Limia vittata

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Kees de Jong


Limia vittata
(GUICHENOT, 1853)

Nederlands naam:
Cubaanse Limia

Verspreidingsgebied:
Deze Limia is afkomstig van Cuba en is de enige soort uit dit genus die daar wordt aangetroffen. De soort komt er in allerlei soorten watertjes voor. Af en toe worden er ook populaties in brak water aangetroffen. Ook wanneer het water vervuild is en erg weinig zuurstof bevat, wordt de soort nog aangetroffen.

Kenmerken:
In de natuur is deze soort niet erg kleurrijk. Er is wel sprake van variatie die ligt in de mate waarin stipjes op het lichaam voorkomen of dat er zich op het lichaam zwarte vlekken bevinden. De rugvin is bij deze populaties altijd gevlekt en er is geen verschil tussen de tekening van de mannetjes en de vrouwtjes(DE JONG 1995). De (meestal afgebeelde) aquariumstam van deze soort is veel fraaier gekleurd. Op het lichaam hiervan bevinden zich zwarte, blauwe en gele vlekken. Deze tekening kan vooral bij de mannetjes zeer uitgesproken zijn. Hoe deze fraaie tekening is ontstaan is niet bekend. De jongen zijn bij de geboorte bruin van kleur en de tekening ontstaat pas op latere leeftijd. Het gaat hier om één van de grootste Limia-soorten (DE JONG 1998) waarvan de vrouwtjes 10 cm lang kunnen worden. Bij de mannetjes kunnen twee typen worden onderscheiden. Naast het grote type met een lengte van 6 cm zijn er ook mannetjes die slechts de helft van deze lengte bereiken.

Verzorging en kweek:
De verzorging van de Cubaanse Limia geeft over het algemeen geen problemen. De natuurlijke populaties lijken moeilijker te houden dan de fraaiere aquariumstam. Het zijn vissen die alle soorten voer eten, waarbij variatie natuurlijk wel noodzakelijk is. De soort voelt zich het beste bij niet te zacht water met een temperatuur van 23 tot 25ºC. Aangezien het grote vissen zijn is een aquarium van minimaal 80 cm lang noodzakelijk.
De soort is naar andere vissen niet agressief en is dan ook uitstekend geschikt voor een gezelschapsaquarium.

De kweek is erg eenvoudig. Bij een goede voeding werpen de vrouwtjes om de vier weken jongen. De jongen zijn bij de geboorte met een lengte van 8 mm relatief klein. Als er voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn, zal er altijd een aantal jongen aan de aandacht van de volwassen dieren ontsnappen en het overleven. De jongen kunnen met allerlei klein voer worden grootgebracht. Het kan tot acht maanden duren voordat de mannetjes geslachtsrijp zijn. De soort kan enorm vruchtbaar zijn en als de jongen in het aquarium geen gevaar te duchten hebben, is het mogelijk om snel een grote hoeveelheid van deze soort te kweken.

De soorten uit het genus Limia zijn onderling eenvoudig met elkaar te kruisen en zullen vruchtbare nakomelingen krijgen. Om dit te voorkomen moet Limia vittata niet met andere soorten uit het genus worden gehouden.

Tekst: Kees de Jong
         

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik