Hyphessobrycon erythrostigma

Bloedvlektetra

Artikel beschikbaar gesteld door :

Dennisz


Deze vis komt voor in de Amazonerivier in Colombia en behoort tot de karperzalmen. Het is een prachtige scholenvis,die toch zeker met 8 stuks moet worden gehouden.  Als men ze met bijv. slechts 3 stuks houdt, kwijnen ze weg of kunnen ze agressief worden ten opzichte van andere vissen.  Ze zwemmen vooral in de middelste waterlaag.  Onderling willen ze elkaar nog wel eens plagen, en niet alleen elkaar : andere vissen met lange vinnen worden helemaal afgeknaagd.  Houd dus beter geen maanvissen bij deze soort, aangezien deze hun vinnen wel eens kunnen verliezen door de bloedvlekzalmen.

Geslachtsonderscheid:
De mannetjes zijn groter en zijn gemakkelijk te herkennen aan de rugvin, die ook groter is dan die van de vrouwtjes

Huisvesting:
Bloedvlektetra's worden zo'n 6 tot 10 cm groot,en hebben daarom een aquarium nodig met een minimum maat van 80 cm.  Wanneer de bodem donker is, komen de kleuren veel beter tot hun recht.  Op licht grind of zand kleuren ze vaak wat bleekjes.    In het midden vereisen ze veel vrij zwemruimte, aangezien ze graag veel zwemmen.  De randen moeten dicht beplant worden.  Zo voelen ze zich het best.

Waterwaardes:
Deze soort vereist zacht water,filteren over turf is wenselijk.  Een PH van 6.5,GH van 6.0,en een KH van 3 zijn prima.  De temperatuur mag tussen de 23 en 28 graden liggen.

Voedsel:
Wanneer ze eenmaal gewend zijn in het aquarium,is deze vissen voeren erg leuk om te zien.  Ze zijn sneller dan u denkt; als er iets aan het oppervlak drijft, twijfelen ze of ze het wel zullen opeten,maar zodra er één van de school een poging waagt,is het startschot afgegaan:  Ze schieten één voor één als een speer naar boven om het voer te pakken.  Ze eten zonder problemen droogvoer.  Ook hebben ze een voorkeur voor witte muggenlarven.  Alle andere levend- en/of diepvriesvoer word ook gegeten.

Kweek:
Bloedvlektetra's zijn niet de eenvoudigste visjes om te kweken, echter, het is niet onmogelijk.  Zorg voor zeer zacht water. PH 5.5/6.0 GH 1.0/3.0  U zult merken dat vooral de mannetjes onderling uitvechten wie er de baas is.  Ze laten hun zijkant aan elkaar zien,door helemaal scheef te gaan zwemmen.  Af en toe een kleine beet door de ander is ook niet onmogelijk.  Ook baltsen ze als het ware voor de vrouwtjes.

 

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik