Colisa lalia

Dwerggoerami

Artikel beschikbaar gesteld door :

Peter-Jan Taheij
Kweekverslag van Colisa lalia.

Na maanden wachten op enig teken van een Lamprologus brichardi kweek, heb ik deze dieren de deur uit gedaan om mij volledig te gaan toeleggen op mijn grote liefhebberij: de labyrint vissen.
Op vrijdag 5 september heb ik een prachtig koppel Colisa lalia gekocht voor een redelijke prijs. Een in een uitstekende conditie verkerende man en een kuitrijp vrouwtje. De volgende avond bleek dat de dieren zich aangepast hadden, want het vrouwtje dwong de man, zonder een schuimnest, een paring aan te gaan. Daar een Colisa lalia man tegen zo'n kuitrijp vrouwtje geen nee kan zeggen is hij maar met haar in zee gegaan. Ik had het geluk dat ik op dat moment in de buurt was zodat ik meteen in kon grijpen. Dit is tégennatuurlijk, en dus ook tegen mijn principes, maar de paring vond plaats in een Zuid-oost Aziatische biotoop aquarium, en vissen als Kegelvlekjes en labyrint-soorten zijn bij mij nu eenmaal tubifex, watervlooien, muggelarven en droogvoer gewend en ik wilde niet het risico lopen ze straks met kaviaar te moeten voeren.

Nu even voor de goede orde de gegevens van de bak:
bak; 85x46x37 (lxdxh), de temperatuur van het water omstreeks 27.5 graden celsius, pH en DH onbekend. Filtering: over kool en watten.

Beschrijving van de paring. Het vrouwtje stoot de man met de bek in de flank, waardoor de man de omstrengeling begint door zijn lichaam te buigen. Het vrouwtje zwemt dan in de lichaamsboog, waarna de man haar stevig omstrengeld. In geen van de negen paaiingen werd het vrouwtje op de rug gedraaid, in tegenstelling tot wat de literatuur beweert. Hierna trillen beide vissen, en dan duurt het nog een fractie van een seconde voordat de eieren te zien zijn. Deze spoten door de verkeerde houding omlaag en zweefden toen langzaam omhoog omdat zij voorzien zijn van een vetdruppeltje waardoor zij een kleiner soortelijk gewicht hebben dan water. Hierdoor komen ze in de buurt van of in het nest terecht, wat bij mijn vissen niet aanwezig was.

Ik heb de eerste en laatste paring bestudeerd en de overige zeven afgezogen. De eitjes, ½ mm groot, helder en geelachtig tot kleurloos, heb ik in een plastic twee-liter bakje gedaan. Hierin bleek dat van de in totaal ongeveer 200 eitjes zeker eenderde beschimmeld was. De eitjes waren wit en ondoorzichtig. Ik ben diezelfde avond nog naar onze zeer behulpzame voorzitter Jos geweest, om inlichtingen over kweken te verkrijgen en om methyleen blauw te lenen. Thuisgekomen 7 druppels van het goedje aan het bakje toegevoegd. Daarna de beschimmelde eitjes met een pincet verwijderd. De volgende morgen bleek dat weer een groot deel van de eitjes beschimmeld was, die dag zag ik 's avonds voor het eerst larves, een klein streepje met een bolletje eraan. Dit waren er nu nog een stuk of 60. Dinsdag avond zag ik enkele van die streepjes bewegen, wat wil zeggen dat de larves uitgekomen waren. De volgende dag ben ik begonnen met het voeren van enkele druppels Liquifry. Maar het leek wel alsof ze er niets van aten want van ronde buikjes was niets te zien. Na een week begon het aantal visjes duidelijk te slinken tot ik er op de laatste ledenavond nog slechts één in het plastic bakje had zwemmen. Dit was natuulijk niet veel maar ik heb twee dagen later toch nog een tweede visje uit het biotoop aquarium kunnen vangen, waardoor ik nog enige kans heb op volwassen nakomenlingen.

Het vrouwtje van het koppel is achteruit gegaan, en ondanks het apart voeren vertoont zij nu begin oktober nog geen nieuwe kuitaanzet. De man is echter volop bezig met een schuimnest, en baltst in zijn vrije tijd voortdurend voor het vrouwtje.

Uit dit verhaal blijkt natuurlijk dat ik nogal wat vragen heb. Hier volgen ze:
1) Hoe komt het dat er zoveel eitjes beschimmelen?
2) Hoe kan het dat er zo veel jongen doodgaan?
3) Heb ik verkeerd gevoerd?
4) Hoe kan ik bovenstaande dingen vermijden, en
5) Hoe krijg ik het vrouwtje weer kuitrijp?
Als er iemand is die hier een of meerdere antwoorden op heeft, wil hij/zij die dan publiceren ?

Peter-Jan Taheij.

 

Naschrift :

18 jaar na het schrijven van dit artikel kreeg Peter-Jan de volgende reactie die ik u zeker niet wil onthouden :

Antwoord:
> De eitjes verschimmelen vaak door de kwaliteit van het water, dit is vrij normaal. Als de jongen uitgekomen zijn zeg 750 stuks zal je er bij een goede kweek 250 overhouden, echter de meeste gaan dood tijdens de
labyrint vorming. De Liquifry No.1 is goed infusie voer, echter moet je na een week ook vers gekweekte artemia gaan voeren na 2 weken kun je stoppen met Liquifry.
> Voorkomen:
> Het verschimmelen van de eitjes kun je makkelijk voorkomen met methyleen blauw, dit is te koop bij de aqua speciaalzaak (ESHA 2000). Tevens kun je bij de apotheek een 2% methyleen blauw oplossing kopen (zelfde
schimmelwerende medicijn). De eitjes zullen niet meer verschimmelen en de onbevruchte eitjes zullen oplossen. De dosering voor een 2% methyleen blauw oplossing is 1 druppel per vijf liter water. 2x per week
toevoegen.
> Kuitrijp maken:
> Het beste kun je het vrouwtje 2 weken van te voren alleen in de kweekbak zetten, en goed voeren met rode muggenlarve (vriesdroog kan ook). Voer ze beide goed.
> De kweekbak:
> Mijn voorkeur is een 60x30x30 bak met de volgende beplanting: RICCIA en/of Nitella dit zijn kleine drijfplanten, en een verwarmingselement, en zorg dat de bak afgedekt is i.v.m. warmte verschil tussen water en
lucht.
> Kweek:
>Als na 2 weken beide vissen in de kweekbak zitten temp. opvoeren va 24 graden naar 29 graden (in drie dagen) de man zal nu beginnen met de bouw van het nest. Na de paring de vrouw voorzichtig verwijderen, drie dagen
na uitkomst van de jongen de man verwijderen. Voeren zoals bij het bovenstaande antwoord.
>
> Ik hoop dat ik je met deze uitleg duidelijk is.
> Succes met de volgende kweek.
> Met vriendelijke groet,

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik