Hyphessobrycon flammeus

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

Kevin Korotev,
uit : Splash, Milwaukee Aquarium Society
AQUARTICLES•COM

Hyphessobrycon flammeus (Rode Rio)

Ik kan me voorstellen dat een oude rot slechts met een blik op de vis had geweten wat te doen, je kent het type wel; Stapt op een bak af, kijkt net lang genoeg in je aquarium om de soorten te identificeren, bromt iets onverstaanbaars Latijns en gaat je vervolgens vertellen hoe je ze eitjes laat leggen. “bla-bla-26 graden-bla-bla-bla-3 dagen later-bla-bla…” De oude rot loopt dan weg, en laat jou ontgoocheld achter.  Een dergelijke ervaring maakt me altijd wat geïritteerd.  Ik wil ze graag naroepen: “Oh ja? Kom maar hier en zet het even op papier.”

Dat is de reden waarom wij gevraagd zijn om artikelen te schrijven, denk ik.

Hybhessobrycon flammeus is er één van “in duizendtallen gekweekte ” Florida farm " Tetras. Ik heb de naam “Flame”en “von Rio” gehoord. Hij heeft de zelfde lichaamsbouw als de serpae en de Yellow Tetra.  Het is een aantrekkelijk klein visje met een rode tekening, die bijna doet denken aan een roos.

Met Tetras heb ik geleerd de sexen een tijdje te scheiden alvorens proberen te kweken. Deze methode geeft het vrouwtje tijd haar eitjes te produceren zonder de druk van het voortplanten. Deze scheiding geeft het mannetje ook de tijd, als het om een stijdlustig soort gaat, om te helen en op krachten te komen. De vrouwtjes worden in een kweekbakje gezet. De mannetjes kunnen overal geplaatst worden waar je de conditie van de kweekbak kunt nabootsen.

Ik gebruikte een 75 liter bak met ongeveer 45 liter osmose water. Ik weet niet hoe belangrijk het is om water te gebruiken dat zo zacht is. Het is waarschijnlijk makkelijker om iets zachter water te gebruiken dan ze gewend zijn. Ik plaatste veel plastic planten op de bodem en aan één kant van de bak. Ik nam aan dat een temperatuur van 24,5 graad goed was. Het heeft gewerkt, maar ik weet niet of dit de optimale omstandigheden waren. De laatste voorbereiding was het dimmen van het licht. De 30Watt tl verhuisde naar de achterkant van de deksel en zo gekanteld dat er het minste licht vanaf kwam.

Het duurt niet lang voordat de vrouwtjes vol zitten met eitjes. Als dit het geval is, voeg je de mannetjes toe. Sommige ervaren aquarianen adviseren om te stoppen met voeren vanaf dit moment. Ik ben niet gestopt met voeren, maar heb wel minder gegeven de volgende drie dagen. Ik dacht dat het verstandig was om hun ergste honger te stillen, zodat ze de eitjes met rust zouden laten, die verspreid lagen over de planten. Op de derde dag heb ik de volwassen vissen eruit gehaald, omdat dit de geschatte incubatie tijd is. Als ik langer had gewacht, waren de nieuwelingen zeker als lunch geëindigd.

Nadat ik de volwassen visjes eruit had gehaald, heb ik het licht uitgedaan en een deken over de bak gegooid. Er is mij verteld dat de jonge Tetra’s zeer licht gevoelig zijn. Baat het niet, dan schaadt het niet.

De eerste van wat later honderden jongen zouden worden, verschenen binnen een paar uur nadat ik de volwassen dieren eruit had gehaald en de bak verduisterd had. Ik voelde me net een klein kind, stiekem onder de deken gluren met mijn zaklantaarn.

Binnen een paar dagen heb ik de helft van het water vervangen met verouderd kraanwater en heb ik langzaam aan de bak weer verlicht. Microwormen en paramecium waren maar een kleine periode nodig. Gedroogde Artemia-naupliën werden al snel daarna geaccepteerd.

Dus als de oude rot begint met :”bla-bla-bla”over je bak met Hyphessobrycon flammeus, kun je antwoorden met :”oh ja, heb je de eitjes in het donker uit laten komen?”of “Heb je osmose water gebruikt?” Kijken wie er dan ontgoocheld is.


Vertaling : Suzanna Burggraaf

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik