Corydoras paleatus

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Kevin Louagie
Dit zijn, zoals de meeste corydorassen, altijd zeer nuttige bodemreinigers.  Probeer zeker meerdere exemplaren aan te schaffen, want ze stellen elkaars gezelschap enorm op prijs.  Een soort van beschutte, meer donkere schuilplaats hebben ze ook graag. Vroeger was dit bij mij onder mijn binnenfilter, nu onder de laaghangende bladeren van mijn lotusplant.

Deze visjes zijn op de rug bruingevlekt, naar de flanken gaat het over tot een metaalachtige groenblauwe glans. De buik is vuilwit.
De C. Paleatus beschikt ook over een uniek verdedigingswapen tegen zijn natuurlijke vijanden, ze beschikken over benige stekels in de rug- en borstvinnen.
Wanneer een roofvogel bijvoorbeeld een corydoras inslikt, zorgen die stekels ervoor dat ze blijven steken in de mond of keel van de jager. Meestal worden ze dan weer uitgespuwd en overleven ze vaak. Dezelfde stekels zorgen er soms voor dat deze visjes in je visnetje vastraken, ze raken erin verstrikt.

Ook is het bekend dat ze in staat zijn zuurstof op te nemen in hun darmen, hierdoor komt het dat ze plots soms naar boven schieten en naar lucht happen aan het wateroppervlak.
Het blijven zeer beweeglijke visjes, die soms lijken te spelen met elkaar en altijd op zoek naar voedsel. Natuurlijk liggen ze nu en dan ook eens stil om uit te rusten.  Meestal in elkaars gezelschap.
Verder kunnen ze met veel andere vissen samen worden gehouden (ook cichliden) want door hun stekels en bepantsering hoeven ze niet veel te vrezen.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik