Ilyodon cortesae

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Kees de Jong


Ilyodon cortesae
PAULO-MAYA & TRUJILLO-JIMÉNEZ, 2000

Nederlandse naam:
geen

Verspreidingsgebied:
Deze soort heeft een zeer beperkt verspreidingsgebied en komt alleen voor in de bovenstroom en de bronnen van de San Juan Tacámbo rivier, die onderdeel uitmaakt van het Río Balsas stroomgebied in de staat Michoacán, Mexico. Dit kleine gebied wordt bedreigd door menselijk gebruik van het water en de lozing van afvalwater uit de nabij gelegen stad Tacámbaro. De vissen uit de natuurlijke populatie lijken niet gezond en hebben voor een deel last van parasieten (DOMÍNGUEZ-DOMÍNGUEZ ET AL 2005).

Kenmerken:
Net als de andere soorten uit het genus Ilyodon is de soort langwerpig. Het lichaam is zilverkleurig en op het lichaam bevindt zich een horizontale, uit zwarte vlekken bestaande, band. Bij de vrouwtjes is de band minder duidelijk dan bij de mannetjes. In de staart- en rugvin bevinden zich enkele zwarte vlekken. De mannetjes zijn verder nog van de vrouwtjes te onderscheiden door de tot geslachtsorgaan omgevormde aarsvin. Een belangrijk verschil met de andere soorten uit het genus vormt de relatief grotere kop van deze soort (PAULO-MAYA & TRUJILLO-JIMÉNEZ 2000). Het is met een maximale lengte van 7 cm één van de kleinste soorten in het genus Ilyodon.

Verzorging en kweek:
Zoals uit de lichaamsvorm al blijkt is de soort afkomstig uit stromend water. Het is dan ook aan te bevelen om voor enige stroming in het aqariumwater te zorgen. Het aquarium waarin soorten uit het genus Ilyodon worden gehouden moet dan ook minstens een meter lang zijn. De vissen komen het beste tot hun recht als ze in een school worden gehouden. Ze houden zich meestal op in de middelste waterlaag. Een door het jaar variërende temperatuur is op de lange duur voor deze soort het beste. De temperatuur kan dan tussen de 17 en de 24°C schommelen. Het zijn alleseters die ook op alleen droogvoer een hele tijd gehouden kunnen worden. Plantaardige bestanddelen dienen onderdeel uit te maken van het voedsel. Met algen begroeide stenen of kienhout worden de hele dag ‘afgegraasd”.

De kweek is over het algemeen eenvoudig. De vrouwtjes worden tijdens de draagtijd voller en dikker, maar blijven een slanke vorm houden. Tijdens de baring trekken de vrouwtjes zich terug tussen de planten en werpen daar de jongen. De langwerpige jongen zijn bij de geboorte zo’n 2 cm lang. De eerste uren na de geboorte is de trophotaenia, waardoor de jongen zijn gevoed, goed zichtbaar. De jongen houden zich de eerste dagen na de geboorte tussen de planten op. Daarna zwemmen ze door het hele aquarium. De grote dieren beschouwen hun jongen niet als voedsel en er zullen er dan ook altijd veel overblijven. Deze voegen zich al snel bij de hele groep.

Het is een rustige soort die kan worden samengehouden met andere soorten die dezelfde eisen stellen.

Opmerkingen:
Over de soorten in het genus Ilyodon is al veel geschreven. Er zijn verschillende visies over het aantal soorten en de discussies hierover lijken nog niet beëindigd. Ilyodon cortesae is de meest recent beschreven soort.


Tekst: Kees de Jong
         

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik