Nematobrycon palmeri

Keizertetra

Artikel beschikbaar gesteld door :

Marcel Beekman
Dit prachtige visje is zeer populair bij aquarianen. Dit is niet verwonderlijk, de Keizer Tetra heeft prachtige kleuren, is vreedzaam en een sterke en goede beginnersvis. Herkomst : West-Colombia
Uiterlijk : Brede zwarte baan van net onder het oog tot de staartvin, van af daar loopt deze uit in verlengde vinstralen. Boven deze zwarte baan zit een prachtig blauw glanzende baan. De rug is verder bruinachtig en de buik wit-beige. De vinnen zijn geel-achtig met een roodbruine tot zwarte zoom. Mannetjes krijgen op leeftijd een hoge rug. Geslachtsonderscheid : Mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen aan de verlengde vinstralen van de rugvin en staartvin. Mannetjes hebben blauwe ogen de vrouwtjes meer groen-blauw.
Aquarium inrichting : het aquarium moet minimaal 100 liter zijn voor 2-3 mannetjes en 5 vrouwtjes (altijd meer vrouwtjes als mannetjes, liefst niet meer als 3 mannen in één aquarium). Breng een dichte beplanting aan, met hier aan daar open stukken. Creëer schaduwplekken met kienhout. Niet vergeten javamos op het hout aan te brengen, dan overleven er altijd wel een paar jonge visjes.
Gezelschap : Als gezelschap zijn andere rustige zalmpjes, kleinere meervallen uit de families Corydoras, Ancistrus, Peckoltia, Rineloricaria. Cichilden zijn minder geschikt, de Keizer Tetra is zelf een terrartoriumvormer en daardoor kunnen in kleine aquaria conflicten ontstaan met een cichilde als buurman.
Waterkwaliteit : Stelt geen bijzondere eisen aan de samenstelling. Een temperatuur tussen de 20 en 27 °C, pH rond de 6,5 en een GH waarde van 4 tot 12 °DH. Wel elke 1-2 weken minimaal 15% van het water verversen en het water licht aanzuren met turf of eikenextract.
Gedrag : Levendige visje, laat andere vissen in een normaal bevolkt aquarium met rust. De mannetjes houden onder elkaar territorium "gevechten" waarbij zelden verwondingen ontstaan.
Kweek : Gaat in een niet te dicht bevolkt aquarium vanzelf. Javamos is een ideale plant als afzet substraat en schuilgelegenheid voor de jonge visjes.
Voedsel : Keizer Tetra's zijn echte alleseters. Levendvoer heeft natuurlijk de voorkeur.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik