Neocaridia denticulata sinensis var. red

Vuur- of cherry-garnaal

Artikel beschikbaar gesteld door :

 Monique Klotz

Deze soort heb ik sinds een half jaar ongeveer. Het zijn erg leuke beestje die de hele dag druk zijn met zoeken naar voedsel en elkaars gezelschap. Ze zweven de hele dag door de bak en laten zich veel zien wanneer ze maar met een grotere groep zijn. Ik zou ze minimaal houden met tenminste 8-10 stuks, maar hoe meer hoe beter. De rode kleur van de garnalen verschilt nogal ik heb een paar dieprode garnalen maar meer met een rood/wit-doorzichtige kleur. De kleintjes zijn altijd erg licht van kleur en naarmate ze ouder worden worden ze roder.

Ik heb een aquarium speciaal voor deze garnaal opgezet. Een zogeheten Aqua-40 wat zo'n 30 liter water bevat. Met daarin een groot stuk kienhout wat ze erg lijken te waarderen, verder : Valisneria, Heteranthera zosterfolia, Sagittaria Subulata, en een flinke pluk javamos. In dat laatste zoeken ze vaak naar voedsel en verschuilen de kleintjes zich. In het algemeen dus zuurstofrijke planten.

Verder zit er gewoon aquariumgrind in, een verwarming en een filter alleen gevuld met watten. Een hoekfiltertje is in principe al genoeg voor de garnaaltjes want het zijn geen grote vervuilers. Maar ik gebruik een motorfilter met wat stroming en dat waarderen de garnalen ook erg, ze zitten vaak voor de uitstroom van de filter. Alleen heb ik het filter beveiligd dmv een panty die ik helemaal om het filter heb geknoopt. Dit ivm de kleine garnaaltjes die er anders in opgezogen zouden worden. Dit geeft verder weinig problemen en de panty is voor het verschonen makkelijk te verwijderen. Het verschonen van de filter doe ik eens in de 2 maanden, waarbij ik de watten een beetje omspoel en de bovenste watten ververs met schone watten. De verwarming staat op 23-24 graden en daar doen ze het goed op.

Verder ververs ik mijn water 1 x per week zo'n 6-7 liter waarna ik het bijvul met iets kouder water dan de temperatuur van het aquarium omdat dit het vervellen van de garnalen ten goede zou komen. Dit merk ik zelf overigens ook goed, na het verversen zie ik regelmatig lege velletjes liggen. Na het verversen voeg ik altijd easy-life toe aangezien de garnaaltjes gevoelig zijn voor chloor en koper enz en easy-life maakt het leidingwater helemaal schoon voor de garnalen.

Hetgeen wat ik de garnalen voer is erg afwisselend, algtabletjes, granulaatvoer, sluierstaartkorrels, gekookte wortels, doperwten, boontjes enz en soms wat diepvriesvoer(alle soorten). Ze lijken alles erg te waarderen en alles word netjes opgegeten, ik voer wel met mate ivm vervuiling.

Het kweken is zeer eenvoudig, ik heb 7 vuurgarnalen aangeschaft en heb er nu ontelbaar veel! De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes en dragen de eitjes tussen de pootjes. De eieren bewaaieren ze met hun pootjes de hele dag een erg leuk gezicht. De eitjes zijn geel/wit en worden groenig als ze bijna uit gaan komen. Ineens zit je hele voorruit vol met kleintjes en weet je dat de eitjes zijn uitgekomen. Ik heb helaas nog nooit gezien dat de eitjes daadwerkelijk uitkwamen. De kleine garnalen zijn al gauw geslachtsrijp, met zo'n 3 maanden zag ik ze al met eieren lopen. Het aantal eitjes kan trouwens verschillen, de ene keer meer als de andere keer. Waar dat aan ligt weet ik niet. Maar wat ik wel weet is dat het allemaal vanzelf gaat met het kweken. En dit proces erg leuk is om te volgen. Ik koop af en toe wel nieuwe vuurgarnalen in het aquarium om de conditie van de garnalen optimaal te houden. Dit ivm met de bloedlijn. De draagtijd van de garnalen is zo'n 3-4 weken.

Dus iedereen die graag met garnaaltjes wil beginnen, de vuurgarnaal is zeker een goede aanrader!

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik