Nannostomus marginatus
 

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

Tom Wojtech
uit "Splash", Milwaukee Aquarium Society
AQUARTICLES•COM

 

Ongeveer twee jaar geleden vond ik een groep Nannostomus marginatus tijdens mijn gewoonlijk uitstapje naar Pets n Things. Deze vissen zijn sinds lange tijd al mijn favorieten. Vroeger werden ze regelmatig geïmporteerd maar nu was het al jaren geleden dat ik ze nog te koop had zien staan. Uiteindelijk kocht ik een groepje van acht stuks. Ik had enkel een kale 40 liter bak ter beschikking helemaal onderaan de stelling, dus dit zou hun tijdelijke thuis worden.
Nannonstomus Marginatus is een van de kleinste en mooiste potloodvisjes. Ze hebben twee lange zwarte strepen over de lengte van hun crème kleurige lichamen en een klein beetje rood aan het einde van hun staart. De vinnen hebben een zwarte rand en worden briljant rood in het midden als ze zich goed voelen. Deze soort is een schoolvis en dus zal je ze steeds in groep door de bak zien zwemmen of naar eten zoeken. De mannetjes richten een territorium in en proberen vrouwtjes te lokken om te paren terwijl ze andere mannetjes afhouden. Dit doen ze op een zachte manier en gaan meestal terug naar de groep voor korte tijd.
Mijn tijdelijke bak bleef twee jaar staan. Op een dag was ik aan het schoonmaken en zag dat ik er nog maar drie over had. Door mijn pijnlijke rug had ik nooit veel over de grond gekropen om eens goed naar de bak te kijken. Ik had ze wel in 80% demi-water gehouden en voerde ze met levende baby pekelkreeftjes, maar ik had nooit geprobeerd ze te kweken. De kleine tros javamos was zo gegroeid dat het de halve bak in beslag nam. De waterverversingen heb ik nooit goed kunnen bijhouden en dus had groene alg zich op het javamos gevestigd.
Op een dag terwijl ik aan het voeren was merkte ik een groep potloodjes op die in het mos zwommen. Ik ging door met mijn voederroutine en ging toen op de vloer liggen om de bak te bekijken. Het duurde enkele minuten maar stilletjes kwam er een groep baby marginatussen tevoorschijn om te eten. Er waren slechts enkelen die al een streep begonnen te vormen, ik schatte ze een week of drie. Enkele anderen waren ongeveer iets groter dan een centimeter en ik schatte ze rond twee maanden oud. Ik zag ongeveer 10 jongen. Dit motiveerde me hun overleving te verzekeren en dus heb ik de bak goed schoongemaakt en water ververst.
Dit was eigenlijk een kale bak, maar tijdens het schoonmaken zag ik dat veel van het javamos was afgestorven door verstikking van het alg. Ik veronderstel dat dit gezorgd heeft voor een verlaging van de PH en heeft de bak zuur genoeg gemaakt om te paren. Het verbaasde me jongen te zien van deze twee jaar oude vissen aangezien meeste tetra’s beter en makkelijker paren wanneer ze nog jong zijn.

Vertaling : Diana Cruz-Acuna

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik