijn dan bij de Neontetra). De eitjes van de Kardinaaltetra zijn wat groter dan die van de Neontetra en vertonen een gele tot roodachtige tint. De jongen zwemmen bij 25°C op de 6e dag vrij. Ze kunnen met pantoffeldiertjes of ook met kleine Cyclops-naupliën gevoerd worden. Ze groeien niet bijzonder snel, ze hebben 8 tot 9 maanden nodig voor ze geslachtsrijp zijn. Voor de Neontetra's is dit 7 tot 8 maanden.

Het is zeer zeker de moeite waard eens Kardinaaltetra's aan te schaffen, maar nogmaals, wel een school van minimaal 8 à 10 exemplaren. Vanzelfsprekend is dit afhankelijk van de grootte van Uw aquarium. Ze zullen U dan beslist een boeiend schouwspel bieden.

P. Bus, A.V. Pronkjuweel

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik