Microsorium pteropus

Javavaren

Artikel beschikbaar gesteld door :

P.Bus A.V. De Pronkjuweel
Bij vele aquaria valt het mij vaak op dat een wandbegroeiïng in de meeste gevallen ontbreekt, terwijl ook dit eigenlijk een deel van het aquarium is wat ook voor beplanting in aanmerking komt. Een bijzonder geschikte plant hiervoor is Microsorium pteropus, waarvan de Nederlandse benaming Javavaren is. Uit de naam blijkt al dat deze plant op Java gevonden wordt, maar hij komt ook voor in Zuid-China en Zuid- en Achter-India.
De Javavaren is een plant, die het in liefhebberskringen uitstekend doet. Met zijn hardgroene kleur komt hij bijzonder goed uit als we hem plaatsen op een stuk kienhout. Ook kunnen we deze plant met een speld aan een kurkschorswand bevestigen, waardoor een bijzonder mooie begroeiïng kan ontstaan.
De bladeren kunnen een lengte bereiken van 5 tot 20 cm. De breedte zal dan variëren tussen de 2 en 5 cm. Ze zijn aan de randen zeer licht gegolfd en vertonen een scherp afgetekende nervatuur. Soms komen er donker afgetekende plekken in het blad; dat is meestal de start van een nieuwe plant. De jonge planten blijven aan het moederblad vastzitten tot ze groot genoeg zijn om zelfstandig verder te kunnen leven. Dan laten ze los en zinken - dit in tegenstelling tot andere planten - naar de bodem en hechten zich dan vast. Dit vasthechten kunnen we bevorderen door middel van enkele spelden.
De Javavaren heeft een fraaie, kruipende wortel, die zich overal tussen wringt. Het wortelbestel moet grotendeels zichtbaar blijven. Als we de Javavaren met alle wortels in de bodem planten, dan zal hij na een week of drie à vier dood blijken te zijn. Als we het goed doen, dan kunnen we bovendien genieten van het schouwspel dat, tussen de zware wortels door, de visjes spelen dat het een lieve lust is. Al met al is de Javavaren dus een plant om, indien U hem nog niet heeft, eens aan te schaffen.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik