Lamprologus multifasciatus

Artikel beschikbaar gesteld door :

Guido van de Lindeloof


 

(Neo)Lamprologus multifasciatus, een slakkenhuisciclide



Hoewel ik zelf (nog) niet in het bezit ben van dit fascinerende beestje, heb ik er een tijdje terug flink veel zoekwerk naar gedaan op internet en kan er onderhand aardig wat over vertellen, maar de persoonlijke ervaring is er natuurlijk niet, jammer genoeg.

Oorsprong
De Lamprologus multifasciatus is een slakkenhuisciclide uit het Tanganyikameer. Het Tanganyikameer is een zeer groot meer vlak onder de evenaar in Afrika, het heeft een oppervlakte van meer dan 30.000 vierkante meter. Het meer bestaat uit veel rotsen en zand en weinig planten, slechts in sommige gebieden van het meer komen planten voor. Planten die voorkomen zijn onder andere de kleinere Vallisneria en Myriophyllumsoorten.
De kust van het Tanganyikameer bestaat vooral uit rotskusten, die na een tiental meters overgaan in een zandbodem. Op deze zandbodem leeft de Lamprologus multifasciatus, die daar de verlaten slakkenhuizen van de Neothauma, een soort waterslak, bewoont in kolonies.
Deze slakkenhuisciclide is een visje van rond de 3-5 cm, het mannetje is iets groter als het vrouwtje. Het gehele lichaam is vanaf de kop bedekt met verticale donkere strepen op het lichte lichaam.

Het aquarium
Het aquarium voor deze vis moet natuurlijk zoveel mogelijk de waarden van het Tanganyikameer proberen te benaderen: een pH van boven de 7,5 en een hoge GH. De temperatuur mag tussen de 24 en de 28 graden zitten.
De Lamprologus multifasciatus kan in vrij kleine aquaria worden gehouden, een bak vanaf 60 centimeter voldoet al, voorwaarde is dan wel dat het aquarium bevolkt wordt met alleen deze soort, een soortaquarium dus. Groter is wel aan te raden, gezien er dan ook een grotere groep gehouden kan worden en dit ook meer lijkt op de natuur, waar ze in grote kolonies leven. Aangeraden wordt dan ook om ze in een groep vanaf 10 vissen te houden.
Het aquarium dient ingericht te worden met een zandbodem en een flink aantal slakkenhuizen. Dit omdat deze soort leeft in slakkenhuizen en deze ook ingraaft in het zand. Planten kunnen in het aquarium, maar deze moeten wel ergens goed op vastgezet worden, aangezien er andere grote kans is dat u ze binnen de kortste keren drijvend aantreft omdat ze zijn opgegraven.
Zoals uit voorgaande al is op te maken is de Lamprologus multifasciatus een bodembewoner, het ideale aquarium voor deze vissen heeft dan ook een groot bodemoppervlak. De hoogte is niet van groot belang voor deze soort.
De vissen zijn makkelijke gasten, ze eten droogvoer maar ook artemia, muggenlarven en ander klein levend voer.

Kweek
Onder de juiste omstandigheden is de kweek van de multifasciatus niet moeilijk. Bij voldoende slakkenhuizen, minimaal 2 per vis, zal een vrouwtje in een slakkenhuis eieren afzetten en deze zullen vervolgens bewaakt worden. Als de eieren zijn uitgekomen zullen de jongen al snel in de buurt van het slakkenhuis rondzwemmen. De zorg van de moeder voor de jongen duurt een aantal weken en vervolgens gaan de jongen verder op eigen benen, maar worden ze nog wel in het territorium geduld, ook al is er een nieuw nest. Pas uitgekomen jongen kunnen worden gevoerd met artemia of fijngewreven droogvoer.
 

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik