Cynolebias whitei

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Patrick De Cloedt

Ik heb goede herinneringen aan deze seizoenvis, het is nu zo'n tiental jaren geleden, Michel Kempe een vriend van mij had massa' s eieren van zijn whiteis. zodat hij me er een zakje cadeau deed (ze hadden al negen maanden weggelegen.)
Omdat ik vooral de kleinere soorten kweekte in beperkte bakken, zag ik eigenlijk zo'n monstervis niet goed zitten.  Ik dacht ze eenmaal uitgekomen nog te kunnen verdelen over de andere liefhebbers.  Dus goot ik een flinke portie fris water over de turf.
's Anderendaags krioelde het bakje van de vislarven, en gelukkig had ik voldoende artemia (krijgen ze een prachtig vinnenstel door) om ze de eerste weken te voeden, als ze een centimeter groot waren (ze groeiden als kool) kregen ze ook cyclops.
De uitzwemmer waar ik ze in overgeplaatst had begon nu toch ook barstensvol vis te geraken.  Met hun monsterachtige muil zien ze er heerlijk wild uit.
Het werd mei de temperaturen werden warmer en op een zonnige dag besloot ik er een groot deel over te poten naar mijn tuinvijver.  Daar mijn tuin nogal afgeschermd is door muren, kan de temperatuur niet echt vallen.
De rest van de vissen kregen een thuis bij vele liefhebbers.
Het was pas eind augustus dat ik terugdacht aan de whiteis.  Ik zag geen beweging in de vijver, maar de waterpissebedden, salamanderlarven en regenwormen hadden blijkbaar goed gesmaakt.  Een haal van mijn net haalde vijf monstervissen boven waarvan de grootste toch ruim 15cm haalde.
Ik kon er dertig uithalen, waarschijnlijk zijn ze nogal kannibalistisch, waardoor de kleiner opgegeten waren.
het mooiste koppel stuurde ik door naar de killitentoonstelling in Ranst waar ze tot mooiste vis werden verkozen.
de daarop volgende jaren kon men steeds een aantal tropische vissen zien zwemmen in een van mijn drie vijvers.
Speciaal voor killi's is een waterpartij in de zomertuin een heropleving, je wordt beloond met de mooiste vissen.
Je moet ze wel allemaal terugvinden voor oktober, want eenmaal het minder dan 10 graden wordt vallen er slachtoffers.
Een netjes over een grote ton en je hebt de beste uitzwemmer, probeer maar eens.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik