Hyla savignyi

Artikel beschikbaar gesteld door :

Hans Meulblok
DE KWEEK MET HYLA SAVIGNYI
INLEIDING

Over het leven van deze uit Turkije afkomstige boomkikker in de natuur heb ik niets kunnen vinden. Ik neem aan dat hun biotoop wel niet veel zal verschillen van die van de andere kikkers van dit geslacht, zoals onze inheemse boomkikker : vochtige gebieden in de buurt van water.
Het dier is bruin van kleur, maar ook wel groen en alle schakeringen daartussen. Toen ik ze kocht, bleek dat het uitzoeken van een paartje geen probleem opleverde : als je een kikker van deze soort onder de kin kietelt, kwaakt-ie als het een man is. Als hij dat niet doet, is hij een zij.

VERBLIJF

Ik heb de dieren (een vrouw en vijf mannen) in een kweekbak van 40x50x50 gezet, met als bodembedekking potgrond, en met een temperatuur van ca 20 graden. De bak bevatte geen vijver, maar wel planten (bromelia's) en takken. Hoewel ik dagelijks sproeide, zaten de dieren vrij droog (de relatieve luchtvochtigheid was ongeveer 50%). Het voedsel bestond uit vliegen en krekels. Na vijf maanden zette ik de dieren over naar een tropisch-regenwoudterrarium in de huiskamer.

KWEEK

De dieren kwaakten ook overdag, vooral na een sproeibeurt. Na drie weken werd het gekwaak steeds erger, maar nu vooral 's avonds en 's nachts. Je hoorde duidelijk dat een van de mannen begon met kwaken, waarna een volgende inviel en de anderen volgden. Het geluid werd op den duur zo sterk dat het af en toe dat van de televisie begon te overstemmen.
Dit duurde twee weken zo, tot het op een dag zo erg was, dat ik meende dat er nu toch eindelijk wel eens iets zou moeten gebeuren. En zie: de volgende dag was er een snoer van witbruine eieren. Ik verwijderde de eieren uit het aqua-terrarium (ze waren tussen de planten in het water gelegd) en zette ze over in een aquarium van 90x40x40cm met 25cm water van ca 20 graden (DH 13, pH 7,5). Hierin kwamen de eieren na 4 tot 8 dagen uit. De grijsbruine dikkoppen aten gekneusde sla en tetramin visvoeder. Na vijf tot zes weken kwamen de eerste kikkertjes het water uit en klommen tegen de voorruit op, tot mijn blijdschap, aangezien ik niet zeker had geweten of het om eieren van Hyla savignyi ging (er bevonden zich ook vuurbuikpadjes in het terrarium). In totaal kwamen er zeventien kikkertjes uit. De tijd tussen het aan land kruipen van de eerste en van de laatste was een maand, wat ik een behoorlijk tijdverschil vond.

VERZORGING VAN DE JONGEN

Ik heb de jonge kikkertjes overgezet in een terrarium van 40x50x50cm met een bodembedekking van potgrond en met bromelia's en druivenranken als aankleding. Ik spuit dagelijks. Het voer bestaat uit kleine krekels en vliegen (die ze al snel aankunnen). Ze eten veel, zodat er nu al een aantal bijna volwassen is. De hele periode van larf tot volwassen kikker heeft daarmee ongeveer een half jaar in beslag genomen.

BESLUIT

Sinds de boven beschreven kweek hebben de dieren zich niet meer voortgeplant. Het lijkt me dat dit komt doordat ik ze eerst vrij droog heb gehouden, en daarna in een bak geplaatst die veel natter is, terwijl deze verandering van omgeving sindsdien niet meer heeft plaatsgevonden. Ik ben nu van plan ze van de winter weer wat droger te zetten en daarna weer terug te plaatsen. We zullen dan zien of ze weer willen kweken.
Aan zo'n kweek beleef je veel plezier. Ik raad iedereen aan ook eens een kweekpoging te doen, maar dan vooral ook alles goed te noteren, zodat er later een verslag van gemaakt kan worden.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik