Hoe wordt je een guppenkweker

Artikel beschikbaar gesteld door :

Latsy Nyari


Hoe wordt je een guppenkweker


De eerste vraag is, hoe kom je aan goede guppen. De makkelijkste manier is om binnen de vereniging navraag te doen, Kees de Jong heeft hele mooie filigrein rondstaart guppen zowel in het geel en rood, en Swa Moris heeft de mooiste filigrein bovenzwaarden, en dubbelzwaarden. De volledige lijst is bij de visregistratie op te vragen, er zijn genoeg mensen met mooie guppen. Als je een eigen lijn wilt maken, ( waar ikzelf een zeer groot voorstander van ben) heb je verschillende vastverervende guppen nodig. Je moet goed overwegen wat voor gup wil ik creŽren, en hoeveel aquariums heb ik hiervoor tot mijn beschikking.
We gaan als voorbeeld een blonde filigrein rondstaart gup met een rode doorzichtige filigrein staart en rugvin creŽren.
Als eerste hebben we een koppeltje filigrein rondstaartrood nodig, dit neemt drie bakken inbeslag. In de eerste bak doen we het koppeltje, in de tweede bak doen we de jongen en in de derde bak de mannetjes uit bak twee, dit doen we zo gauw we het geslacht kunnen bepalen.
Als tweede hebben we een koppeltje blond met een kleurloze staart nodig, hiervoor kunnen we blonde Maculatus guppen gebruiken ( in bezit bij Fred Poeser). Dit neemt ook weer drie bakken in beslag.
Nu moeten we de beste filigrein man eruit selecteren, we letten op de volgende punten:
1. de rugvin moet tot het einde van de staartwortel lopen en afgerond zijn.
2. de staart moet goed rond van vorm zijn, een beetje transparant rood met hele kleine zwarte spikkeltjes.
3. het lichaam moet robuust zijn met een zo'n fijn mogelijke filigrein tekening.
De selectie eisen voor het blonde vrouwtje zijn iets eenvoudiger, ze moet mooi vol zijn en mag absoluut geen vlekjes in de staart of rugvin vertonen.
Nu hebben we het ouder koppeltje voor onze nieuwe stam geselecteerd, dit duiden we in de genetica aan met de letter P van parentale generatie. Als we de(grijze) filigrein man met de blonde Maculatus vrouw gaan kruisen krijgen we alleen maar grijze jongen in de eerste generatie, dit duiden we aan met F1 van filiale generatie ofwel dochter generatie. Als we nu een broer en zus uit de F1 generatie kruisen, krijgen we in de F2 generatie 25% blond 25% zuiver verervend grijs en 50% grijs wat niet zuiver verervend is.
In theorie krijgen alle mannen een filigrein tekening, omdat dit altijd van vader op zoon vererft, maar ik heb zelf in verschillende filigreinstammen soms mannen zonder filigrein tekening.
Nu gaan we verder met die 25% blonde guppen, en selecteren we weer de beste man, volgens dezelfde eisen als we met de grijze filigrein deden, en nemen we weer een volle kleurloze blonde vrouw. Als we blond met blond kruisen krijgen we altijd 100% blond. We hebben nu dus de gup die we wilden hebben, en moeten we hem alleen nog doormiddel van doorkweken perfectioneren.
Persoonlijk vind ik het belangrijk om ook de twee lijnen waarmee we onze gup gecreŽerd hebben ook in stand te houden om later weer mee in te kruisen, maar dan moet je wel genoeg bakken tot je beschikking hebben.
Ik hoop dat ik doormiddel van dit stukje een aantal mensen over de streep kan trekken om ook zelf eens een eigen gup te creŽren, het is zeer zeker de moeite waard.
 

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik