Hemigrammus rodwayi

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

Chase Klinenesteker,
uit : SWAM, SouthWestern Michigan Aquarium Society
AQUARTICLES•COM

Hemigrammus rodwayi

Deze aantrekkelijke Tetra’s komen uit Brits Guyana. De wildvang exemplaren hebben een iriserend gouden kleur op hun lichaam die verandert met de hoek of licht reflectie. Men denkt dat de gouden kleur te danken is aan speciale condities van hun natuurlijke omgeving, aangezien de gekweekte jongen deze kleuren niet hebben. Gouden Tetra's hebben een zwarte vlek op de aanzet van hun staart met een rode kleur erboven en eronder. Deze vissen zijn vreedzame, actieve zwemmers die nauw samenscholen. De mannetjes hebben iets meer kleur en hun achtervin is wit aan de voorkant en ze hebben meer rode kleuren. De vrouwtjes kunnen iets logger zijn, maar ze komen niet vol met eitjes te zitten zoals veel andere Tetra's voordat ze gaan leggen.

Een beplante bak met een grote school van deze vissen is echt schitterend. Ze hebben een voorkeur voor de midden- en onderlaag van het aquarium. Deze vissen eten gevarieerd voedsel, maar zullen elkaar niet opeten, zoals sommige andere vissen doen. Geef ze een goede verhouding van proteďne rijk voedsel, zoals diepvries- en levend voer om de beste kleuren en gezondheid te krijgen. De beste temperatuur is tussen de 24 en de 28 graden Celcius, dit is iets warmer dan de meeste Tetra's op prijs stellen. Deze vis wordt niet zo vaak geďmporteerd. Kweken is moeilijker dan de doorsnee Tetra, maar lukt wel als er op de details gelet wordt. De maximale grootte is tussen de 3,5 tot 4,5 cm.

Ik kocht 8 visjes van 2,5 cm ongeveer een jaar geleden bij mijn lokale dierenwinkel. Ze zagen er erg gezond en robuust uit. Ik plaatste ze in een 75 liter bak met een paar Kuhli's, Regenboogvissen en Corys. De bodem was zand met Vallisneria en drijvend Hoornblad. Mijn verwachtingen om met deze vis te kweken waren niet zo hoog, aangezien ik het al meerdere malen zonder succes had geprobeerd. Met goed voer en tijdig water verversen, kregen ze een mooie kleur en deden ze het erg goed. Een aantal maanden later, zag ik een van hun jongen zwemmen tussen de drijfplanten. Dit gaf me moed om meer mijn best te gaan doen om deze vissen te gaan kweken.

Ik plaatste een koppel in een 4 liter bak met een laagje grof grind van ˝ cm tot 1 cm in diameter om te eitjes te verzamelen. Daarbij plaatste ik een kleine plastic plant om de eitjes op te laten leggen. Het water was vers getapt Grand Rapids water van ongeveer 27°C.  “Blackwater Tonic” werd toegevoegd aan het water en een luchtslangetje, langzaam bubbelend om het water van zuurstof te voorzien. De volgende dag controleerde ik de vissen. Het was moeilijk te zien of het vrouwtje magerder was geworden, ze was al niet erg dik om te beginnen. Ik prikte met een luchtslangetje aan een stokje in het grind en haalde er wat water uit. Eureka! Er zaten ongeveer 100 kleine eitjes in. Ze waren alleen te zien als ik het water in een doorzichtige beker deed en dan met een lampje door de bodem scheen. Ik pakte de eitjes op met een pipet en plaatste ze in osmose water met een beetje methyleenblauw tegen de schimmel. Verdere ventilatie is niet nodig, aangezien de eitjes in ongeveer 24 uur uitkomen.

Na het uitkomen van de eitjes heb ik de jongen eruit gehaald en in een 3 liter bak geplaatst met osmose water totdat ze vrij gingen zwemmen, dat duurde ongeveer 5 dagen. Er is weinig tot geen ventilatie nodig totdat ze gaan eten. Deze jongen waren extreem klein en kregen infosoria te eten voor een paar dagen totdat ze Artemia-naupliën konden eten. Een klein bakje raakt snel vervuild, dus ik verhuisde de jongen in een 75 liter beplante bak met grind en de jongen werden gewend aan kraanwater.

De jongen waren extreem moeilijk te vinden tussen de planten en het grind. Ze kregen kleine hoeveelheden APR en Liquifry voor eileggers 2 tot 3 maal per dag. Er is weinig grind filtratie gedaan om er voor te zorgen dat bacterien en kleine organismen overleven en als voeding konden fungeren voor de jongen. Het voeden van een aantal druppels Artemia-naupliën, na drie dagen, resulteerde in een aantal jongen met een duidelijke oranje buik. Slechts een paar jongen waren te vinden en ik hoopte dat er minstens tien zouden overleven. Het duurde 3 weken voordat de jongen vrij gingen zwemmen en ongeveer 75 jongen zichzelf lieten zien. Vanaf dat moment begonnen ze ook van het fijne droogvoer te eten en groeiden ze snel.

De Gouden Tetra is een vreedzame, actieve en mooie vis die ideaal is voor een gezeldschapsbak. Succes hebben in het kweken is haalbaar en de moeite waard!


Vertaling : Suzanna Burggraaf

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik