Hyla cinerea

De boomkikker

Artikel beschikbaar gesteld door :

 Hans Meulblok
Verspreiding
Deze goed te houden kikker komt voor in Noord-Amerika. Van Delaware tot Florida, naar het westen tot Texas. De Hyla’s leven in een groot gebied. De minimum en maximum temperatuur zijn er verschillend. Het kan ook erg koud zijn in sommige streken. Hyla Cinerea leeft in bomen en struiken meestal in de nabijheid van water.
 
Beschrijving
De kikkers zijn hel groen van kleur met op de flanken een duidelijke witte tot goudge-le zij streep. De buik heeft een wit korrelig uiterlijk. Kleurveranderingen van donkergroen tot bruingrijs. Dit kan te maken hebben met de gemoedstoestand en gezondheid van de dieren, temperatuur en vochtigheidsgraad. Op de rugzijde komen in sommige gevallen goudgele vlekjes voor. Het trommelvlies is goed zichtbaar. Alle Boomkikkers hebben aan het uiteinde van hun vingers en tenen hechtschijven. Het geslachtsverschil is goed te onderscheiden. Bij het vrouwtje is de keel wit gekleurd en zijn 6 cm. groot. De mannen 5 cm groot hebben een grijze keelzak, deze is gerimpeld en bovendien kwaakblaas.
 
Het gedrag
Hyla Cinerea is een schemer en nachtactief dier. Overdag houden ze zich op een blad in ruste maar willen als er overdag gevoerd word wel een vliegje mee-eten. Normaal worden ze wakker in de schemering. De Hyla’s kunnen grote sprongen maken van blad naar blad. De hechtschijfjes aan de vingers maakt het voor de kikker mogelijk dit te doen. Ook de kleverige huid geeft hechting op de plaats waar ze gaan zitten. De Hyla’s bespringen feilloos hun prooi die meestal bestaat uit insecten.
 
Het terrarium
Hyla Cinerea mag niet in een klein terrarium worden ondergebracht. Een bak van 100 x 80 x 50 is minimaal, voorzien van een watergedeelte. De dieren hebben deze ruimte nodig om te kunnen springen. Het watergedeelte is nodig omdat de kikker er hun eieren in afzette De kikkers maken verder geen gebruik van het water. Aan het einde van hun leven plegen de dieren zelfmoord door in het water te blijven zitten. Het helpt niet de dieren uit het water te halen ze zullen telkens weer terugkeren. Dit heb ik in mijn terrarium diverse keren ervaren, ook bij andere Hyla soorten. In het terrarium kunnen we bij de waterpartij een watervalletje maken, dat word aangestuurd door een dompelpomp of filterpomp. Het water wordt op deze manier gezuiverd. Wij moeten er voor zorgen dat we geen stilstaand water in de bak veroorzaken. Dood water is erg slecht voor plant en dier. Het terrarium wordt meestal van glas gemaakt. De wanden kunnen we bekleden met opgeruwde kurkplaten van 2 cm dik met silico-nenkit verlijmd op het glas. Ook bestaat de mogelijkheid wanden te maken van tegellijm.
 
Verlichting
Voor de verlichting zijn vele mogelijkheden toepasbaar. Het gebruik van TL lampen in de kleur 83, 83, 92,93. De voorschakelapparatuur kan onder het terrarium worden gemonteerd zodat de vrijkomende warmte als verwarming kan worden gebruikt. De energiezuinige lampen hebben ook hun intrede gedaan zoals de P. L.C. lampen. Ook halogeen verlichting is goed toepasbaar. Wel moet men er voor zorgen dat de dieren niet bij de lampen kunnen komen. Als Hylasoorten in de nacht op een lamp kunnen gaan zitten verbranden ze als de lamp gaat branden De kikker gaat niet vanzelf van de lamp en zullen ernstig verbranden en sterven.
 
Beplanting
Als u een speciaal terrarium wil maken voor Hyla soorten kan men plantensoorten met een wat groter blad kopen. Zoals Philodendron en bromeliasoorten, Aglaonema, en Calathea soorten. Tillantia’s kunnen we ook in het terrarium gebruiken. De luchtvochtigheid moet overdag 60 a 70% en in de nacht 90 tot 100% zijn. Temperatuur 28 graden overdag in de nacht 20 tot 22 graden cel. Met deze temperatuur is het bovendien mogelijk andere dieren zoals Anolissen en Phelsuma’s te houden. Mijn ervaring is dat dit goed gaat, er treed geen verstoring op, de dieren leven gescheiden, nacht /dag. Bij een combinatie van andere nachtkikkers met elkaar moet men rekening houden met eet snelheid van de andere kikkers. Het kan voorkomen dat als de ene kikkersoort sneller is en de andere, Het voedsel opgegeten is voordat de andere kikkersoort de kans heeft te eten. Hyla Cinerea is een grote eter hij eet vliegende insecten zoals weideplankton, bromvliegen. Bij de hengelsportzaak kunnen we maden kopen en deze laten uit komen. De uitgekomen vliegen kunnen we met roosvice voeden en in leven houden. Krekels zijn een prima voedsel voor onze Hyla’s. Nachtdieren kunt u het beste in de avond voeren als de hoofdverlichting uit is. Het aanbrengen van een nachtverlichting van 7 watt geeft de mogelijkheid dat wij zelf gemakkelijker de dieren kunnen observeren.

In de winterperiode kan de nacht temperatuur in het terrarium dalen tot 19 graden en kan een zekeremate van koelte voor de Hyla’s geven. Dat in het voorjaar de paring gestimuleerd.
 
Voortplanting
Van de zes Hyla’s, drie mannen en drie vrouwen (volwassen dieren) in mijn terrarium, heb ik in het voorjaar toenaderingspogingen waargenomen, het kwaken door de mannen was bijzonder luid. Het mannetje houdt op met kwaken en springt op het vrouwtje, hij zit op haar rug, omklemt haar met de voorpoten. Het koppel begeeft zich in het ondiepe water van de poel en het vrouwtje begint eieren te leggen, terwijl het mannetje de eieren bevrucht. De eieren kleven afzonderlijk vast aan de waterplanten. De tijd van uitkomen is afhankelijk van de tempratuur. Na enkele dagen werd in het water van de poel tussen de beplanting, 150 eieren waargenomen. De eieren werden ondergebracht in een klein aquarium voorzien van een kleine binnen filter. De larven werden gevoerd met tetra-min, tubifex. Na 26 dagen was het begin van de achterpoten zichtbaar, van de tiende tot de zestiende dag erna waren de voorpoten zichtbaar. Na drie maanden waren alle kikkers door de metamorfose 120 jonge dieren ze aten fruitvliegen en waren mooi op kleur.
 
Slotconclusie
Hyla cinerea is een goed houdbare kikker zowel voor de beginnende terrariaan als voor de gevorderde liefhebber. Ook in combinatie met andere Hyla’s en kleine hagedissen in een ruim terrarium. Kan men veel genieten van deze mooie Hyla cinerea.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik