Hoe zwak zijn onze kweekguppen

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Latsy Nyari

Onlangs werd mij de vraag gesteld of de kweekguppen van nu zwakker waren dan die van 25 jaar terug. Dit is een zeer interessante vraag, en ik denk dat het ook zo is.  De guppen die je 25 jaar terug in de winkel kocht kwamen veelal van Nederlandse (hobby) kwekers.  Er waren toen ook veel meer mensen met een aquarium, en als die vissen over hadden werden die vaak geruild voor voer of anderen aquariumartikelen.
Ik kan mij nog goed herinneren dat toen ik nog in Amsterdam woonde ongeveer 25 jaar terug, je bij ons in de buurt bijna allemaal dezelfde guppen tegen kwam, wildkleur met een klein bovenzwaardje, wildkleur met een gevlekte sluierstaart en natuurlijk de filigreinguppen.  Een tijdje daarna kwamen de halfzwart/rode sluierstaartguppen, en ik denk dat deze uit Duitsland kwamen, maar dat weet ik niet zeker.  Doordat er op deze manier met de guppen gerouleerd werd, bleven de ziektes ook beperkt.  De grote verandering kwam pas nadat men guppen uit Singapore ging importeren.  In Singapore werden de guppen in grote veelal natuurlijke vijvers gekweekt, en daar werden ze dan ook besmet met nieuwe ziektes.
Één van die ziektes was bijvoorbeeld een besmetting met de flagelaat Cryptobia branchialis.  Deze flagelaat met een lengte van 30-45 micron, die voornamelijk op de kieuwen voorkwam, gaf dezelfde symptomen als een bacteriële infectie namelijk: hangen aan het oppervlak, donker van kleur worden, vermageren en een moeilijke en/of versnelde ademhaling. Hierdoor is er vaak een verkeerde diagnose gesteld, met als gevolg dat er antibiotica in het aquarium gedaan werd, waar de flagelaat zich niets van aantrok en dan ook lekker bleef leven. De gup overleed vaak aan de besmetting en de antibioticakuur werd gestopt. Nu begint het feest pas goed want de meeste vissen dragen bacteriën bij zich zoals deAeromonas bacterie, de Pseudomonas bacterie en vooral niet te vergeten de guppykiller nummer 1 de Flexibacter columnaris.
Deze bacteriën werden nu resistent tegen de gebruikte antibiotica omdat de kuur niet afgemaakt werd, het gupje was immers al overleden. Er werden nieuwe guppen gekocht, die besmet werden met de resistente bacteriestammen, met als gevolg dat als ze ziek werden de antibiotica niet meer werkten. Er moest nu naar een nieuwe antibiotica worden gezocht. Het is dus van groot belang dat een antibioticakuur afgemaakt word. In Singapore zelf sloegen ook bacterie-infecties toe, die zeer moeilijk te bestrijden waren omdat de vissen in vijvers gekweekt werden. Tegenwoordig kweekt men de guppen daar steeds vaker in kleinere kunstmatige vijvers en in grote aquariums. Regelmatig breken daar zeer zware bacterie-infecties uit, met als gevolg dat er dan op dat moment geen guppen meer uitgevoerd mogen worden, daarom zijn er nu ook grote kwekerijen in Taiwan en Sri Lanka opgezet. Tegenwoordig halen de wedstrijdkwekers vaak guppen uit Japan, Korea en Amerika, inclusief nieuwe ziekteverwekkers.
Op deze manier heb ik proberen willen uitleggen hoe je steeds weer nieuwe ziektes krijgt in je aquarium, er zijn dan ook talloze voorbeelden te noemen die op hetzelfde neerkomen, er komen steeds meer en meer resistente bacteriestammen en men moet steeds weer nieuwe medicijnen ontwikkelen. De nieuwste trend is nu om twee verschillende soorten antibiotica te combineren met een chemokuur.  Het voordeel is dat door de chemokuur geen resistentie kan optreden.
Ik zal proberen om in toekomst een aantal visziekten te beschrijven met de daarbij behorende medicatie.
 
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik