Crenicichla strigata

Artikel beschikbaar gesteld door :

Chr. van Minnen
Een jaartje terug trof ik in een speciaalzaak een drietal heel bijzondere vissen. Ze deden direct denken aan een klein snoekje. Ze hadden ook een speciale manier van zwemmen ook gelijk aan de snoek, stilstaand en verscholen achter een opstakel in het bakje en in een keer naar voren schieten als er mogelijk iets eetbaars langsdreef. Verder hadden ze een beetje een slangachtige manier van zwemmen. In de winkel kon het personeel mij vertellen dat het drie Crenicichla strigata betrof. Het was een cichlide uit Zuid-Amerika en ze konden behoorlijk groot worden. Nu, ik had thuis een lege twee meterbak staan en dit leek mij wel een leuke opvulling.

Na thuis wat gezocht te hebben in de literatuur, kwam ik erachter dat strigata gestreept betekent. Dit kon wel kloppen, want ze hadden alledrie een zwarte streep over de lengte van het lichaam lopen. Er stond ook bij dat alleen jongen deze zwarte strepen vertonen. Deze vissen werden dus ondanks hun lengte, ze waren zeker al een centimeter of 15, nog steeds als jongen gezien. Een ander kenmerk van de Crenicichla strigata is dat de bek en de bovenkant van de kop vol met stippen zit. Naarmate de vissen ouder worden verdwijnen deze stippen weer. Ik heb nog niet kunnen vaststellen of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Ze kunnen pas geslachtelijk onderscheiden worden wanneer ze zo'n 30 cm zijn. Aangezien de drie vissen die ik gekocht had nog maar zo'n 15 cm waren kon ik dit nog niet vaststellen. Wanneer ze de lengte 30 cm wel bereiken, kunnen we het vrouwtje herkennen aan een rood-violette buik.

Een ding is al zeker ; het zijn behoorlijk kieskeurige dieren wat betreft het voedsel. Rode muggenlarven staat duidelijk op nummer 1 van het menu. Ze hebben ook zeker geen probleem met levende vissen. Alles wat beweegt in het aquarium wordt aangevallen en indien eetbaar opgegeten. Dus geen andere soorten vissen erbij in zetten, want die overleven het gegarandeerd niet. De volwassen dieren kunnen een lengte bereiken van 40 cm. Een grote bak om uit te groeien is dus wel nodig. Het werd na één nacht al duidelijk dat het goede gravers zijn. In de bak waar ik ze houdt heb ik fijn zand als bodembedekking. Ze graven zeg maar een kleine holletjes onder of naast wat stenen en kienhout. Ze zwemmen over het algemeen dicht bij elkaar in de buurt en ze zwemmen graag samen door de bak. Wel valt er al een zekere rangorde te bespeuren. Eén van de strigata zwemt continu op koppositie.

Samengevat kunnen we wel stellen dat deze prachtige, maar helaas vrij agressieve, dieren niet samengehouden kunnen worden met andere vissen of het moeten al andere zeer grote cichliden zijn. Ze hebben een groot aquarium nodig en voldoende (levend) voedsel. Levende visjes lijken mij uitermate geschikt als voedsel, omdat ze dan op natuurlijke wijze kunnen jagen. Een aantal schuilplekken in het aquarium zou ook tot de aanbevelingen moeten horen. Al met al is het een bijzondere vis voor de speciaalbak liefhebber.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik