Zijn kreeften hemafrodiet

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Robert Hoek

Kreeften hermafrodiet ?

Zo begon ik mijn oproep op het kreeften en garnalen forum. www.kreeften-garnalen.nl .  Breng er ook maar eens een bezoek aan. Altijd leerzaam.

Mijn kreeft zat in de bak die ik op de school van mijn dochtertje onderhoud. En ik wist niets van kreeften. Op het internet vind je naast heel veel recepten voor kreeft in rode wijn saus, ook  info over de verzorging van kreeftjes.

Zijn kreeften hermafrodiet?

Dat klopt dus bijna, was een reactie.  Hermafrodiet wil zeggen : mannetje en vrouwtje tegelijk. Marmerkreeftjes, Procambarus sp (want die heb ik) zijn echter allemaal vrouwtjes. Zich ongeslachtelijk voortplantende vrouwtjes  heten “parthenogenetisch'. Maar het resultaat is het zelfde : Je hebt een bak vol jongen van één alleen zittende kreeft!  Tot nu toe is deze eigenschap alleen van de marmerkreeft bekend.  De marmerkreeft komt uit Amerika mij is niet bekend uit welk gedeelte.

Wat betreft de verzorging is er niet zo heel veel te vertellen, vanwege het aanpassingsvermogen van marmerkreeften. Ze eten eigenlijk alles zowel plantaardig als dierlijk.  Afwisselend voeren is het beste of in ieder geval niet uitsluitend met 'niet complete voersoorten' (alleen (vis)vlees bevat te weinig kalk, alleen plantaardig bevat te weinig eiwitten).  Maar verder kan je het zo gek niet bedenken of ze eten het wel.  Korrelvoer voor vissen lijkt me een heel aardige basis (net wat je kunt krijgen, vijvervisvoer, cichlidenvoer, goudvissenvoer, forellenvoer of zo, desnoods geweekte kattenbrokken, maar die maken het water snel vies). Met een hoop groenvoer bijvoeren kan je het leven van de planten wel rekken maar vroeg of laat verdwijnen de groeipunten van de planten toch wel, en de rest van de planten wellicht ook.

Zo nu en dan vervellen ze, de oude huid wordt later opgegeten en is een nuttige bron van kalk. Het is dus beter ze die te laten houden. Tijdens en na zo’n vervelling is de kreeft extra kwetsbaar en zal zich niet laten zien.

Temperatuur: bedenk maar wat. Tussen 5 en 28 graden of zo. (geen grapje)

Kreeften en garnalen kunnen niet tegen nitriet en ammonia. Bovendien zijn medicijnen gebaseerd op koperoxidedraad dodelijk voor kreeften.

Watersamenstelling, ach kraanwater voldoet waarschijnlijk wel. Regelmatig een deel van het water verversen komt de waterkwaliteit wel ten goede, elke week een derde deel van het water als je een houvast wilt hebben (minder kan als je een goed filter hebt).

De meeste vissen worden wel met rust gelaten maar hele langzame ben je kwijt (maanvissen, kempvissen) en ik zou er geen hele kostbare vissen bij zetten want als een visje 's nachts schrikt en recht op een kreeft afzwemt, dan weet die kreeft daar prima raad mee.

Als je die beestjes zo in je bak bezig ziet dan krijg je er al gauw een zwak voor. Makkelijk met andere vissen houden zijn ze dus niet. Daarom toch een waarschuwing. Laat deze kreeftjes nooit los in de vrije natuur. Maar dat was je niet van plan toch? Ze kunnen namelijk drager zijn van de kreeften pest en daar kunnen onze wilde, Europese zoetwaterkreeften niet tegen. Zelf hebben ze er geen last van.   

Robert Hoek met dank aan Paul Veenvliet

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik