Melanotaenia boesemani

Artikel beschikbaar gesteld door :

 Eric Lievens Aquarianen Gent
Een pracht van een vis, behorend tot de familie der regenboogvissen. Volgens mij mag hij gerust de titel van "koning der regenbogen" voeren, omdat hij werkelijk in staat is om ons alle kleuren van de regenboog te laten zien. De meeste soorten regenbogen komen voor in het oostelijk deel van Australië. Dit werelddeel is absoluut niet zo rijk aan tropische vissoorten als bijvoorbeeld het Zuid-Amerikaanse kontinent, doch dit wordt gecompenseerd door niet alleen de eigenaardige lichaamsvorm die deze regenbogen hebben, maar ook vooral door hun grote variëteit aan kleuren.
In tegenstelling tot voorgaande, komt onze Melanotaenia boesemani voor in het buurland Nieuw-Guinea. De lichaamsvorm van deze regenboogsoort is plat samengedrukt, hoog oplopend in het midden om dan, zoals de meeste regenbogen, te eindigen op een spits toelopende snuit. Als er toch iets is dat mij ergert aan deze vissoort,is het wel dit laatste; het is alsof er een tussenstuk ontbreekt.
Maar dit mag toch geen probleem zijn voor een echte aquariaan om deze vis te houden; de lichaamskleuren zijn zo mooi dat u deze snuit er met plezier bij neemt (ge moet wel: ik zie hem al rondzwemmen zonder bek). Het tweede deel van dit vissenlichaam, d.w.z. van het middengedeelte naar de staartwortel, heeft alle kleuren van de .... juist: regenboog. Van lichtgeel gaat hij over naar oranjerood, om dan in bloedrood te eindigen in de staartvin. De langgerekte buikvin is eveneens meerkleurig, terwijl de rugvin van dezelfde vorm als de buikvin eerder monotoon rood van kleur is met een lichtblauwe omranding. Het voorste deel van de vis is overwegend blauw getint met hier en daar gele lijnen.
Let wel op! Het overgrote deel van jonge exemplaren zijn niet op kleur. Het duurt nog heel eventjes eer zij in topvorm zijn. Een echte aquariaan laat zich echter hierdoor niet misleiden en zal het grootste plezier beleven als na het opgroeien de vissen mooi zijn uitgekleurd.
Deze regenbogen stellen geen hoge eisen aan de watersamenstelling:
gewoon leidingwater met een Ph van 7
GH tussen 8 en 15 voldoet uitstekend.
Zorg wel voor een aquarium van middelgrote afmetingen met een flinke randbeplanting, enkele stukken kienhout beplant met substraatplanten zo als javamos en javavaren, en vooral voor een flink stuk zwemruimte. Van groot belang is het volledig afdekken van het aquarium met dekruiten, want het zijn goede springers. Geef hen een grote verscheidenheid aan voedsel: levend voer, diepvriesvoer en vlokkenvoer (dit laatste in mindere mate). Deze vissen zwemmen rond in de middelste waterlagen.
Gezien het vredelievende vissen zijn, kunnen zij ook in het gezelschapsaquarium gehouden worden. Ik persoonlijk zou toch opteren voor een speciaalaquarium, louter gericht naar deze uitzonderlijk mooie aquariumvis.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik