Labidochromis textilis

Artikel beschikbaar gesteld door :

Joeri Uyttebroek

Toen ik een paar maanden geleden door het boek van Ad Konings aan het bladeren was viel mij één visje vooral op.  Dit was de Labidochromis textilis.  Ten eerste omdat het een Labidochromis was, en dat zijn over het algemeen toch vrij rustige visjes die goed in mijn aquarium zouden passen.  Ten tweede omdat ik het mooie opvallende visjes vond.  Mijn aquarium is niet echt wat men noemt een groot aquarium, en uit ervaring kan ik zeggen dat Labidochromissen goed passen in kleinere aquaria.

Ik heb dan ook naar deze visjes gezocht maar niet gevonden in België.  Daarna heb ik gevraagd aan Eric Verbelen of hij eens een kijkje wou nemen in Nederland.  En dit was niet zonder succes.  Een paar weken nadien ben ik mijn textilisjes, in koppel, gaan halen bij Eric.  Een man en een vrouw.  Ze waren beiden in goede conditie en reeds volwassen genoeg om er mee te kweken.  Het kon dus niet meer fout gaan behalve… inderdaad het vrouwtje heeft het bij aankomst thuis begeven.  Ze wou niet meer eten, zwom amper rond en ademde zwaar en snel.  Ik vermoed dat ze te veel last heeft gehad van de stress, die de reis van in Nederland en nadien de reis van bij Eric tot in mijn aquarium, toch wel heeft teweeggebracht.

Hier zat ik dan met mijn man alleen.  En je mag hopen zoveel je wil, een man kan niet alleen voor nageslacht zorgen.  Dus op zoek naar een nieuwe vrouw!! I k heb weer mijn kans gewaagd in België en andermaal zonder succes.  Er zat eigenlijk maar een ding op, en dat was weer naar Nederland gaan.  En zo gezegd zo gedaan! Met de hulp van Eric zijn wij, Ilse en ikzelf, naar Nederland gegaan om een textilis te zoeken en een paar van de toonaangevende aquariumzaken te bezoeken.

En die textilissen hadden we daar vrij snel gevonden.  Er waren drie aquaria met deze soort.  Het eerste aquarium behoorde niet tot de mogelijkheid omdat deze vissen nog te klein waren.  Het tweede aquarium zat vol met mannen en ik had aangegeven dat ik ZEKER een vrouw moest hebben.  Dan maar alle hoop op het laatste aquarium gezet.  Dit waren dieren die eigenlijk nog te klein waren voor de kweek maar toch niet ver meer van de goede grootte.  Probleem is bij deze vissen het verschil in geslacht zien.  Mannen en vrouwen lijken nogal sterk op elkaar.  Een van de vissen in het aquarium was een vrouwtje, duidelijk, want ze had een kropje.  Riskant, want een verzwakte vis (doordat ze niet meer eet) transporteren is iets anders dan een vis op volle sterkte.  Riskant, want het wijfje gaat waarschijnlijk een groeistop hebben omdat ze zo snel een kropje heeft gehad.

Tot nu toe gaat alles goed en ze heeft haar kropje nog steeds.  Nu kan ik alleen maar hopen dat er jongen gaan uitkomen en dat ze van een goede kwaliteit gaan zijn.  Maar dit is nog steeds afwachten en hopen.

Het gedrag van een textilis is wel enigszins anders dan dat van bijvoorbeeld de L. caeruleus.  Ze zijn nog rustiger naar andere vissen toe en ik zou ze eerder schuw noemen.  Deze vissen zwemmen ook met stotende bewegingen en meestal spreiden ze hun rugvin niet open.  Zo gaven ze mij toen ik ze pas had een zieke indruk.

Ik ga jullie zeker op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen op gebied van kweek met deze visjes.  Maar voor wie moest twijfelen om ze aan te schaffen kan ik gerust zeggen dat ze zeker de moeite waard zijn.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik