Moenkhausia pittieri

Diamantzalm

Artikel beschikbaar gesteld door :

Peter-Jan Taheij
Iedere doorgewinterde aquariaan zal het toegeven, de diamantzalm is het meest schitterende zalmpje uit Zuid-Amerika, in de letterlijke zin des woords natuurlijk. In de figuurlijke zin is het natuurlijk afhankelijk van de smaak van de aquariaan.
Als de diamantzalm op z'n mooist is, heeft hij een lichte messing grondkleur die overdekt wordt met een schitterende zilverkleurige glans. Op zijn rug is hij wat donkerder van kleur. Zijn zijdelings sterk afgeplatte ruitvormige lichaam laat duidelijk zien dat het een zalmsoort is. De rug-, staart- en aarsvin zijn zacht violet van kleur en met een smalle witte rand omzoomd. Het vrouwtje van de diamantzalm heeft minder sprekende kleuren, en haar vinnen zijn meer doorzichtig. Ook is het vrouwtje wat gezetter als het mannetje. Het mannetje heeft vooral een duidelijk grotere rugvin. De diamantzalm wordt in de natuur maximaal zo'n 7 cm lang.

In Zuid-Amerika komt de diamantzalm voor in het Valenciameer en de omgeving daarvan in Venezuela. Het water is daar stilstaand tot zeer langzaam stromend. De vissen stellen vrij weinig eisen aan de watersamenstelling zolang we niet van plan zijn met ze te kweken. De watertemperatuur mag tussen de 22 en 26°C liggen. De hoogste temperatuur geldt tevens als kweektemperatuur.
Om optimaal te kunnen genieten van de kleurenpracht van een schooltje diamantzalmen gebruiken we voor de inrichting een donkere bodemgrond. Aan de randen beplanten we het aquarium met dichte plantegroepen terwijl we in het midden voldoende zwemruimte overlaten. Daarnaast kunnen we als decoratie enkele mooie partijen van wortelhout vormen. De visjes houden van een gedempte verlichting.
Moekhausia pittieri is een uitgesproken gezelligheidsvis die we minstens in een schooltje van 8 exemplaren moeten houden. Ze bevolken de bovenste en middelste waterlagen van het aquarium. Daar het geen uitgesproken snelle zwemmers zijn kunnen ze goed gehouden worden in aquaria vanaf 60 cm lengte.

We kunnen ze voeren met alle soorten levend voer; alle verschillende muggelarven, kreeftachtigen als mysis en pekelkreeftjes, maar ook met grotere insektelarven en oppervlakte-insekten als fruitvliegjes. Ter afwisseling wordt ook met droogvoer genomen. Omdat ze ook van wat plantaardige kost houden kunnen we ze zo nu en dan een gekneusd en met heet water overgoten slablaadje voeren.

De kweek van de diamantzalm is niet bijzonder moeilijk, ze zijn alleen niet zo produktief. Een flinke kweekbak met hierin enkele bossen fijnbladige planten voldoet. Het water moet
zachtzuur zijn, enkele dagen over turf gefilterd water voldoet vaak al. De kweektemperatuur ligt op ongeveer 26°C, maar moet in ieder geval enkele graden hoger zijn dan de temperatuur waarbij ze normaal gehouden worden. .
Het kweekstel wordt 's avonds in de bak gezet, waarna vaak de volgende ochtend al wordt overgegaan tot de voortplanting. Hier bij hebben ze graag invallend zonlicht. Het paringsspel verloopt bijzonder onstuimig. De diamantzalm is een vrijlegger en stoot zijn eieren bij voorkeur boven de planten uit, deze moeten dus niet tot aan de oppervlakte staan. Na het afzetten worden de ouderdieren uit de kweekbak verwijderd.
De eieren kleven nauwelijks en komen na 24 uur uit. Na nog eens 24 uur zwemmen de jongen vrij. De jongen zijn met het gebruikelijke opfokvoer gemakkelijk groot te brengen. De eerste twee dagen worden stofvoer of infusoriën gevoerd, hierna kan al overgeschakeld worden op artemia.

Deze prachtige dieren zeilen in het aquarium als diamanten scheepjes om elkaar heen; vooral wanneer wat zonlicht in het aquarium kan doordringen tonen de dieren een sprankelende kleurenpracht.
Hopelijk bekijkt u na dit stukje gelezen te hebben het diamantzalmpje, dat er in de aquariumzaak vaak flets eentonig van kleur uitziet, voortaan met andere ogen.

Peter-Jan Taheij.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik