Limia tridens

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Leo vd Meer


Limia tridens (Hilgendorf, 1889)

Tekst en foto`s Leo van der Meer

Synoniemen
Poecilia domenicensis (Valenciennes (1846)
Poecilia tridens (Hilgendorf, (1889)
Limia tridens (Hilgendorf, (1889)

Nederlandse naam
Limia tridens

Beschrijving
Cuvier,M & M.A. Valenciennes (1846): Histoire na-
turelle des poisons. Paris, vol. 18, 505 pp.

Verspreiding
Midden- Amerika: Ha´ti en de Dominicaanse Republiek

Uiterlijk
Limia tridens is een tamelijk slank soort die qua lichaamsbouw wel iets weg heeft van een guppy. Als je goed naar de zijkant van het lichaam kijkt hebben ze voor Limia zo een kenmerkende schitterende intensieve staalblauwe weerschijn. De zijde tonen al gelang hun gemoedstoestand meer of minder donkere dwars banden.
Het vrouwtje is wat forser van bouw, en ook wat donkerder van lichaamskleur, als zij hoog zwanger is wordt zij erg rond van vorm.  Het mannetje is over het algemeen wat ranker van bouw, heeft een zilverkleurige of goudgeelachtige kop dit hangt een beetje af van zijn positie in de groep. Zijn staart is doorzichtig transparant of goudgeel, dit hangt ook een beetje af van zijn positie in de groep. Zijn rug vin is goudachtig geel met een donkere zwarte boven rand.

Grootte
De Limia tridens mannetjes worden ongeveer 3 cm groot veel kleiner dan de vrouwtjes deze kunnen wel 4,5 cm groot worden. De jongen zijn bij hun geboorte ongeveer 6 millimeter lang.

Temperatuur
De temperatuur is bij de Limia tridens echt van levensbelang, als u ze bij een te koude temperatuur houdt zullen u mooie visjes vroeg tijdig heen gaan. De beste temperatuur om dit mooie visje een lang leven te geven is een temperatuur tussen de 24 a 28 graden Celsius.

Verzorging
Limia tridens is een visje, die zowel paarsgewijs als in een mooie school gehouden kan worden. Hij is goed te houden in een gezelschapsaquarium maar ook in een speciaal aquarium zal hij het goed doen.  Hij vermeerdert zich erg gemakkelijk, waardoor een wat groter aquaria zeker is aan te raden. De temperatuur 24 a 28 graden tussen van is bij dit visje van levensbelang. Er wordt gezegd over dit visje dat je wat zeezout aan het water moet toevoegen, maar dit heb ik zelf echter nooit gedaan.  Het Amsterdams Ijburg water blijkt tussen Ph 7,5 en Kh 8,5 te liggen dit na nader onderzoek gedaan te hebben.

Limia tridens houdt zich vooral op in de middelste waterlaag, en verschuilt zich graag tussen de planten. Echter bij voedering en als zij zich op hun gemak voelen zult u ze vaak genoeg zien voorbij zwemmen.  De jongen van Limia tridens zwemmen na hun geboorte graag aan de oppervlakte dus zorgt u er a.u.b voor dat u ook wat drijvende planten inu aquarium heeft drijven.

Kweek
Het vrouwtje werpt iedere 28 dagen uiteraard bij een goede verzorging, tussen de 15 a 50 jongen visjes, die bij hun geboorte ongeveer 6 mm groot zijn. De ouders zien de jongen visjes echt als een lekkernij dus zorgt u er
voor dat de jongen zich goed kunnen verschuilen voor hun ouders.  Uiteraard heb ik voor dit stuk ook erg veel resource gedaan, wat mij erg is op gevallen dat er weinig of geen artikelen over dit mooie visje zijn verschenen. Mij viel wel op in de weinige artikelen dat het vrouwtje ten hoogste 3 a 4 worpen heeft in haar leven, daarna wordt er geen jong meer uit het vrouwtje geboren. Hierover kan ik mee praten in de stam die ik ook onder mijn hoede heb. Na 4 keer werpen werd er ook bij mij van dit vrouwtje geen jongen meer geboren, terwijl de andere
vrouwtjes ijverig door gingen met het werpen van hun kroost.  De geboren jongen zijn in ongeveer na 4 maanden ook weer geslachtrijp, uiteraard bij een goede en nette verzorging.

Voedsel
Dit toch wel drukke visje lust werkelijk alles wat hij tegen komt, zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Het is zeker van belang dat u de visjes gevarieerd voedsel aanbied, de jongen uiteraard ook wat kleiner voedsel
want na hun geboorte zijn het nog maar kleine hummeltjes met een heel klein bekje.

Tot slot
Ik heb dit visje nu al wat maanden onder mijn hoede, tot nu toe lukt mij het aardig om ze te kweken en in leven te houden. Het is naar mijn inzicht ook een visje die u redelijk tot gemakkelijk aan het kweken kan krijgen.
Uiteraard bij een goede verzorging met een gevarieerd dieet, net als het mij gaat lukken de visjes een mooi en lang gelukkig leven te geven. Want hun mooie toch wel drukke manier van voortbestaan is echt een sierraad waar wij  erg zuinig mee dienen om te gaan. Mocht u interesse hebben in dit mooie schitterende visje kunt altijd contact op nemen met de werkgroep Poecillia Nederland uiteraard zullen deze mensen er erg veel aan doen om u verder tehelpen.

Literatuur.
Fish base :Rosen,D.E (1967),`new Poeciliid Fisches from Guatemala,with Comments on the Orgings of Some South and Central American Froms`,American Museum Novitates 2303,blz.1-15.
Rosen,D.E (1979),`Revisionary Studies`, Bulletin of the American Museum of Natural History vol 162, blz 276-376
Viogt,W., Scolichthys greenwayi Rosen,1967,ein kaum bekannter lebengebarender,DGLZ Rundschau 2/1994,blz.31-32

         

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik