Epiplatys dageti monroviae

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Barbara Geertsma

Een andere oppervlaktezwemmer :

Volgens de keuringswijzer van de NBAT verdient het aanbeveling om op iedere laag van het aquarium een bewoner te hebben. Zo behoren Corrydorassoorten tot de bodembewoners en bevinden tetra’s en kegelvlekjes zich in het midden van de bak. Aan de oppervlakte is men vaak aangewezen op bijlzalmpjes als het gaat om kleinblijvende vissen. Maar er is een leuk alternatief. Epiplatys Dageti Monroviae is een snoekje uit Afrika dat weinig eisen stelt, maar een welkome afwisseling vormt in een gezelschapsbak. Voor iedereen die aan de keuringseisen van de NBAT wil voldoen en voor diegene die gewoon een andersoortig visje in zijn of haar bak wil hebben, kan dit killivisje een leuk alternatief zijn.

De naam voor dit niet alledaagse snoekje Epiplatys Dageti Monroviae laat zich gemakkelijk verklaren. Epiplatys betekent ‘vis met brede rug’ en wie goed naar het visje kijkt, zal zien dat dit aardig klopt. Omdat het een oppervlaktevis is, loopt de rug van het visje recht, is de bek bovenstandig en het lichaam bootvormig (zie tek.).
 

Dageti verwijst naar de naam van degene die het visje voor het eerst ontdekt heeft en Monroviae verwijst naar het gebied waar de vis oorspronkelijk vandaan komt.

Geen passief snoekje
Het visje komt in het wild nu voor in Ghana en de Ivoorkust. Men treft het killivisje aan in langzaam stromende en stilstaande wateren en met name langs dichtbegroeide oevers. Het dier houdt zich bij voorkeur op in de nabijheid van planten waar het, zoals het een echte snoek betaamt, wacht tot een prooi voorbijkomt. Wie vermoedt dat deze afwachtende houding de vis passief maakt, heeft het echter mis. Epiplatys is een killivis en vanwege de geringe levensduur (een paar jaar) is het visje continue op zoek naar een partner en voedsel. Men ziet het visje dan ook voortdurend pronken voor een vrouwtje en concurrenten najagen. Gewonden en of doden vallen er echter nooit.

‘Technische gegevens Epi’
Epiplatys (door killiliefhebbers heel oneerbiedig Epi genoemd) Dageti Monroviae wordt 6 centimeter lang en is geschikt voor zowel het grote als het kleine aquarium. Epiplatys Dageti Monroviae is een ondersoort van de ‘gewone’ Dageti. Het verschil uit zich in de tekening die intenser is bij de Dageti van Monrovia. Het visje is goed te houden bij een temperatuur van 23 tot 25 graden. Vermijd hogere temperaturen: deze bekort de levensduur van de killi en maken de vis vatbaarder voor ziekten. Het verschil tussen man en vrouw is duidelijk te zien; het vrouwtje heeft kleurloze, afgeronde vinnen en is minder krachtig van kleur dan de man.

Weinig oppervlaktebeweging
Het aquarium waarin Epiplatys Dageti Monroviae wordt gehouden, dient te worden ingericht met voldoende drijfplanten of veel mos aan de zij- en achterkant. Hierin houden de vissen zich graag op en leggen er zelfs eieren in. Ook de nodige zwemruimte is een must. Het water moet liefst over turf worden gefilterd en mag niet te vers of te hard zijn. Een sterke oppervlaktebeweging van het water door uitstromers dient te worden vermeden.
Volgens de literatuur houdt men liever geen andere oppervlaktezwemmers bij dit visje, maar mijn ervaring leert dat dat geen probleem is. In mijn gezelschapsbak groeiden zelfs jongen op, terwijl het kleine Epiplatyssoortje samen werd gehouden met de veel grotere vlindervis. Epiplatys is geen agressief visje en gedraagt zich naar andere soorten toe vreedzaam.

Als voedsel komen allerhande kleinere oppervlakte-insekten in aanmerking, zoals fruitvliegjes, muggen, mieren, bladluizen. Ter afwisseling worden ook daphnia en muggelarven gegeven. Mijn killi’s kregen alle soorten en zelf gekweekte fruitvliegjes. De dieren leven hier prima op.

Wie de Epi’s voldoende goed voer geeft en zeer veel schuilplaatsen voor het visje creëert, moet niet verbaasd zijn als er plotseling kleine Dageti’s door de bak zwemmen. In een goed beplant aquarium worden er altijd wel een paar groot.

Epi’s kweken
Het kweken met Epiplatys Dageti Monrovia is niet echt moeilijk. Een kleine donkere bak (20 liter) voor een triootje kan een goed resultaat geven. Bak vullen met zacht, licht zuur water. Afzetsubstraat in de vorm van een of twee moppen toevoegen, vissen erbij en goed voeren. Men kan eventueel de vrouwen en mannen eerst gescheiden houden, maar gezien mijn ervaringen is dat niet echt nodig.
De vissen zetten de kleine, hardschalige eieren af in de mop. De eitjes kunnen uit de mop worden gehaald en in een bakje met hetzelfde water worden gelegd. Zet het bakje op een koelere (20 graden is goed) plaats en in het donker. De eieren komen na ongeveer twee weken uit. Controleer in die periode de eieren. Witte eieren zijn onbevrucht en kan men verwijderen. Evenals beschimmelde eieren die de overgebleven goede eieren kunnen aantasten. Men kan eventueel wat methyleen blauw aan het water toevoegen om schimmelvorming tegen te gaan. Ik doe dat nooit, omdat schimmel weinig optreedt en het eenvoudiger is om af en toe een beschimmeld ei te verwijderen.
Voor de opfok wordt het jongbroed onmiddellijk na uitkomst in opfokbakjes gebracht waarvan in eerste instantie de inhoud niet groter hoeft te zijn dan de kleine kweekbakjes. De groei verloopt zeer snel en vanaf het eerste uur worden artemianaupliën gretig gegeten. Deze kunnen weldra worden afgewisseld met cyclops en daphnia (diepvries). Binnen acht tot twaalf weken zijn de dieren geslachtsrijp. Door de vissen op te fokken in normaal leidingwater zijn ze beter bestand tegen verschillende aquariummilieus, daarom breng ik de vissen naarmate ze groter groeien over in een uitzwemmer met (Helders) leidingwater.

Inmiddels heb ik al vele tientallen jongen groot gebracht. Een tweede generatie Epiplatys Dageti Monroviae (uiteraard van verschillende ouders) heeft inmiddels alweer voor jongen gezorgd. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het vooroordeel dat alle killi’s moeilijk te houden zijn eens uit de wereld geholpen moet worden. Sommige killi’s, waaronder de Epiplatys Dageti Monroviae dus stellen geen erg hoge eisen en kunnen zelfs in het normale aquarium tot voortplanting overgaan. Probeer daarom eens deze andersoortige oppervlaktebewoner.

Het visje is verkrijgbaar in de beurs en anders eventueel via de beurs te bestellen.

Barbara Geertsma

Bron: Thieme’s aquariumencyclopedie en eigen (kweek)ervaringen.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik