Eichhornia azurea

Artikel beschikbaar gesteld door :

P. Bus A.V. de Pronkjuweel
Verspreidingsgebied: tropisch Amerika

Uiterlijk: Een stevige meerjarige moerasplant met vertakkende wortelstokken die soms geheel vrij kan drijven, maar meestal bij laag water in de modder wortelt. Ondergedoken bladeren zijn verassend verschillend van boven water groeiende. Ondergedoken bladeren zijn lijnvormig en ongeveer 6 tot 20 cm. lang en een ½ tot 1 cm. breed, met een stompe top (die iets kan zijn verbreed). De bladeren zijn om en om in 2 rijen langs de stengel geplaatst, waardoor een brede, vlakke en rechtopstaande lichtgroene 'veer' wordt gevormd. Boven water groeiende bladeren zijn bijna rond, tot 12 cm. in doorsnede, met een stompe top en immer hartvormige voet. De bladsteel is niet of zwak gezwollen.

Bloeiwijze: aarvormig, de bloem is zuiver blauw (niet paarsig) met een duidelijke gele vlek. De bloembladeren hebben langs de rand franje en zijn dicht met klierharen bezet.
Biologie en verzorging: De ondergedoken 'veren' zijn zo opvallend dat ze met geen enkele andere aquariumplant kunnen worden verward, ofschoon er een flauwe overeenkomst is met de zeer veel kleinere Heteranthera zosteraefolia die tenslotte verwant is. Als bijzonder accent in de beplanting zijn ze zeer zaker van waarde. Ze zijn goed houdbaar, in tegenstelling tot de drijvende of wortelende vorm die als aquariumplant niet geschikt is. Men drage er zorg voor dat de 'veer' geen kans krijgt het wateroppervlak te bereiken, daar de plant anders lepelbladeren gaat vormen.
Tot zover ongeveer de beschrijving die staat in het plantenboek van prof. H.C.D. de Wit, getiteld "Aquariumplanten". Een boek overigens dat bij geen enkele aquariumliefhebber op de boekenplank mag ontbreken.

In het aquarium komt deze Eichhornia azurea als solitair (alleenstaand) goed tot zijn recht. Plaats hem op het snijpunt in het aquarium. Het is een plant die totaal verschillend is van andere planten en als contrast tegen vele andere soorten Eichhornia azurea geplaatst kan worden. Hij vraagt wel een ruime plaats, doordat zijn bladeren zowel links als rechts zijn ingeplant. Hoe sterker de verlichting, hoe langer de plant kan blijven staan alvorens hij ingekort of gestekt moet worden. Met zwak of weinig licht trekt hij snel naar boven. De Azurea laat zich gemakkelijk stekken. U laat dan de onderste helft van de plant staan; waaruit weer nieuwe scheuten groeien, zodat U een mede-aquariaan hiermee gelukkig kunt maken, want het is niet zo'n goedkope plant. Wilt U zeer snel jonge scheuten krijgen, dan moet U deze plant aan de wateroppervlakte laten drijven. In een aquarium met geen voedingsbodem, maar alleen grind of zand, kunt U een klein bolletje klei naast de plant in de grond drukken. Om ietwat troebel water te voorkomen kunt U dit bolletje het beste in een kleurloos stukje toiletpapier wikkelen.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik