Kryptopterus bicirrhis

Indische glasmeerval

Artikel beschikbaar gesteld door :

 Eric Lievens Aquarianen Gent
Deze zeer bizarre vissoort waarover wij het nog niet zoveel gehad hebben in ons clubblad, heeft een heel eigenaardig uiterlijk. Wij kunnen als het ware dwars door zijn lichaam kijken. Deze vis is zo transparant dat wij duidelijk zijn ruggengraat met zijn vertakkingen kunnen onderscheiden. Het is heel gemakkelijk om deze vissoort te onderzoeken, men hoeft niet eens naar de radioloog te gaan om foto's van zijn body te laten nemen.
Hij heeft een samengedrukte lichaamsbouw en een erg slanke gestalte. Zijn doorschijnend lichaam heeft een gelige weerschijn en vertoont in het licht een iriserende schakering van alle kleuren van de regenboog. Dat wil helemaal niet zeggen dat hij te vergelijken is met de regenboogvis. Deze vissoort komt voor in het Verre Oosten: Thailand, Maleisië, Indonesië en Sumatra.

Nu kunt u misschien zeggen dat de meeste vissen die ik heb beschreven als aanbod van de maand, scholenvissen zijn. Wel, deze maakt er ook geen uitzondering op. In tegendeel, houdt u deze vis als een solitair, dan zal het heus niet zolang duren vooraleer hij naar de eeuwige jachtvelden vertrekt. Opvallend in dit schoolverband is de positie die ze ten opzichte van elkaar innemen: steeds verwisselen ze van plaats, terwijl de hele school als het ware ter plaatse blijft "trappelen", en zich op dezelfde plaats ophoudt. Het is een vredelievende vissoort die zijn medebewoners met rust laat. De meeste meervallen hebben het niet zo begrepen op een sterke belichting. Deze soort maakt hierop een uitzondering. Wel moeten er beschaduwde plaatsen in het aquarium gecreëerd worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van wat drijfplanten. Dit is zelfs bij de meeste vissoorten het geval, zij voelen zich beschermd tegen agitoren zoals vogels, reptielen en natuurlijk de mens.

In het aquarium moeten wij er bij het inrichten rekening mee houden dat wij veel zwemruimte moeten voorzien. Met zijn 10 cm is het toch een niet zo kleine vissoort die best zijn mannetje kan staan. Een school van een 10-tal exemplaren neemt dan ook wat plaats in. Zij houden ook van wat stroming in het water waardoor een sterke filtering noodzakelijk is. De volledige school gaat dan met hun kop haaks tegen de stroming inzwemmen: mooi om zien.

Men is er nog niet uitgekomen of deze vissoort een eierlegger of een levendbarende is. Ook over hun kweekgedrag moeten er nog vele onderzoeken gebeuren. Zoals de Black Molly (aanbod van vorige maand) houdt de Indische glasmeerval van wat zouttoevoeging aan het water. Voorts is het een soort die niet veel eisen stelt aan het voedsel: levend voer en droogvoer wordt met graagte genomen op voorwaarde dat het niet te groot is.
De Kryptopterus bicirrhis behoort tot de familie van de Siluridae - de echte meervallen - waarvan de kenmerken bestaan uit een "naakt" schubbenlichaam en een lange aarsvin.
Al zijn lichaamsfuncties liggen geconcentreerd in een kleine zilverachtige zak onder zijn kop. Heel fraai is zijn doorlopende transparante aarsvin die over heel zijn lichaam loopt. Deze Indische glasmeerval heeft ook een aantal baarddraden op zijn bovenkaak staan (typisch kenmerk bij de meeste zoniet alle meervallen). Bij deze Kryptopterus bicirrhis ondersteunen de brede anaalvin en de staartvin de heen- en weergaande beweging. Deze meerval is geen bodembewoner maar houdt zich grotendeels op in de middelste waterlagen.
In de natuur trekken deze vissen in de regentijd naar de overstroomde gebieden van het oerwoud waar ze gelegenheid vinden om te paaien. Is het regenseizoen voorbij, dan trekken de volwassen exemplaren zich terug in hun oorspronkelijke rivierbedding.
Ik raad u aan als u een ruim aquarium hebt, deze vissoort eens te houden: het moeten niet altijd kleurrijke topmodellen zijn.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik