Nothobranchius korthausea

Artikel beschikbaar gesteld door :

 L. Ragetlie Naruurvriend Zaandam
Een gele die rood werd.

Ja, dat was voor mij een rare gewaarwording. Het zat zo: Eind oktober 1992 kreeg ik van een bevriende beroepskweker, in ruil voor een beugel die ik voor hem maakte, diverse soorten killi's. Ook, en daar had ik om gevraagd, drie koppels Notobranchius korthausea geel.
Deze soort komt voor op het eiland Mafia (Neen, niet in Italië) voor de kust van Tanzania. Op dit eiland werden de eerste Notobranchius korthausea gevangen in water met een DH van 2,5 een pH 7 en een temperatuur van 26 C. Iets verderop werden ze aangetroffen in een rijstveld waarvan het water theekleurig was. De gevonden waarden verschilden echter niet veel met het eerste poeltje. Jaren later werd een rode kleur variant gevonden. Deze korthausea-populatie, zowel geel als rood komt alleen voor op dit eiland. Andere soorten van het geslacht Notobranchius komen er niet voor.
Daar de vrouwtjes die ik kreeg nogal klein waren, zette ik ze eerst goed op voer. In december deed ik een jampot met turfmolm in een bakje van 30 x 20 x 20 cm, waarin de vissen inmiddels zwommen. Binnen een uur werden daarin al eieren afgezet. Na twee weken heb ik de turfmolm met een schepnet uit het bakje gehaald, ik heb het iets laten indrogen en het daarna in een plastic zak gedaan en weggezet. Eind januari deed ik de turfmolm in een bakje, wat water erbij en de volgende dag zwommen de eerste jongen al rond. Ik voerde ze met Artemia's, die meteen werden genomen.

De jongen groeiden zeer snel en na een maand heb ik ze overgebracht naar een wat ruimere bak. Diverse mannetjes begonnen al kleur te komen. Alleen de kleur was niet geel, wat ik maar vreemd vond, ze was namelijk rood. Ik heb toen de heer Steinfort gebeld, een expert in deze soorten, die begon te lachen. Hij vertelde mij dat er per ongeluk vrouwen van de rode vorm bij de gele waren gekomen. Door nu de lichtste vrouwtjes eruit te zoeken bestaat de kans dat de nakweken weer geel worden. Of ik dat ook doe weet ik nog niet.

Ik kreeg dus per ongeluk de verkeerde vrouwtjes en het is gebleken dat ze goed met elkaar te kruisen zijn. De grootte van de mannetjes is ongeveer 5 cm, terwijl de vrouwtjes niet groter worden dan 3,5 cm. Het is jammer dat ik door omstandigheden een bastaardvorm tussen gele en rode korthausea's heb gekweekt, maar er is niets aan te doen.
Dit was dus een verhaal van een gele die rood werd.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik