Heterandria formosa

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

Tony Bernard,
Hamilton and District Aquarium Society
AQUARTICLES•COM

Heterandria formosa

Beschreven in Hamburg, West Duitsland in 1912, is Heterandria formosa de op zeven na kleinste vis die bekend is bij mensen. Deze kleine schat wordt gevonden in de Verenigde Staten, in en rond South Carolina.
Mannen en vrouwen hebben dezelfde tekeningen, een kleurloos tot crèmekleurig lichaam en een zwarte streep onder de zijlijn. De staartvin is doorzichtig en er zijn zwakke verticale tekeningen in het lichaam van de vis. Het gonopodium van het mannetje heeft een lengte van ongeveer een derde van zijn lichaam. Het bepalen van het geslacht is vrij eenvoudig omdat het gonopodium reeds zichtbaar is als ze nog vrij klein zijn. Vrouwtjes worden ongeveer 4,5 cm groot en de mannetjes worden niet groter dan ongeveer de helft, namelijk 2 cm.
|Nadat ik er een drietal had gekocht op een veiling van mijn aquariumvereniging zette ik ze thuis in een aquarium van 20 liter dat al was voorbereid en was uitgerust met een sponsfilter. Na het naslaan van een aantal boeken las ik dat ze het beste in een speciaalaquarium met heel veel planten gehouden konden worden en dat ze het liefst levend voer aten zoals watervlooien, Artemia, witte muggenlarven en microwormpjes, het gewone levende opfokvoer. Helaas had ik hier niets van in voorraad, behalve wat azijnaaltjes en wat verloren kevertjes. Ik nam wat keverlarfjes en zag ze langzaam hun dood tegemoet vallen naar de bodem van het aquarium. Dit was echter geen succes en dus ging ik na een paar dagen over op droogvoer. Het werd niet echt gulzig geaccepteerd, maar ze aten. Ik had het geluk dat ik op een andere veiling een grote Javavaren (Windelov variant) kon kopen en ik kon hiermee mooi mijn 20 liter aquarium mee vullen. De rest werd aan de natuur over gelaten en na een maand aten ze het droogvoer en hadden ze allemaal een mooi rond buikje.
Ik was verrast toen ik zag hoe klein de jongen zijn, 5 mm was voor de meesten groot. Het vrouwtje krijgt haar jongen over een periode van twee tot drie weken, met in totaal ongeveer 20 jongen. Ik denk dat zij ze gedurende een periode van bijna een maand continu krijgt. Ik heb gelezen dat dit zelfs ongeveer 75 dagen lang kan gebeuren. Het lijkt wel of mijn vrouwtje altijd jongen heeft, er schijnen er altijd veel rond te zwemmen. Ze brengen veel tijd door in en rond de Javavaren tot ze de afmeting van 1 cm hebben bereikt, hetgeen ongeveer 3 maanden duurt. Ze groeien langzaam, maar als je maar 4,5 cm groot wordt, vind ik dat je niet zo snel hoeft te groeien.
Met een 25 procent waterverversing per week hebben ze het allemaal naar hun zin. Ik ben dol op deze vis. Ze zijn eenvoudig te houden en ze kweken regelmatig. Het is altijd leuk om in het aquarium te kijken en talloze jongen te zien. Iedereen met een klein aquarium die het wil vullen met vis, zou het eens moeten proberen met de formosa. U zult door deze kleine, vreedzame vis niet teleurgesteld worden.

Vertaling : Jan Bukkems

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik