Farlowella acus

(aanvullingen via aquariumprikbord)

Aantekeningen beschikbaar gesteld door :

 Ad Visser
15-12-02
Voor de nieuwsgierigen onder ons heb ik het volgende : ik heb vandaag een inventarisatie gedaan van wat er nu eigenlijk aan jong grut bij mij rond zwemt, ik ben gekomen tot de volgende lijst.
1) 9 jonge Collisa Chuna, ong. 3 maanden oud en beginnen nu de volwassen kleur te krijgen lijkt erop dat het 5 mannetjes en 4 vrouwtjes zijn. Kunnen binnenkort overgezet worden bij het schooltje in een andere bak.
2) ruim 100 jonge Corydoras Aeneas albino en 2 gewone. Afkomstig uit 3 legsels, die uit het eerste legsel zijn vandaag overgezet naar de grote bak (3 albino+2 gewone).
3) 7 jonge Lamprologus Occelatus, zitten samen met mama in opgroeibakje. Verder nog 1 legsel met jongen in speciaalbakje jongen zwemmen nog niet vrij rond.
4) 2 jonge Lamprologus Brevis Zaire, zitten nu in opgroeibakje, verder nog 2 legsels, zitten vanaf vandaag met mama in apart opgroeibakje. Zwemmen nog niet vrij rond
5) 12 jonge Farlowella Acus spec. Zwemmen vanaf vandaag in uitzwembakje met de corydorassen. In het kweekbakje liggen nog een aantal eieren op uitkomen.
6) een aantal jonge zwaarddragers, aantal onbekend maar in ieder geval meer dan 10 verspreid over twee gezelschapsbakken.
7) een aantal jonge zebraplaty's en blauwe roodstaart platy's, aantal onbekend maar in ieder geval meer dan 10, verspreid over 2 gezelschapsbakken.
8) 1 jong waarvan ik niet weet wat voor soort het is. Is gelijktijdig met 3e legsel van corydoras te voorschijn gekomen. Het kan een jong zijn van a) Pristella, b) roodstaartzalmpje, c) goudneon.
9) +/- 40 jonge appelslakken, verspreid over 4 bakken. Vandaag zelfs 6 nesten met eieren verwijderd.

Dit was het lijstje, zal tussen kerst en nieuwjaar wel uitgebreid worden want ik wil kweekpogingen wagen met de Cherrybarbeel, Blauwe Kegelvlek en Hengelii en met de Bedotia geayi.
Wordt vervolgd, Ad

17-12-02
Om jullie op de hoogte te houden het volgende: vandaag zijn er weer 2 jongen te voorschijn gekomen in de kweekbak. Ook deze zijn overgezet naar de uitzwembak bij de rest. Het zijn er nu in totaal 17 en ze groeien als kool, ook al zitten ze veel tegen de voorruit aangeplakt.De dooierzakjes zijn nu verdwenen, het is nu 5 dagen nadat ze het ei uit zijn gekomen.
Als voer voor de jongen gebruik ik nu Liquifry no1,gedroogde cyclops, voertabletten en stofvoer en dat in ruime hoeveelheden 2x per dag.Ik voer in ruime hoeveelheden omdat een oude leermeester me ooit verteld heeft dat de jongen ruim in het voer moeten zitten Verder zitten ze nu in een beplante bak, plantjes zijn o.a. javamos, watervorkje, crypto's, mosballen, braziliaanse waternavel, bacopa en alg. Ook zit er een stuk kienhout in en ruim 100 albino corydorasjes.
Ik zie regelmatig een stelletje ( farlowella's) op de plantenbladeren alsof ze aan het grazen zijn.
De temperatuur van het water is 26-27 graden Celsius, om de dag doe ik een waterwissel van 30%.Het filter heeft een langzame uitstroming net genoeg om een lichte stroming te houden, waardoor het voer over de hele bak wordt verspreid.
Wordt vervolgt


19-12-02
Vandaag de jongen nog eens goed geobserveerd, ze zijn weer wat meer gegroeid. Ze beginnen nu ook echt de vorm van een farlowella te krijgen, het lichaam begint smaller te worden( minder rond) de staart wordt langer en ze beginnen lichte strepen te krijgen net als de volwassen exemplaren.
Een favoriet tijdverdrijf van ze is om met z'n allen aan de voorruit te gaan hangen, hier zit wat beginnende algengroei aan. Verder zie ik dat ze ook graag op een plantenblad zitten en daar wat rond grazen in de eventuele alg die daarop zit. Ook heb ik er eentje zien eten van een voertablet welke ik erin gooi voor de jonge corydorassen waar ze bij zitten. Al met al beginnen ze nu op echte visjes te lijken. En ze zijn nu een week oud. Groet Ad
wordt vervolgt

20-12-02
Hier komt een vervolg op het vorige bericht dat je van mij gehad hebt met betrekking tot de kweek van de Farlowella.
Van de 68 eitjes zijn er een 50 uitgekomen daarvan leven er nu nog een 17.
Het eitje en de pas uitgekomen jongen zijn erg gevoelig voor schimmel het dooierzakje dat ze hebben wordt net zo gemakkelijk aangetast als het eitje.
De visjes teren ongeveer 4-5 dagen op het dooierzakje en lijken hierdoor op een balletje met een staartje.
In deze periode heb ik ze overgezet naar een beplante bak met daarin ook jonge corydoras aeneas albino.
De planten in de bak zijn watervorkje, javamos, mosballen, crypto's en braziliaans waternavel.
Ik voer ze momenteel met stofvoer, voedertabletten voor bodemvisjes en de eerste dagen met liquifry no1 om een cultuurtje van infusiediertjes aan te maken. Verder zie ik dat ze alg van de voorruit en plantenbladeren eten.
In deze korte periode ( ze zijn nu 8 dagen oud) zijn ze qua lengte verdubbeld nu bijna 2 cm en beginnen ze de vorm van de volwassen vis aan te nemen en krijgen ze de lichtbruingekleurde strepen die de volwassen diertjes ook hebben.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt, oh ja de watertemp. is momenteel 26-27 graden. De waterwaardes kan ik je niet vertellen omdat ik deze nooit meet.
Verder ververs ik om de 2 dagen 30% van het water ( 10liter)
Groet Ad

25-12-02
Op deze mistroostige 1e kerstdag heeft moedertje natuur weer voor een lichtpuntje gezorgt in het bestaan van een aquarioot. Het heeft 1 van mijn corydoras aenas albino behaagt om mij weer te voorzien van een paar honderd eitjes. Ze zijn momenteel nog steeds bezig met het plakken aan de voorruit toch een mooi gezicht om deze paringsdrift en voortplanting te volgen. Ze plakken per keer zo'n 10 eitjes aan de voorruit.
Met de andere jonkies gaat het ook goed, ze groeien als kool. De Farlowella's lijken nu net van die minihaaitjes, zo zwemmen ze ook rond, een beetje stijf en dreigend.
Verder voor iedereen fijne feestdagen groet Ad
Wordt vervolgd.

02-01-03
Loop ik vanochtend al mijn bakkies af voor controle of alles nog leeft en de apparatuur het doet, mijn kegelvlek eitjes nog niet uitgekomen, zal waarschijnlijk wel in de loop van de dag of morgen gebeuren. Hierna controleer ik mijn gezelschapsbakken en kom ik in 1 waar mijn Farlowella's ( de volwassenen) het wederom gepresteerd hebben om mij te verblijden met een nieuw legsel eieren.
Dacht ik bij het eerste legsel dit is toeval, begin ik nu te denken dat de omstandigheden in die bak toch wel ideaal zijn voor deze vissies.
Het nieuwe jaar begint toch wel erg voorspoedig voor mij en mijn vissies.
Groeten en een visrijk 2003 Ad

Vandaag 2 januari ben ik wederom verblijdt met een legsel van de Farlowella in mijn gezelschapsbak, ditmaal 58 eieren.
Ik heb nu de waterwaardes eens gemeten, deze zijn als volgt: NO2 = 0,1, NO3= 0, Ph= 6,0-6,5, Gh= 4, Kh=2. De temperatuur in de bak is 25,5 graden Celsius
De laatste waterverversing was op maandag 23 dec 2002.
Deze maal zaten ze op de zijruit, uit de stroming van het filter.
De jongen van het vorige legsel zijn nu 3 weken oud en 3-4 cm groot. Ik voer ze nu cyclops ( gedroogd) waar ze wel van eten en verder grazen ze de planten af op zoek naar alg.
De tekening van ze is nu als volgt: de rug is lichtbruin en verder is het visje donkerbruin gekleurd.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt,
Met vriendelijke groet Ad

04-01-03
Hier volgt dan even een berichtje over de laatste stand van zaken in mijn bakken
1) de kweek met blauwe Kegelvlekken heeft opgeleverd dat deze steriel zijn, er worden wel eieren gelegd die oplossen, in het hele kweekbakkie is geen jonkie te vinden.
2) bij de farlowella eitjes heeft de schimmel toegeslagen van de 59 eitjes heb ik er vanochtend zo'n 30 moeten verwijderen vanwege aantasting door schimmel.
3) Heb gisteren per ongeluk, bij het schoonmaken van een bak, bijna complete kweek van Bedotia Gayia weggegooid met het overtollige watervorkje, zaten hierin verstopt (stom) maar kwam er pas te laat achter.
4)Sinds vanochtend heb ik er weer een legsel van de corydoras aeneus albino erbij.Ong. 200 eitjes.
5) de jonge farlowella's van het eerste legsel zijn nu ruim 3 cm groot en doen het goed.
6) de jonge corydorassen uit eerdere legsels groeien als kool, de grootste zijn nu 3 cm.
7) de jonge honinggoerami's zwemmen nu in de grote bak, en vormen nu een schooltje met hun familie die er al in zaten.

Dat was het voorlopig maar weer, groet Ad

10-01-03
In de nacht van 9 op 10 januarie zijn bij mij de Farlowella's geboren van het 2e nestje er zwemmen er in totaal 11 rond. Van het 1e nestje zwemmen er nu nog 13 rond.
In mijn bakkie met de lamprologus occelatus is ook een aantal jongen te voorschijn gekomen vanmiddag, ik heb er tot nu toe 9 geteld. Dit geeft gelijk een verdubbeling van het aantal jongen dat ik al had ook 9 dus nu 18 in totaal.
Gisteren 9 jan. is een blanke zwaarddrager bevallen in de gezelschapsbak, hoeveel is niet te tellen omdat de jongen meesters zijn in het verstoppen.Ik heb er een stuk of 10 gezien.
het laatste nestje corydorassen is uitgekomen en opgegeten door een soort bloedzuigers ( zaten er 7 in), die waarschijnlijk met een plantje mee de bak zijn ingekomen. Heb gelijk het grind gekookt om van deze rotbeestjes af te komen en de plantjes nagezocht op nog meer van die krengen, vond in de plantjes ook nog 2 exemplaren.
Dit was het weer voor vandaag, groet Ad, die een paar dagen door probleempjes om op het prikbord te komen niet aanwezig geweest is.

15-01-03
Het 2e legsel is nu bijna een week oud, er zijn er in totaal 11 uitgekomen en deze leven allemaal nog. Ze groeien goed, het zijn nu echte visjes geworden, hebben ook de lichtbruine streep op de rug al. Hun favorite bezigheid lijkt het hangen op bladeren van de crypto's die in de stroming van de uitstroomopening staan.
Van het eerste nest zijn er nu nog 13 in leven en zijn 2-3x zo groot als die van het 2e legsel.
Van het nieuwe legsel van de lamprologus ocelatus zwemmen er nu 9 jonkies rond en eten driftig van de cyclops die ik ze voer.
Ook zijn er van de week weer platy's geboren.
Gelukkig houdt de rest van de vissen zich in, want ik heb geen ruimte meer voor meer jongen. Alsof ze het weten.
Ik heb verder dit weekend voor het eerst een koppeltje apistogramma cacatoides yellow flag gekocht, een schitterend mooi visje. Barbara zei toen ik weg ging ik hoor wel wanneer je jongen hebt.
Groet Ad
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik