Neolamprologus cylindricus

Artikel beschikbaar gesteld door :

Danny Smit

Neolamprologus Cylindricus is een vis die men tegenwoordig niet zo vaak meer tegenkomt in de liefhebberij, en dat is jammer want het is een erg mooi visje met het model van een Neolamprologus Leleupi, maar met geheel andere kleuren.  Op een vuilwitte ondergrond heeft deze vis 8 of 9 bruine verticale brede banden en in de vinnen bevinden zich lichtblauwe puntjes en ook zijn de vinnen met blauw omzoomd, jong exemplaren zijn vaak wat lichter van kleur dan oudere exemplaren.
In het Tanganjikameer word Neolamprologus Cylindricus aangetroffen in Zambia en Tanzania in de rotskusten op diepten tussen de 2 en 30 meter.  Ontdekt in 1986 door W.Staeck.

In het aquarium:
Er zijn meerdere manieren om Neolamprologus Cylindricus met succes te verzorgen in het aquarium, mijn eigen ervaringen zijn dat het niet erg lang goed gaat om een koppeltje alleen in een kleine bak te verzorgen, na verloop van tijd breekt er altijd een gevecht uit waarbij het vrouwtje het onderspit delft.  Beter is het om een koppel of een groepje in gezelschap van andere cichliden te verzorgen, zodat het koppel afleiding heeft.
Ook een groepje van deze dieren kan goed gaan, mits ze maar verzorgd worden in een gezelschapsbak, er ontstaan dan duidelijke territoria met hierin verschillende broedverzorgende paren of soms is er zelfs een mannetje dat met twee wijfjes paart.  Wel is het dan zo dat er tussen de beide wijfjes minimaal zo’n 20 cm ruimte zal zitten, omdat de wijfjes onderling ook sterke agressie  vertonen.
Neolamprologus Cylindricus kan in het aquarium redelijk groot worden, ik heb wel mannetjes gehad van rond de 16 cm in lengte, zulke exemplaren hebben sterke medebewoners nodig, omdat ze anders  het gehele aquarium zullen gaan domineren.  Probeer ze niet te combineren met soorten uit de “Neolamprologus Leleupi groep” zoals: Neolamprologus Leleupi, Mondabu, Nigriventris, Pectoralis, Mustax, Obscurus en Niger.
Grote exemplaren zijn goed te combineren met halfwas of volwassen Cyphotilapia Frontosa, of als gezelschap bij Cyprichromis-of  Ophthalmotilapia-soorten.

Kweek:
Ik vind Neolamprologus Cylindricus geen moeilijke soort om na te kweken, wel is het erg moeilijk om aan geslachtsrijpe dieren te komen, dus meestal zal men enkele jonge exemplaren moeten aanschaffen en geduld moeten hebben, want het duurt lang voordat de dieren geslachtsrijp worden.
Vanaf 7-8 cm kunnen we een eerste nest verwachten, maar dan kan men ook jaren achtereen kweken met een koppel.  Het koppel heeft een voorkeur voor een nauwe spleet, bloempot of grote schelp, een bloempot of schelp heeft als voordeel dat hieruit de jongen makkelijk te verwijderen zijn, als het koppel onder of tussen de rotsen eieren legt dan is dit wat moeilijker, wel is het mogelijk om dan een deel van het nest weg te zuigen met een hevel.
De eieren worden uit het zicht van de andere vissen en de verzorger gelegd en gedurende 8-10 dagen bewaaierd door het wijfje, daarna zien we een school piepkleine visjes te voorschijn komen, dit is (naar mijn mening) het beste moment om een aantal jongen weg te halen, als de dieren in een gezelschapsbak leven.  Het voordeel om zolang te wachten is dat de jonge visjes nu direct artemia-naupliën of artemiapoeder kunnen eten en dus veel makkelijker op te fokken zijn.
Ik ben er geen voorstander van om alle jongen te verwijderen om verschillende redenen:
1. Men mist het natuurlijke broedgedrag
2. Het gaat ten koste van het koppel, want deze zullen nu zo snel mogelijk hun vergane broedsel willen vervangen, waardoor het wijfje niet oud zal worden,
3. Onherroepelijk zal er een gevecht tussen het koppel uitbreken wat voor veel stress zal zorgen,
4. Het koppel zal nauwelijks nog groeien omdat ze alle energie in een nieuw broed zullen steken.

Tip,
Zet 6 á 8 dieren in een gezelschapsbak met een groepje C.Frontosa, deze dieren zullen elkaar volkomen negeren en de N.Cylindricus zullen dermate groot worden dat ze, ook als C.Frontosa groot zijn niet als Frontosa-snack zullen verdwijnen.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik