Colisa labiosa “sunset”
Diklipgoerami

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

Twyla Lindstrom-Peters,
"Fins & Friends" Regina Aquarium Society, Canada
AQUARTICLES•COM
 

 Colisa labiosa “sunset”

Deze vissen komen van oorsprong uit Birma en Indo-China waar ze worden gevonden in schaduwrijke waters. In de vrije natuur bereiken ze een lengte van 8 centimeter. Ze zijn erg vreedzaam en kunnen gemakkelijk met andere soorten in een gezelschapsaquarium worden gehouden. Ze zijn niet vaak verkrijgbaar in de dieren-speciaalzaak.
De Colisa labiosa “sunset” is een kleurenvariant van de gewone Colisa labiosa, oftewel diklipgoerami. Hij heeft hetzelfde “goerami-achtige” lichaam met de verdikte huid over de lip, hetgeen resulteert in een verdikte verschijning (vooral bij de mannen). Hij heeft ook de draadachtige uitbreidingen van de buikvin, waar zijn tastorganen zich bevinden. Het verschil ligt hoofdzakelijk in de kleur. De vrouwen Krijgen een mooie gouden zweem over het lichaam als ze volwassen worden. De buiken van de vrouwen worden ook wat dikker als ze zich met eieren vullen. Mannetjes krijgen ook die gouden kleur maar worden aan de onderzijde meer chocolade-bruin als ze in broedstemming komen. De mannetjes zijn ook slanker dan de vrouwtjes. Ook hebben is de voorhoofdslijn boven het oog enigszins ingedeukt.
Ze hebben de neiging om enigszins schuw te zijn en ze waarderen een goed beplant aquarium met veel schuilplaatsen en stille hoekjes om te rusten. Als ze op hun gemak zijn laten zij hun vinnen en kleuren zien. Als voedsel nemen accepteren ze droogvoer, maar ze hebben het liefst levend voer of diepvries-Artemia. Ze zijn heel sterk en kunnen gehouden worden bij temperaturen van 2o tot 30 graden Celcius (waarbij de ideale temperatuur rond de 25 graden ligt) en de meeste wateromstandigheden.
Om deze vissen aan te moedigen om af te gaan zetten moet men een koppel in een goed beplant aquarium (Eikenbladvaren is ideaal) en veel drijfplanten zoals het mosselplantje en eendekroos. Het waterpeil moet laag gehouden worden op ongeveer 5-6 centimeter en de temperatuur tussen de 26 en 29 graden. Gebruik een dekruit en een sponsfilter met een langzame snelheid. Probeer een groot, lang aquarium te gebruiken aangezien het aantal nakomelingen zeer groot is. (sommige bronnen spreken van meer dan 1500 stuks) Als het koppel heeft afgezet kunnen ze eenvoudig verwijderd worden en kunnen de jongen worden opgefokt in het kweekaquarium.
Mijn vissen zetten af binnen 24 uur nadat ze in het kweekaquarium waren gezet. Ze zetten af zoals de meeste andere labyrintvissen. De man bouwt een een heel groot en hoog schuimnest (de omtrek was ongeveer 15 centimeter en 3-4 bellen hoog). Na een eerste liefdesspel wordt het vrouwtje door het mannetje omklemt en worden 50 tot 100 eieren gelijktijdig afgezet en bevrucht. Het vrouwtje wordt dan even met rust gelaten terwijl het mannetje de eieren verzamelt en in het nest plaatst. Dit wordt herhaalt tot de voorraad eieren van het vrouwtje is uitgeput. Het mannetje verjaagt het vrouwtje en houdt zich verder bezig met de bewaking van het nest.
Het mannetje van de Colisa labiosa is niet zo gemeen als het mannetje van de Colisa lalia en is gewoonlijk tevreden zolang het vrouwtje maar uit de buurt van het nest blijft. (ik zelf verwijderde beide ouders zodra het afzetten gebeurd was)
De eieren komen binnen 24 tot 36 uur uit bij een temperatuur van 27 graden Celcius en de larven hangen gedurende de volgende 48 uur als kleine komma’s, terwijl ze de dooierzak verteren. De eerste 24 uur laat ik het licht aan omdat ze zo klein zijn. Zodra ze vrij zwemmen kunnen de jongen worden gevoerd met infusoriën en Liquifry. Een paar dagen later kunnen ze pas uitgekomen Artemia-nauplién aan. Zorg er voor dat een goede waterkwaliteit gehandhaafd blijft en zorg voor een vochtige warmte boven het wateroppervlak, vooral als ze 4 – 6 weken oud zijn als het labyrint zich gaat ontwikkelen. Vermijdt ook een plotselinge daling van watertemperatuur evenals wijzigingen in de waterhardheid of Ph. , omdat e.e.a. dodelijk kan zijn voor de jongen.
Ze groeien snel en, op voorwaarde dat ze goed worden gevoerd bij de juiste watersamenstelling, zijn ze na 60 dagen ongeveer 2 centimeter lang en hebben een gouden streep op de anaalvin. De jongen zijn zeer vreedzaam, maar hebben zeer veel ruimte nodig om te groeien, vooral als het aantal jongen groot is.
Als u in de toekomst deze niet vaak geziene vis in de winkel ziet, geef ze een kans, ze zullen u zeker niet teleur stellen.

Vertaling : Jan Bukkems

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik